Stortinget - Møte tirsdag den 20. mai 2025 (under arbeid)

Dato: 20.05.2025
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 312 S (2024–2025), jf. Prop. 56 S (2024–2025))

Søk

Innhold

Merknader

Referatet er under arbeid. Innleggene blir publisert fortløpende så snart de foreligger.

Sak nr. 14 [14:48:38]

Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om Samtykke til undertegning og ratifikasjon av Den internasjonale kaffeavtalen av 9. juni 2022 (Innst. 312 S (2024–2025), jf. Prop. 56 S (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ynske frå utanriks- og forsvarskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til inntil sju replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) [] (ordfører for saken): Dette er en sak som forener – det er godt det også. Vi står alle bak denne saken, som har et veldig koselig navn.

Vi har hatt syv internasjonale kaffeavtaler før, og nå skal vi ratifisere en ny. La meg først ta noen tall: Det er ca. 28 millioner småbønder som produserer 70 pst. av verdens kaffe. Det er veldig fattige folk, og veldig mange lever under enkle kår.

Poenget med den internasjonale kaffeavtalen er at vi skal ha en kaffesektor som skaper trygghet, som gir gode rammer, og som fremmer internasjonalt samarbeid mellom regjeringer og privat sektor. Det er også at man skal ha utviklingsprosjekter og kvalitetsforbedringer. Det skal innen kaffesektoren være bærekraft, åpenhet, informasjon og utvikling av kunnskap og statistikk samt samarbeidsprosjekter og innovasjonssamarbeid mellom private og andre relevante aktører.

Utenrikskomiteen mener at det er i vår interesse å delta i den internasjonale kaffeorganisasjonen. Da er det greit å huske at Norge har en veldig rik kaffekultur. Det var interessant da vi skulle forberede denne saken, at en gjennomsnittlig nordmann drikker omtrent 3–4 kopper daglig, at 90 pst. av befolkningen i Norge over 18 år drikker kaffe, og at vi i snitt bruker 9,9 kg kaffe per innbygger. Det er kun Finland som slår Norges kaffeforbruk, og etter oss kommer Island, så det er tydelig at de nordiske landene har en aktiv kaffekultur.

For at vi skal få alle disse gode opplevelsene, som kaffeslabberas, morgenkaffe og pausekaffe og alle disse tingene, legger kaffebønder ned utallige timer med hardt arbeid og omsorg i dyrkingen av kaffebønner, fra planting og stell til alt som skal gjøres. Vi og mange kaffebønder er engasjert i at det skal være bærekraftige dyrkingsmetoder som beskytter miljøet og sikrer langsiktig helse for kaffeplantasjene. Derfor må vi ha god kunnskap om bl.a. hvordan vi skal bruke gjødsel.

Derfor er det også enstemmighet når vi i Stortinget skal behandle denne saken. Vi er enige om at vi skal ha en internasjonal kaffeavtale, og at Norge skal bidra med anslagsvis 300 000 kr til dette arbeidet, slik at vi nordmenn, som er et av verdens mest kaffeelskende folk, også kan nyte vår kaffe med best mulig samvittighet.

Morten Wold hadde her overtatt presidentplassen.

Utenriksminister Espen Barth Eide []: Jeg mener saksordføreren presenterte saken på en forbilledlig måte. Han er jo også selv kjent som en aktiv kaffebruker; jeg har selv hatt gleden av å dele mange hyggelige kaffekopper med ham. Når det store flertallet av nordmenn drikker kaffe, tror jeg ganske mange av dem også har drukket kaffe med Trygve Slagsvold Vedum. Derfor er det veldig naturlig at han har vært saksordfører.

Men spøk til side: Dette er viktig. Det er ikke av de avtalene vi hører mest om, men den er viktig, for det bra, særlig for oss, som et land der det drikkes mye kaffe, at vi vet at det er bærekraftige og gode prinsipper for utkommet til dem som produserer kaffen. Derfor er det ekstra fint at vi nå alle sammen kan være forent i at det er bra å drikke kaffe. Det er også bra at den kaffen er produsert på en ordentlig måte, og at vi kan drikke den med enda større glede, enten det er sammen med Trygve Slagsvold Vedum eller med andre.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 14.

(Innlegg er under arbeid)