Stortinget - Møte tirsdag den 20. mai 2025 *

Dato: 20.05.2025
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 296 S (2024–2025), jf. Dokument 8:225 S (2024–2025) og Dokument 8:239 S (2024–2025))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 15 [15:31:29]

Innstilling fra næringskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Une Bastholm, Rasmus Hansson og Sigrid Zurbuchen Heiberg om nasjonalt vern av matjorda, og Representantforslag frå stortingsrepresentantane Erling Sande, Nils T. Bjørke, Geir Pollestad, Sigbjørn Gjelsvik, Marit Knutsdatter Strand og Eivind Drivenes om eit styrkt jordvern for betre beredskap (Innst. 296 S (2024–2025), jf. Dokument 8:225 S (2024–2025) og Dokument 8:239 S (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil sju replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Rune Støstad (A) []: På vegne av sakens ordfører vil jeg få takke komiteen for godt samarbeid i saken.

Norge har lite jordbruksareal sammenlignet med mange andre land. Bare 3 pst. av Norges landareal er i dag dyrket mark. Av dette er det bare 30 pst. som egner seg til å dyrke matkorn. For å sikre matproduksjonen er det derfor viktig med et sterkt jordvern. Jordvern handler om å sikre dagens befolkning samt våre etterkommere muligheten til å dyrke egen mat på egen jord.

Det tar århundrer å danne god matjord. Jordsmonnet er dermed i praksis en ikke-fornybar ressurs, det er derfor viktig at vi ser matjorda som en nasjonal ressurs som må forvaltes bærekraftig i et langsiktig perspektiv. Regjeringen tar ivaretakelsen av matjord på største alvor. Det har derfor blitt igangsatt en rekke tiltak for å få ned omdisponeringen av matjorda. Det viktigste tiltaket er oppdateringen av den nasjonale jordvernstrategien i 2023, med et nytt og innskjerpet mål på 2 000 dekar.

Til tross for at vi ser store utfordringer der matjord blir omdisponert til andre formål, ser vi også en positiv utvikling når det gjelder omdisponeringen av dyrket jord. Siden det første gang ble satt et jordvernmål i 2004, har den årlige omdisponeringen gradvis gått nedover og var i 2023 nede på ca. 2 800 dekar, noe som er det laveste nivået siden registreringen startet i 1967. Foreløpige tall viser at for fjoråret er det et enda lavere nivå, så tiltakene virker.

Regjeringen har også styrket de nye nasjonale forventningene til regional og kommunal planlegging, og vedtatt statlige planretningslinjer for areal og mobilitet, der jordvern er lagt inn som et overordnet hensyn.

I fjor kom stortingsmeldingen om en strategi for økt selvforsyning av jordbruksvarer, og der også jordvern var et sentralt tema. Selvforsyningen av norskprodusert mat fra landbruket skal opp, og den dyrbare matjorda vår må sikres som grunnlag for matsikkerhet og beredskap. I en tid med krig, ustabile forsyninger av mat og energi og store klima- og miljøutfordringer er det ekstra viktig.

Nils T. Bjørke (Sp) []: Eg vil starta med å takka saksordføraren for godt arbeid og komiteen for godt samarbeid. Eg kan slutta meg til mykje av innlegget til førre talar når det gjeld viktigheita av jordvern og kor lite areal me har. Senterpartiet har gjennom arbeidet i regjering frå 2021 og fram til partiet gjekk ut av regjering i februar, styrkt jordvernet gjennom nye retningsliner, skjerpa mål og auka vektlegging av jordvern i plansaker.

Arbeidarparti–Senterparti-regjeringa har gjort fleire innstrammingar når det gjeld jordvern, for å sikra matjorda, men arbeidet med styrkt jordvern må halda fram. Det er trong for ytterlegare tiltak, slik at det gode arbeidet ikkje sakkar akterut. For mykje jord går framleis ut av drift, og for mykje jord vert bygd ned. Det hastar med å ta fleire grep, både politiske, juridiske og økonomiske.

Diverre har regjeringa, etter at me gjekk ut, vist at ein ikkje vil overprøva kommunar når det gjeld jordvern. Difor vil me fremja desse forslaga, for å sikra matjorda og matproduksjonen for framtidige generasjonar:

  • «Stortinget ber regjeringa fremje forslag om å lovfeste tilgang til varig vern av matjord, og at dyrka mark får eit langt sterkare lovvern enn i dag, med nasjonal forrang i arealforvaltninga.»

  • «Stortinget ber regjeringa utarbeide og iverksette ein nasjonal tilbakeføringsplan, i dialog med kommunane, med mål om at dyrka mark som i dag er avsett til utbyggingsformål, tilbakeførast til LNF-R (landbruks-, natur-, frilufts- og reindriftsområde).»

  • «Stortinget ber regjeringa innføre forbod mot opsjonsavtalar for kjøp av matjord til framtidig bruksendring til bustad, industri eller handel, då slike avtalar undergrev lokaldemokratiet og jordvernet.»

  • «Stortinget ber regjeringa sikre at jordvernomsyn skal avklarast tidleg og vere overordna i alle samferdselsprosjekt, og at alternative trasear utan nedbygging av matjord alltid må dokumenterast og vurderast før planvedtak vert fatta.»

  • «Stortinget ber regjeringa sørge for at årleg tilbakeføring til LNF-R skal overstige nedbygging.»

  • «Stortinget ber regjeringa sørge for at det vert nydyrka minst like mykje jord som det vert omdisponert, og at staten bidreg med økonomiske verkemiddel til drenering, tilbakeføring og klimatilpassing av jordbruksareal for å redusere klimaskadar.»

  • «Stortinget ber regjeringa endre dei nasjonale retningslinjene for samordning av areal og transport, slik at jordvern får høgaste prioritet i pressområde. Jordlova sine føresegner må få forrang, og endra retningslinjer skal gjelde for byvekstavtalane.»

  • «Stortinget ber regjeringa styrke kommunane sitt ansvar gjennom krav om kommunale matjordplanar som sikrar at jordressursane sin kvalitet og produksjonsevne vert oppretthaldne i arealforvaltninga.»

Med dette vil eg ta opp forslaga til Senterpartiet.

Presidenten []: Representanten Nils T. Bjørke har tatt opp de forslagene han refererte til.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Vi behandler to representantforslag her. Det er et representantforslag fra Miljøpartiet De Grønne om nasjonalt vern av matjorda, og et representantforslag fra Senterpartiet om et styrket jordvern for bedre beredskap.

Her ser vi tydelige skillelinjer i norsk politikk. Det er forslag fra partier som vil flytte mer makt fra lokaldemokrati til statlig styring, og Fremskrittspartiet på den andre siden, som har tro på lokaldemokratiet og som mener at lokaldemokratiet er i stand til å ivareta viktige oppgaver, som å sørge for godt jordvern og økt framtidig matproduksjon.

Kommunene har en viktig rolle i å ivareta jordvernet. Plan- og bygningsloven er det viktigste verktøyet for å sikre jordvernet, og kommunene er den viktigste planmyndigheten. Omdisponering av dyrket og dyrkbar jord skjer i hovedsak gjennom kommunale planprosesser etter plan- og bygningsloven, hvor viktige samfunnsmessige hensyn vurderes opp mot hverandre. Statsforvalterne har også en viktig rolle med tanke på kommunens arealplanlegging. I tillegg til å gi råd og veiledning til kommunene, skal de medvirke i arealplanleggingen og vurdere om det skal fremmes innsigelser mot planforslag som er i konflikt med nasjonale interesser, bl.a. av hensyn til jordvernet.

Fremskrittspartiet mener det bør bygges videre på eksisterende strategier og virkemidler framfor å innføre rigide og sterkt sentraliserte løsninger som svekker kommunens rolle som planmyndighet. I stedet for å vurdere innstramminger av jordvernet, burde vi heller diskutert hvordan vi skal forenkle og modernisere landbrukspolitikken – med matsikkerhet, økt matproduksjon og verdiskaping som overordnede mål. Jordvernpolitikken må bidra til disse målene og samtidig fremme innovasjon, teknologibruk og presisjonsjordbruk som kan optimalisere bruken av eksisterende arealer og redusere behovet for nye inngrep.

Fremskrittspartiet kommer derfor til å stemme imot disse forslagene.

Rasmus Hansson (MDG) []: Det finnes som kjent bare én måte å slutte å bygge ned matjord på, og det er å slutte å bygge ned matjord.

Stortinget har diskutert vern av matjord mange ganger, og storting og regjering har, som saksordføreren var inne på, vedtatt å redusere matjordtapet, styrke jordbruket og øke matproduksjonen. Samtlige representanter og partier er veldig opptatt av å verne matjord, men flertallet vil ikke slutte å bygge ned matjord. Vedtatt mål er for tiden å bygge ned maks 2 000 dekar årlig, altså et vedtak om å fortsette å ødelegge matjord – i det som saksordfører påpeker er verdens mest matjordfattige land – og dermed svekke grunnlaget for norsk matproduksjon stadig mer.

I fjor ble det ikke bygd ned 2 000 dekar matjord, men 2 600 – og alle er kjent med at kommunene har planer om å bygge ned svært mye matjord i årene som kommer. Det er poenget. I motsetning til Fremskrittspartiets tro på kommunenes evne til å bevare matjord, må alle nå ha konstatert mange nok ganger at kommunene ikke greier å stanse matjordnedbyggingen. Det finnes sikkert ikke en eneste kommunepolitiker som ikke vil bedyre at han slett ikke vil bygge ned matjord, men man klarer altså ikke å la være. Derfor debatterer vi enda en gang forslag – nå fra Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne – om bedre vern av matjord.

Miljøpartiet De Grønnes forslag er enkle – hjelp kommunene med å ta ansvar, legg dispensasjonsretten for matjordnedbygging til nasjonal planmyndighet, la jordlova være det jordlova er ment å være, nemlig en lov som stopper nedbyggingen av matjord, og la staten gå foran med et anstendig eksempel: Statlige samferdselsprosjekter må slutte å ødelegge matjord. Men i Stortinget er statens og kommunenes frihet til å ødelegge den mest verdifulle ressursen vi har, fortsatt mer hellig enn verdien av å ta vare på matjorda.

Det gode med disse matjorddebattene er selvfølgelig at de skrur den politiske bevisstheten om matjordnedbygging opp et lite knepp til. Spørsmålet er: Hvor lang tid skal gå – hvor mange færre brød og bønneburgere kan Norge produsere – før Stortinget omsider vedtar å slutte å bygge ned matjord.

Jeg tar opp forslagene til Miljøpartiet De Grønne.

Presidenten []: Representanten Rasmus Hansson har tatt opp de forslagene Miljøpartiet De Grønne er med på.

Statsråd Nils Kristen Sandtrøen []: Takk for muligheten til å snakke i Stortinget om et viktig tema. Jordvern angår alle, og regjeringen har gjort en rekke tiltak for å få ned omdisponeringen av matjord. Det viktigste tiltaket er den nasjonale jordvernstrategien og oppdateringen av den, med et nytt og innskjerpet mål på 2 000 dekar. Det målet har bidratt til å få ned omdisponeringen av dyrket jord. Da har vi ett konkret tall å forholde oss til på landsbasis, og det har også betydning for kommunene, som ser hva man har å forholde seg til.

Et annet viktig tiltak er at jordvernet er styrket i de nasjonale forventningene til regional og kommunal planlegging, som også kom i 2023. Ikke minst oppfordres det der til å tilbakeføre tidligere omdisponert areal til landbruksformål, noe som vil bli avgjørende for at vi skal nå målet på 2 000 dekar innen 2030.

Det tredje tiltaket jeg vil nevne her i dag, er at regjeringen i år vedtok statlige planretningslinjer for areal og mobilitet med et eget punkt om jordvern. Der står det bl.a. at omdisponeringen av dyrket jord skal minimeres, og at jordvern bør være et overordnet hensyn. Jeg vil understreke at statsforvalterne har en viktig rolle i kommunenes arealplanlegging og oppfølging av den, for i tillegg til å gi råd og veiledning til kommunene skal statsforvalterne nemlig vurdere om de skal fremme innsigelse mot planforslag, ikke minst av hensyn til jordvernet. Disse reglene om innsigelse er en grunnleggende forutsetning for at kommunene kan egengodkjenne kommuneplanene og reguleringsplanene sine. Disse reglene bidrar til at kommunene ikke vedtar arealplaner som er i strid med våre jordverninteresser. Det er formålet.

Men kommunene har imidlertid en svært viktig rolle i arealplanlegging og dermed også i å ivareta jordvernet. Begrunnelsen for det er at våre lokalpolitikere rundt om i Norge sitter med lokalkunnskap, og de sitter også med ansvar for å ivareta en rekke hensyn til sine innbyggere og sine lokalsamfunn. Det har de også et ansvar for å veie opp mot jordvernet.

Jeg vil til slutt vise til den positive utviklingen vi har hatt når det gjelder omdisponering av dyrket jord. Siden det første gang ble satt et jordvernmål i 2004, har den årlige omdisponeringen gradvis gått nedover, år for år.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Erling Sande (Sp) []: Det er få ting som er så essensielt i beredskaps- og forsvarsevne som det å kunne forsyne befolkninga og dei som skal sørgje for forsvaret av landet med mat. Landbruksministeren vel å trekkje fram fleire viktige tiltak og gode ting Senterpartiet og Arbeidarpartiet i fellesskap i regjeringa fekk på plass. Men Senterpartiet var vel knapt ute av regjeringslokala før regjeringa godtok ei massiv nedbygging av matjord på Gimsøya i Melhus kommune – 130 dekar matjord, det som kunne vore 130 000 brød i året, på eit areal som blir lagt ut til bustader. Her hadde regjeringa moglegheit til å gripe inn, men valde ikkje å gjere det. Korleis synest landbruksministeren det harmonerer med dei måla som han sjølv understreka ein har for nedbygging av matjord?

Statsråd Nils Kristen Sandtrøen []: Takk for en fin innledning om det som er gjort i fellesskap, og det er jo ikke bare Arbeiderpartiet og Senterpartiet som har bidratt til det. Det er også flere andre partier i denne salen som har sørget for oppslutning om de viktige målene innenfor jordvernstrategien.

Til det konkrete spørsmålet som representanten Sande stiller, er jo det myntet på en sak som er under en annen statsråds konstitusjonelle ansvar. Men på generelt grunnlag er det, som jeg refererte til fra talerstolen, slik at jordvernpolitikken i Norge har tydelige nasjonale føringer, samtidig som regjeringen også er opptatt av at det er lokalt selvstyre, og at kommunene også har en mulighet for å påvirke hvordan man planlegger og benytter sine arealer. Så det er det riktige svaret for meg som landbruks- og matminister å vise til i dette spørsmålet.

Erling Sande (Sp) []: 130 dekar er ein forholdsvis stor bit av det målet som Stortinget har sett når det gjeld nedbygging av matjord – altså 130 dekar matjord i eitt tiltak i éin kommune. Det seier seg sjølv at ein kan ikkje ha mange slike før det åleine har fylt opp heile det nasjonale målet. Så då blir oppfølgingsspørsmålet: Kva vil landbruksministeren framover føreta seg for å hindre at regjeringa ikkje kjem med fleire liknande godkjenningar for nedbygging, ikkje berre av matjord, men av høg kvalitetsmatjord tett på eit befolkningsområde, slik vi har sett på Gimsøy i Melhus?

Statsråd Nils Kristen Sandtrøen []: Det er helt riktig at det er flere hensyn man må forsøke å balansere når det gjelder arealplanlegging. Slik har det også vært mens Senterpartiet har vært i regjering. Både i denne stortingsperioden og under den rød-grønne Stoltenberg-regjeringen hadde vi en utvikling bl.a. av samferdselsprosjekter som kunne ta like mye areal som det representanten viser til, og det er flere hensyn som kommunene også skal vektlegge, som også kan sidestilles med samferdselsutbygging når det gjelder betydning for innbyggere.

Så vil jeg si at vi har også et viktig arbeid som allerede er igangsatt når det gjelder utredning og gjennomgang av jordloven, og et annet tema som vi bør ta opp da, er landbrukets egen nedbygging av matjord. Det må vi også sørge for, at vi ikke bygger ned unødvendig mye matjord innenfor landbrukets egen virksomhet.

Erling Sande (Sp) []: Berre eit siste oppfølgingsspørsmål: Gjeve dei lovnader og det som statsråden her seier i innlegget sitt om viktigheita av matjord, kan statsråden garantere for at vi framover ikkje vil sjå fleire godkjentstempel på den typen nedbygging som vi har sett i Melhus, der så store volum av areal som er viktig matjord, blir bygd ned?

Statsråd Nils Kristen Sandtrøen []: Statsråden kan i hvert fall garantere at regjeringen følger en politikk i tråd med den redegjørelsen som jeg holdt i stad. Da er det, som vi har vært innom, flere grunner til at matjord har blitt bygd ned i Norge historisk, også mens Senterpartiet har vært en del av en regjering og hatt statsråder som også har tatt beslutninger som har ført til nedbygging i flere saker. Men det som er viktig framover, og som jeg var innom, er det arbeidet som nå er igangsatt, og som er under det departementet som jeg leder, Landbruks- og matdepartementet, for å se om vi også kan gjøre oppdateringer i jordloven for å få et enda bedre nasjonalt regelverk.

Rasmus Hansson (MDG) []: Det er fint at vi har en landbruksminister som ser lyst på sakene, inklusive på det faktum at mange tiltak er satt i gang for å redusere nedbyggingen av matjord. Men det forandrer ikke det faktum at vi bygger ned mer og mer matjord i et land med veldig lite matjord, med store ambisjoner om å produsere mer mat. Så lenge virkemidlene er rettet inn på ikke å stanse nedbyggingen av matjord, men å bygge ned litt mindre matjord framover, blir jo det spørsmålet som vil interessere Framtids-Norge: Når har statsråden tenkt at vi skal slutte å bygge ned matjord, og hvor mye matjord kommer Norge til å ha igjen når vi har kommet til netto null nedbygging av matjord?

Statsråd Nils Kristen Sandtrøen []: Jeg takker for et godt spørsmål og for representantens oppriktige engasjement for matjorden. Hvis jeg skal legge til et moment i forlengelsen av svaret til representanten Sande: I tillegg til at vi har lite matjord i Norge, har vi enda mindre av den aller beste matjorden, som vi kan bruke til å produsere bl.a. korn og grønnsaker. Derfor vil mitt departement særskilt se på særlig viktig matproduserende areal i det utredningsarbeidet vi nå gjør for jordloven – det vet jeg at også representanten Hansson er opptatt av – og se på om det trengs en lovendring for et sterkere vern av nettopp de aller viktigste jordbruksarealene, som vi har så lite av i Norge.

Rasmus Hansson (MDG) []: Takk for svaret som ikke var et svar. Statsråden svarte ikke på hvor mye matjord vi kommer til å ha igjen her i landet når man omsider kommer dit hen at man har sluttet å bygge ned matjord, og statsråden svarte ikke på når det kan komme til å skje. Han snakket om utredning, og det er en type svar vi har hørt fra både denne regjeringen og andre regjeringer før.

Det ligger et alvor under dette. Vi skal produsere mer mat, og vi ødelegger systematisk muligheten til å gjøre det. Vi har en statsråd som ikke kan svare på når vi setter strek. Jeg spør en gang til: Når tar det slutt, og hvor mye har vi igjen da?

Statsråd Nils Kristen Sandtrøen []: Det er jo et veldig godt formulert spørsmål, men hvis jeg ga uttrykk for at jeg kunne svare på det, hadde jeg nok påtatt meg noen ferdigheter som jeg ikke besitter, for det kan både dyrkes og bygges ned jord. Når representanten spør om hvor mye matjord vi har igjen, antar jeg at han da mener jeg ut fra det vi har i dag, men det er også slik at vi må se areal under ett. Det viktigste poenget er ikke hypotetiske regnestykker som jeg ikke kan svare på her i dag, men det tydelige målet som vi vet at virker, og som tar oss i riktig retning. Med de ulike tiltakene jeg refererte fra talerstolen, forsterker vi det også i plan- og retningslinjer. På mitt ansvarsområde er nettopp jordloven et av de viktigste verktøyene, så det er ikke en avsporing. Det er en realitet at vi gjennom lovarbeidet i Landbruks- og matdepartementets utredning – som kan ende til behandling i denne sal – ser på muligheter for å gjøre dette enda bedre.

Rasmus Hansson (MDG) []: Å beslutte hvor mye matjord vi skal ha i landet, er ikke noen hypotetisk øvelse, det er en ekstremt konkret øvelse. Det er heller ikke noen hypotetisk øvelse å sette klare politiske mål og påta seg klare politiske forpliktelser, både i tid og areal. Det er noe regjeringen kunne og burde gjøre i denne saken.

Statsråden var inne på en løsning som stadig luftes, nemlig å dyrke opp nytt areal og erstatte ødelagt matjord. Statsråden vet helt sikkert bedre enn de aller fleste at den matjorden vi har, er der av en grunn, nemlig at den er god. Den matjorden vi ikke har dyrket opp, er ikke dyrket opp av en grunn, og det er fordi den er dårlig. Hvor viktig mener statsråden ideen om å dyrke opp annet areal til erstatning for godt jordbruksareal, er i matjordpolitikken?

Statsråd Nils Kristen Sandtrøen []: Jeg vil først gi representanten Hansson helt rett i at den beste jorden er dyrket opp først. Det som er et paradoks når det kommer til arealpolitikk og de utfordringene vi står overfor, er at folk gjerne bosatte seg først i de områdene der den beste matjorden er. I deler av de områdene har vi også betydelig innflytting i dag, som gjør trykket på matjorden enda sterkere. Det er også viktig å snakke om avveininger mellom nydyrking og å ta vare på det vi har – ikke fordi det skal komme i stedet for, men fordi vi nettopp har så lite matjord som vi har, må vi se klokt på bruken av de arealene vi har. Noen ganger kan det være sånn at regjeringen og Miljøpartiet De Grønne har ulikt syn på nydyrking, der f.eks. representanten Hansson er mer kritisk til å ta i bruk skogsområder til ny matjord. Vi forsøker å balansere flere hensyn på en gang, og det er det vi også kommer til å gjøre i fortsettelsen.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Nils T. Bjørke (Sp) []: Når eg tek ordet på nytt, er det på grunn av representanten Strifeldt, som meinte me ikkje var opptekne av kommunalt sjølvstyre. Jo, Senterpartiet er veldig oppteke av kommunalt sjølvstyre, men det er eitt unntak, og det er jordvern. Er det noko som ikkje er råd å gjera om att, er det akkurat jordvern. Etter å ha jobba med jordvern i nærmare 40 år kan eg seia at det ikkje har vore mangel på gode ord og ynske om å ta vare på jorda, men det er alltid ein annan grunn som er viktigare der og då.

Eg vil utfordra landbruksministeren litt når han seier at me i lag har bygd ned òg tidlegare. Det er vel heller sånn at det at me har gjort feil før, i endå større grad burde sikra at me passar på og ikkje gjer det framover. Det er klart at den gode jorda, den beste jorda, er god i drift og gjev ei heilt anna produksjonsmoglegheit enn mykje av det ein skal dyrka opp i dag.

Utfordringa er at hadde ein sagt nei oppi Trøndelag, hadde det vore eit veldig tydeleg signal til kommunane om at slik kan me faktisk ikkje gjera lenger, og det i ein kommune som hadde hatt alternativ viss dei ynskte det. Når regjeringa vel å ikkje gripa inn, er det eit signal til kommunane om at då kan ein prøva seg òg andre plassar. Difor er det så synd at ein ikkje vågar å setja foten ned og er veldig tydeleg på kva me skal bruka god kornjord til framover.

Svein Harberg hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Nils Kristen Sandtrøen []: Jeg har to korte kommentarer til representanten Bjørke, som jeg oppfattet hadde et innlegg til regjeringen.

Det første er at mine eksempler med samferdsel ikke nødvendigvis er å si at det har blitt gjort feil, men å påpeke at det er flere hensyn som gjør at det også tidligere har blitt nedbygd matjord, som kan være like stort i omfang som det representanten Sande tok opp. Til det er det å si at man innenfor samferdsel i denne stortingsperioden – i tillegg til å ha fokusert mer på retningslinjene for utbygging – har prioritert opp vedlikeholdet sammenlignet med det å bygge nye, større prosjekter. Det er over tid også viktig politikk for matjorda, fordi mer av ressursene bidrar da til å ta vare på og utbedre den eksisterende infrastrukturen.

Så var det Bjørkes poeng om godkjenning. Det er slik at det har vært flere innsigelsessaker under denne regjeringen, og i all hovedsak har man i de sakene gitt støtte i favør av jordvernet.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 15.