Stortinget - Møte torsdag den 8. juni 2023

Dato: 08.06.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 422 L (2022–2023), jf. Prop. 106 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 3 [10:50:58]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Endringer i kulturrådsloven (tydeliggjøring av skillet mellom ulike oppgaver) (Innst. 422 L (2022–2023), jf. Prop. 106 L (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra familie- og kulturkomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) [] (ordfører for saken): Jeg vil starte med å takke komiteen for et godt samarbeid i saken og vise til at det er en samlet komité som står bak innstillingen.

Det var nå på tide å få ryddet opp i at det for altfor mange var forvirrende at både fagetaten til Kultur- og likestillingsdepartementet og selve rådet som forvalter Norsk kulturfond, het Kulturrådet, for de har veldig forskjellige oppgaver. Når jeg eller andre henviste til Kulturrådet, var det aldri gitt uten kontekst hvilket Kulturråd jeg siktet til. Var det fagetaten, den som har utvikling og forvaltningsoppgaver som tilskuddsforvaltning til ordninger og til kultur- og kunstinstitusjoner, den som driver med statistikk og analyse og har oppgaver knyttet til nasjonal museumsutvikling, kulturell og kreativ næring, nasjonale minoriteter og internasjonalt kultursamarbeid, eller var det fondskollegiet Kulturrådet jeg siktet til – det som utnevnes av Kongen i statsråd, hvor medlemmene er oppnevnt fordi de har kunst- og kulturfaglig kompetanse, og som skal være et uavhengig rådgivende organ for staten i kulturspørsmål, og ikke minst forvalte selve Kulturfondet vårt på armlengdes avstand fra myndighetene?

Endringene som gjøres i kulturrådsloven, er bra, og den vil nå gi oss alle et tydelig skille mellom såkalte armlengdeoppgaver og direktoratsoppgaver når det gjelder Kulturrådet som armlengdeorgan, eller sagt på en annen måte: Nå vet man med sikkerhet hvilket organ det henvises til når man snakker om Kulturrådet, for fagetaten har fått navnet Kulturdirektoratet, noe som ble gjort gjeldende fra og med 1. januar i år. Her må jeg presisere at det kun er en navneendring, det er ikke tilføring av flere direktoratsoppgaver det her er snakk om.

Nå blir det enklere for både søkerne og offentligheten å forstå at det som nå fortsetter å hete Kulturrådet, er det organet som tar beslutninger som er fattet på et uavhengig kunst- og kulturfaglig grunnlag på armlengdes avstand. Nettopp armlengdes avstand-prinsippet er en av de viktigste grunnene til at komiteen med letthet går inn for å synliggjøre at det gamle Kulturrådet er to forskjellige ting, for armlengdes avstand er viktig for å sikre at kulturpolitikken ikke skal gripe inn i den kunstneriske friheten til dem som søker støtte fra Kulturfondet. Slik sørger vi for at kunst- og kulturfeltet forblir en viktig arena for ytringsfriheten.

Komiteen avholdt høring i saken, og ingen gikk imot forslaget. Selv det som nå fortsatt heter Kulturrådet, stiller seg i all hovedsak bak forslagene. Enkelte av høringsinstansene stiller dog spørsmål ved om Kulturrådet vil være sikret nødvendig fagadministrative ressurser når bestemmelsen om Kulturdirektoratet og sekretariatsoppgavene tas ut av loven. Det forutsetter vi i Senterpartiet og Arbeiderpartiet at selvfølgelig blir ivaretatt.

Tage Pettersen (H) []: En samlet komité står bak tydeliggjøringen av skillet mellom Kulturrådet og Kulturdirektoratet. Både navneendringen og endringen i kulturrådsloven er riktige skritt å gå, men flere skritt bør følge.

Skilsmissen har ikke gått helt fredelig for seg. Det har vært reist en problemstilling om hvordan et departementsstyrt direktorat klarer å håndtere det å være sekretariat for et organ som skal forvalte Kulturfondet på armlengdes avstand fra myndighetene, og i flere saker i både Subjekt, Kunstkritikk og Klassekampen har vi kunnet lese om dette. Vi må sikre at det er tydelig, både for søkere, offentligheten og myndigheter, hvilke kulturkroner som fordeles på armlengdes avstand ut fra kunst- og kulturfaglige vurderinger, og hvilke som fordeles av det departementsstyrte direktoratet.

I høringsinnspillene til proposisjonen er det ingen som går imot forslaget om en tydeliggjøring av dette skillet mellom ulike oppgaver, men det reises flere relevante problemstillinger vi må bidra til å avklare. En problemstilling som løftes, er en bekymring for at det er gjort skrittvise overføringer av oppgaver til Kulturrådet uten forutgående dialog eller åpne utrednings- og høringsprosesser. Dette handler om robustheten til å kunne utføre disse oppgavene. Et annet av spørsmålene handler om hvorvidt Kulturrådet vil være sikret nødvendige fagadministrative ressurser når Kulturdirektoratet og sekretariatsoppgavene nå tas ut av loven. Over 8 000 søknader skal behandles årlig i 43 ulike tilskuddsordninger. Søkere skal veiledes, informasjon om ordningene skal nå ut til nye og gamle søkere, og utredninger skal gjøres. Det er sekretariatet som må stå for den løpende dialogen med kunst- og kulturlivet. Kulturrådet har nylig løftet den samme problemstillingen i møte med meg her på Stortinget.

Departementet legger til grunn at dette behovet kan sikres gjennom styringsdialogen med Kulturdirektoratet, og da bør vi være tydelige på at dette er noe vi skal følge nøye med på.

I en merknad skriver de borgerlige partiene og SV at prinsippet om armlengdes avstand må styrkes, og vi viser til at Kulturrådets rolle, oppgaver og sammensetning bør evalueres bredt, gjerne i en nordisk kontekst. For Høyres del handler dette om å sikre legitimiteten til både ordningen og ressursinnsatsen det offentlige bidrar med inn i kulturlivet, og det handler om å gjøre det på den smarteste måten, der mest mulig av pengene vi bevilger nettopp til kultur, kommer ut til aktørene i feltet. Mot denne bakgrunnen skal det bli interessant å lese høringsinnspillene til en lovfesting av nettopp armlengdesprinsippet i forslaget til ny kulturlov, hvor fristen er nå i slutten av juni.

Kathy Lie (SV) []: Den frie kunsten skal være fri – fri fra politisk styring og sensur. I et land hvor ytringsfriheten og demokratiet står sterkt, er det ekstra viktig å hegne om den frie kunsten og kulturen, uavhengig av hvem som styrer landet. Derfor er det så viktig med et stort kulturfond, hvor midlene deles ut av et uavhengig råd uten politisk styring, på det vi kaller armlengdes avstand. Vår jobb bør være å putte penger i fondet og sørge for at Kulturrådet har best mulig arbeidsforhold, slik at de kan fordele pengene ut til et stort mangfold av kunst og kultur i hele landet.

I flere år har det vært diskusjoner om hvor uavhengig Kulturrådet egentlig er. Det har sett ut som det har vært en sammenblanding av Kulturrådets oppgaver og direktoratsfunksjoner, og det har vært foreslått ulike varianter av organisering for å skille dette tydeligere fra hverandre. Fra 1. januar i år ble skillet gjort tydeligere ved at virksomheten endret navn til Kulturdirektoratet, mens rådskollegiet beholdt navnet Kulturrådet.

Navneendringen og endringen i kulturrådsloven har som mål å tydeliggjøre skillet mellom hvilke beslutninger som tas på vegne av regjeringen, og hvilke beslutninger som tas på armlengdes avstand. Lovendringen har fått positiv tilbakemelding fra høringsinstansene og i all hovedsak positiv tilbakemelding fra Kulturrådet selv.

Noen har lurt litt på hvor reelt skillet mellom råd og direktorat egentlig har blitt når den eneste synlige forandringen er navneendringen, men med lovendringen og godt informasjonsarbeid kan dette bli tydeligere for folk. Noen har stilt spørsmål ved om Kulturrådet vil være sikret nødvendige sekretariatsressurser med denne delingen når det foreslås at Kulturrådet ikke skal ha et eget sekretariat, og at denne funksjonen skal ligge hos direktoratet. SV mener det må sikres at Kulturdirektoratets sekretariatsressurser står i forhold til det omfattende oppdraget Kulturrådet har. Med rådets enorme mengder søknader til behandling på svært ulike felt er det viktig at de sikres arbeidsforhold som gjør dem i stand til å ha oversikt og behandle alle søknader om midler på en god måte.

Det er viktig at kunstnerne har tillit til Kulturrådets uavhengighet, og at sammensetningen av rådet reflekterer det brede kunst- og kulturfeltet. Derfor er vi enige om at Kulturrådets rolle, sammensetning og oppgaver bør evalueres bredt. Det viktigste med både navneendringen og endringen av kulturrådsloven er likevel at prinsippet om armlengdes avstand styrkes. Det mener vi at denne lovendringen bidrar til.

Statsråd Anette Trettebergstuen []: Jeg er glad for at komiteen har samlet seg om enstemmighet i denne saken. Lovendringen vi behandler i dag, innebærer ingen endringer i verken organisering, oppgaver eller fullmakter i kulturforvaltningen. Til tross for det mener jeg at endringene er viktige. Det kan jo høres merkelig ut, men det er fordi endringene bidrar til å støtte opp under armlengdesprinsippet, som flere her har snakket om. Det gjør vi ved å tydeliggjøre skillet mellom direktoratsoppgaver som utøves på vegne av departementet, og oppgaver som utøves med en særlig uavhengighet, altså armlengdesoppgavene. Skillet er også tydeliggjort ved at virksomheten fra 1. januar i år opererer under navnet Kulturdirektoratet, mens rådskollegiet har beholdt navnet Kulturrådet.

Armlengdesprinsippet er helt sentralt i norsk kulturpolitikk. Det har til og med blitt omtalt som en slags kulturpolitisk grunnlov. Det er viktig, for kunst og kultur har mange funksjoner, ikke minst som kanaler og arenaer for den åpenheten og kritikken et demokratisk samfunn er helt avhengig av. Kunst og kultur stiller spørsmål, reiser debatt og skal kritisere makta. Hvis det skal kunne oppfylle den samfunnsoppgaven, må kunsten og kulturen være fri. Det må produseres og formidles med en uavhengighet fra de samme maktstrukturene det skal overvåke, kommentere og kritisere – som f.eks. oss i denne salen. Ikke minst må folk der ute være trygge på at beslutninger som krever kunst- og kulturfaglig skjønn, ikke er underlagt politisk styring. Det er grunnen til at det er så viktig å hegne om armlengdesprinsippet.

Jeg har nylig sendt på høring et forslag om å lovfeste armlengdesprinsippet i kulturloven. Men i første omgang gjør vi det altså her i dag, gjennom de foreslåtte endringene i kulturloven.

Morten Wold hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

Votering, se voteringskapittel