Stortinget - Møte torsdag den 25. mai 2023

Dato: 25.05.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 363 L (2022–2023), jf. Prop. 90 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 10 [13:19:26]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Endringer i lov om midlertidige endringer i lovverket som følge av ankomst av fordrevne fra Ukraina (videreføring mv.) (Innst. 363 L (2022–2023), jf. Prop. 90 L (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske frå kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlem av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gjeve høve til sju replikkar med svar etter innlegg frå medlem av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Lene Vågslid (A) [] (leiar i komiteen og ordførar for saka): Fyrst og fremst: Takk til komiteen for samarbeidet, og takk til komitéråden.

I denne proposisjonen blir det lagt fram forslag til endringar i lov om mellombelse endringar i lovverket som følgje av at det kjem fordrivne frå Ukraina. Dei mellombelse endringane som blei vedtekne her i Stortinget i juni i fjor, blir føreslått vidareførte til 1. juli 2024. I tillegg blir det føreslått ei ny mellombels endring i husleigelova som opnar for å inngå tidsbestemte leigekontraktar med ei minstetid på eitt år ved utleige av fritidsbustad, og at deltakarar i introduksjonsprogram skal ha både rett og plikt til kompetansekartlegging.

Over 33 000 personar fekk innvilga mellombels kollektiv beskyttelse her i Noreg frå Ukraina i fjor. I tillegg kom det nærmare 4 500 asylsøkjarar frå andre land, og dei siste anslaga for inneverande år er at det kan kome over 43 000 personar frå Ukraina dette året.

Komiteen understrekar, som tidlegare, at kommunane har gjort ein enormt viktig jobb, og rosar norske kommunar for arbeidet med dette. Eg vil òg nytte anledninga til å rose statsråden og regjeringa for løypande å gjere heilt nødvendige grep for å handtere situasjonen på best mogleg måte.

Tilrådinga blir fremja av ein samla komité, med unntak av romartal I del II og del XI nr. 2, som blir fremja av medlemane frå Arbeidarpartiet, Senterpartiet, Framstegspartiet, SV og Raudt. Høgre kjem sjølv til å gjere greie for sitt syn.

Eg viser elles til innstillinga og proposisjonen.

Så, på vegner av Arbeidarpartiet og Senterpartiet, vil eg berre kommentere kort forslag nr. 3, som blir fremja av Høgre, om mobilisering av pensjonert personell. Det er partane i kommunal sektor som bestemmer om det skal gjelde ein særskilt sats for pensjonistløn for slik teneste, og dersom partane ynskjer ei forlenging av verkeperioden, er det ikkje nødvendig å behandle det i Stortinget. Det krev då berre ei forskriftsendring utført av departementet. I tillegg meiner me at lovsporet i akkurat denne føresegna kan vere lite eigna for hurtige avgjerder og kan bli utdatert. Arbeidarpartiet og Senterpartiet, saman med Framstegspartiet, SV og Raudt, støttar i innstillinga difor regjeringa si vurdering òg i denne saka.

Mari Holm Lønseth (H) []: Vi opplever nå den største flyktningkrisen i Europa siden annen verdenskrig. I fjor kom i overkant av 35 000 flyktninger fra Ukraina til Norge, og i år må vi regne med at det kanskje kommer over 40 000. Det kan bli flere, og det kan bli færre. For Høyre har det vært viktig fra dag én at vi skal slå fast at Norge skal stille opp for Ukraina, både humanitært, militært og ved å ta imot flyktninger til Norge.

Vi støtter i det store og hele regjeringens forslag om å videreføre de midlertidige endringene for å håndtere de store flyktningankomstene. Det er viktig at dette er midlertidige endringer og beredskapshjemler for å håndtere en krevende situasjon. Jeg registrerer at det ikke har vært behov for å bruke f.eks. unntakene i barnevernslovgivningen eller i helselovgivningen, noe vi ser på som positivt.

Kommunene har til nå lagt ned en formidabel innsats for å ta imot de mange flyktningene som har kommet. Det er veldig mange kommuner som nå opplever store utfordringer med å svare på den anmodningen som har kommet fra IMDi om å bosette flyktninger. Det handler f.eks. om kapasitetsutfordringer når det gjelder bolig og ellers, og det er viktig at man også setter inn tiltak for å avhjelpe denne situasjonen.

Vi trenger også flere tiltak for å øke kapasiteten i det kommunale tjenestetilbudet. Da er vi også nødt til å ta i bruk kapasiteten vi har i pensjonister, selv om dette ikke skal løse kapasitetsutfordringene alene. Så forstår jeg at regjeringen er av den forståelse at det ikke er nødvendig å videreføre dette som en hjemmel eksplisitt i folketrygdloven, fordi det kan forskriftsfestes. Det har vi også forståelse for at regjeringen kan gjøre, men vi vil være sikre på at denne hjemmelen vil bli benyttet, og at det ikke bare er opp til regjeringen å bestemme om den skal innføres eller ikke. Derfor foreslår vi at det eksplisitt tas inn i folketrygdloven midlertidig.

Jeg vil også kommentere noe av det regjeringen har foreslått som Høyre har vært uenig i. Dagens hjemmel for unntak fra pasientlovgivningen mener vi gir en for lav terskel til å gjøre unntak fra viktige pasientrettigheter for befolkningen. Vi fremmer derfor det samme forslaget som ved forrige behandling, om å heve denne terskelen noe.

Vi foreslår også en bredere beredskapshjemmel i plan- og bygningsloven, som gir regjeringen større hjemler i en krevende situasjon. Det er likevel viktig for meg å understreke at Høyre subsidiært har støttet regjeringens forslag om endringer i plan- og bygningsloven, som gir en rekke beredskapshjemler.

I den tiden vi har foran oss, vil det antakelig komme flere flyktninger enn det kommunene har sagt at de kan ta imot. Det kan by på noen utfordringer, og det har også regjeringen et ansvar for at man klarer å håndtere på en god måte.

Jeg tar til slutt opp våre forslag til saken.

Presidenten []: Då har representanten Mari Holm Lønseth teke opp dei forslaga ho refererte til.

Erlend Wiborg (FrP) []: I fjor kom det rundt 35 000 asylsøkere fra Ukraina. I år er vel anslagene på rundt 40 000, men man forbereder seg på opp mot 120 000. Det er et enormt antall. Ingen her kan heller si eksakt hvor mange det til slutt blir, for hvordan den brutale krigen til Russland utvikler seg, er det ingen av oss som vet. Skal Norge klare – noe alle partier heldigvis ønsker – å ta imot ukrainere på flukt, spesielt når vi snakker om et så stort antall, krever det fleksibilitet og justeringer. Derfor har Fremskrittspartiet fra dag én gitt støtte til regjeringen når de har ønsket å få fleksibilitet og justeringer i lover og regler, slik at man på en best mulig måte kan håndtere denne store flyktningstrømmen.

Når det gjelder Høyres forslag, er mye av det Høyre tar opp, forslag og tanker som også Fremskrittspartiet tidligere har vært en del av, og tatt til orde for. Grunnen til at vi ikke støtter Høyres forslag i dag, er at vi er redd for at det kan bidra til økt byråkrati og gi mindre fleksibilitet til regjeringen. Vi mener regjeringen trenger fleksibilitet i den uoversiktlige situasjonen vi er i nå.

La det ikke herske noen tvil: Alle i denne sal er enig i at Norge skal stille opp for ukrainere på flukt. Samtidig vet vi at det er over 100 millioner mennesker på flukt rundt om i verden, og det sier seg selv at Norge ikke kan hjelpe alle. Det er derfor Fremskrittspartiet har sagt at vi må prioritere dem som kommer fra våre nærområder, først. Det er derfor vi også var tidlig ute med å ønske kollektiv beskyttelse for ukrainere på flukt. Når det kommer så mange, og det potensielt kan komme enda flere, skaper det de utfordringene jeg har vært inne på, med press på kommunene når det gjelder bolig, skole, barnehage, helsevesen osv. Det er en av grunnene til at Fremskrittspartiet har sagt at det er naturlig at vi nå begrenser innvandringen fra andre steder i verden, slik at vi får tatt imot ukrainske flyktninger på en best mulig måte. Så skal andre flyktninger, fra andre deler av verden, hjelpes i sine nærområder.

Tobias Drevland Lund (R) []: Den brutale og folkerettsstridige krigen Russland fører mot Ukraina, har nå pågått i godt over et år, og for hver eneste dag ser vi den hensynsløse brutaliteten som krigen har ført med seg mot Ukraina og dets folk. Hver dag kommer det mennesker som flykter fra krigen, også hit til Norge. Norge skal selvfølgelig ta dem imot, noe vi har gjort. Norske kommuner, frivillige organisasjoner og lokalsamfunn i hele landet skal ha stor takk for den responsen de har vist ved å huse og hjelpe dem som kommer hit på flukt fra den pågående krigen.

Da vi for omtrent et år siden vedtok de midlertidige endringene i lovverket som følge av krigen og antall fordrevne fra Ukraina, var det ingen skal kunne ane hvor lenge krigen ville vare, hva som ville skje dersom den tok slutt, eller hva slags land som var tilbake for dem som flyktet. Det var viktig at de midlertidige lovendringene ble vedtatt, slik at både mottakssystemet, kommunene og tjenesteyterne kunne ha forutsigbarhet og mulighet til kjapt å omstille seg til å ta imot mange mennesker på kort tid.

Likevel må vi begynne å stille oss spørsmålet om de midlertidige endringene faktisk er hensiktsmessige på sikt. Vi må forberede oss både på at krigen kan vare lenger enn det vi først antok, og at flere av de som har flyktet til Norge, kommer til å bli værende her. Det er noe som flere av de skriftlige innspillene vi har fått ved behandlingen av denne saken, peker på, og de spør om det er hensiktsmessig med midlertidige lovendringer, eller om man må begynne å planlegge for mer langsiktige løsninger.

Det er også problematisk at vi forskjellsbehandler ulike flyktninggrupper. Derfor foreslår Rødt at den fleksibiliteten vi nå gir til ukrainerne med opphold etter utlendingsloven § 34, bør utvides til å gjelde alle flyktninger i Norge. Vi foreslår videre at alle som deltar i introduksjonsprogrammet, gis mulighet til å ta det på deltid dersom de er forhindret fra å ta det på heltid. Det vil også gjøre veien til arbeid enklere.

Vi har nå sett at de fleste av de midlertidige endringene har fungert godt, og ser derfor ikke noe hinder for at de ikke kan gjøres mer permanente og omfatte alle flyktninger i Norge. La oss ta til oss de positive lærdommene vi har gjort oss, bygge på dem og sørge for gode mottaksprosesser, bosetting og integrering også framover for alle flyktninger som kommer til Norge.

Helt til slutt vil jeg bare gjøre noe klinkende klart: Til dem som fremdeles tar til orde for at Norge skal hjelpe ukrainere på flukt, er det viktig å si at en flyktning er en flyktning uavhengig av hvor man flykter fra. Rødt mener derfor at flyktninger fra Ukraina kan ikke og bør ikke brukes som et påskudd for ikke å ta imot andre flyktninger fra andre deler av verden. Norge må også stille opp for disse.

Med det tar jeg opp de forslag Rødt er en del av.

Presidenten []: Representanten Tobias Drevland Lund har teke opp dei forslaga han refererte til.

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Det er over ett år siden Russland brøt folkeretten og gikk til krig mot Ukraina. Norge mottok over 35 500 asylsøkere fra Ukraina i 2022. I tillegg kom det nærmere 4 500 asylsøkere fra andre land.

Regjeringens målsetting er at fordrevne fra Ukraina skal ha et trygt og godt opphold her. De skal raskt kunne delta i samfunnet. Voksne skal komme i arbeid eller annen aktivitet. Barn skal få gå på skole eller i barnehage. Kommunene har gjort en solid innsats med å bosette og integrere flyktninger. Det er gjennom 2022 og til nå i år bosatt rundt 40 000 flyktninger i hele landet. 35 000 av disse er fordrevne fra Ukraina.

I forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2023 har regjeringen lagt til grunn at det kan bli behov for å bosette 43 000 flyktninger i 2023. Tallene er usikre. Vi må være forberedt på at det kan komme flere eller færre enn dette. Det høyeste anslaget i de siste scenarioene er at det kan komme mellom 60 000 og 80 000.

Situasjonen nå er en annen enn den var for ett år siden. Vi vet godt at noen kommuner begynner å oppleve kapasitetsutfordringer. Det er særlig kapasitet på egnede boliger som bekymrer, men også i tjenestene. For å lykkes med både mottak, bosetting og integrering av mange på én gang er det fortsatt behov for å innrette noen tjenester annerledes enn i en normalsituasjon.

KS har nylig informert departementet om at virkeperioden for særskilt sats for pensjonistlønn for tjeneste som er nødvendig for å ivareta et ekstraordinært personellbehov i forbindelse med ankomst av personer fordrevet fra Ukraina, forlenges ut 2023. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil på samme måte som tidligere ta stilling til om det skal gjøres unntak fra inntektsprøvingen av AFP i perioden fra 1. juli, tidlig i juni.

Vi foreslår å videreføre de midlertidige endringene i lovverket til 1. juli 2024, med enkelte endringer.

Vi foreslår at deltakere i introduksjonsprogram skal ha rett og plikt til kompetansekartlegging, bl.a. for å bidra til at flere kommer raskt ut i arbeid.

Vi foreslår også en midlertidig adgang til å inngå leieavtaler for fritidsboliger for å støtte kommunenes arbeid med å bosette.

Flere av de midlertidige regelverksendringene og forskriftshjemlene er ennå ikke tatt i bruk. Vi har dermed rom for å iverksette flere tilpasninger i regelverket dersom det blir nødvendig.

I revidert nasjonalbudsjett foreslår vi flere tiltak som skal gjøre det lettere for kommunene å bosette. Framover vil vi også vurdere om det er behov for å foreslå nye lovendringer for å håndtere situasjonen i 2023.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Mari Holm Lønseth (H) []: Takk for innlegget til statsråden. Det er veldig mye jeg kan slutte meg til.

Kommunene har gjort en veldig stor innsats for å ta imot de mange flyktningene som har kommet til landet, men det er et ganske stort varsko at mange kommuner sliter med å svare på den anmodningen regjeringen har kommet med, og anmodningen fra regjeringen er også lavere enn det antallet regjeringen og UDI selv anslår har tenkt å komme i år. Statsråden har også utad signalisert at det antakelig vil komme anmodning om flere, opp til 43 000 – statsråden kan korrigere meg hvis det er feil. Når vil denne anmodningen eventuelt komme til kommunene, sånn at de kan forberede seg på et enda høyere antall enn det de allerede har planlagt for, men foreløpig ikke ser ut til å klare å nå?

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Det er sagt mange ganger fra flere, men det kan ikke gjentas for ofte, synes jeg: Kommunene har gjort en solid innsats, og vi bosetter nå over hele landet, i både små og store kommuner. Jeg er veldig glad for den viljen kommunene har til å bosette. Fortsatt er det mange kommuner som melder om at de har god kapasitet, og vi regner med at det vil bli behov for å bosette flere i 2023 enn det var i 2022. Så det er fortsatt mye som gjenstår.

Jeg har veldig tett og god dialog med kommunene. Allerede på fredag skal jeg ha et nytt møte med kommunene, og da vil bl.a. dette med ekstra anmodninger stå på dagsordenen. Vi har i revidert bl.a. foreslått et ekstratilskudd til kommuner som påtar seg å bosette flere enn de opprinnelig ble anmodet om, med 50 000 kr ekstra per flyktning de bosetter, som et viktig tiltak i den forbindelse.

Mari Holm Lønseth (H) []: Jeg forstår at det vil være et tema overfor kommunene. Jeg håper at regjeringen så raskt som mulig vil være tydelig på den anmodningen, for slik tallene ser ut i dag, er det en differanse på vel 13 000 mellom det tallet som regjeringen har antydet at anmodningen vil bli på, og det som kommunene nå sier. Det haster hvis man skal klare å holde bosettingstempoet oppe, og man må være tydelig overfor kommunene på hva de skal planlegge for. De er tross alt halvveis gjennom året og har også mange andre utfordringer å ta tak i.

Jeg har også lyst å stille statsråden spørsmål knyttet til det å mobilisere pensjonister. Vi hadde KS på høring i en annen sak i komiteen denne uken. Da trakk de fram viktigheten av fortsatt å kunne mobilisere pensjonister på en god måte. Så forstår jeg det sånn at de også har vært tydelig på det til Arbeids- og sosialdepartementet. Jeg forstår at man sier at man vil ta stilling til det. Kan statsråden være tydelig på når man vil ta stilling til den forlengelsen og eventuelt komme med forskriftsendringen som eventuelt må være på plass?

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Først til det første. Jeg er helt enig i det at det er viktig for kommunene å ha forutsigbarhet. Derfor er det også veldig viktig at vi har de siste, oppdaterte tallene. Vi følger veldig tett med på både de daglige og ukentlige ankomstene. Vi skal komme raskt tilbake når vi har et godt tall.

Så er det partene i kommunal sektor som bestemmer om de ønsker å forlenge ordningen med pensjonistlønn etter særskilt sats, og hvor lenge det skal vare. Det er ingen tvil om at pensjonister som har mottatt pensjonistlønn, har bidratt med nødvendig kompetanse og arbeidskraft til de oppgavene som kommunene er satt til å føre. Arbeids- og inkluderingsdepartementets rolle er å bestemme om den særskilte pensjonistlønnen skal unntas fra inntekt som avkorter offentlig avtalefestet pensjon. Det er bestemt at slik inntekt ikke skal avkorte AFP fram til utgangen av juni 2023, og vi vil komme tilbake til det tidlig i juni.

Erlend Wiborg (FrP) []: Fremskrittspartiet tok tidlig til orde for at når det kommer så mange ukrainere, bør vi begrense mottak av f.eks. flyktninger fra andre steder i verden. Regjeringen motsatte seg det sterkt før den snudde opp ned og nå støtter den logikken til Fremskrittspartiet, ved at man reduserte mottak av flyktninger noe.

Nå ser vi imidlertid at ankomsttallene av ukrainere øker. Det er et større antall som kommer enn det man så i fjor. Betyr det at regjeringen nå går inn for å begrense antall kvoteflyktninger ytterligere neste år?

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Vi tar imot dem vi har forpliktet oss til å ta imot. Det tallet er forhåndsbestemt for inneværende år, og det kommer ikke til å være endringer i det.

Vi vet faktisk ikke hvor mange asylsøkere som vil komme til Norge i løpet av 2023, verken fra Ukraina eller andre land, så det er et hypotetisk spørsmål som man må ta stilling til når statsbudsjettet for neste år skal behandles.

Erlend Wiborg (FrP) []: Det var ikke et hypotetisk spørsmål, det var et konkret spørsmål om hva man ønsker å gjøre neste år. Jeg spurte ikke om i år, men vi ser at ankomsttallene for i år er såpass høye at om man skal følge samme logikk som regjeringen etter at de snudde og støttet Fremskrittspartiet i det, burde det være en selvfølge at man da reduserer antall kvoteflyktninger ytterligere neste år, slik at vi får tatt imot de ukrainerne som kommer, på en best mulig måte.

Det å nå redusere innvandringen fra andre steder i verden mener vi er utrolig viktig. Da er det interessant å høre om regjeringen vil intensivere arbeidet med å stoppe velferdsmigranter som nå kommer til Norge, og som vi ser en økende strøm av til Europa.

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Norge tar imot både kvoteflyktninger og asylsøkere som kommer hit, og som har en grunn til å få asyl i Norge i henhold til de – også internasjonale – forpliktelsene vi har.

Nå kommer et høyt antall ukrainske flyktninger. Det er usikkert hvor mange som vil komme i år – vi vet fortsatt ikke om det vil komme færre eller flere enn dem vi antar vil komme hit. Likevel: Spørsmålet om hvor mange flyktninger vi skal ta imot neste år, avgjøres ikke her i dag, det avgjøres senere i år.

Erlend Wiborg (FrP) []: Norge er ikke forpliktet til å ta imot personer som kommer som velferdsmigranter. Vi er forpliktet til å ta imot mennesker som reelt sett er på flukt fra forfølgelse. Det er de vi er forpliktet til å ta imot som asylanter, ikke personer som kommer som rene velferdsmigranter. Vi ser i perioder at mange av dem som kommer, ikke har behov for beskyttelse, og det er relativt åpenbart. De får selvfølgelig til slutt avslag på sin asylsøknad, etter lang tid. Jeg får gjenta spørsmålet mitt: Vil regjeringen nå intensivere arbeidet med å stoppe velferdsmigranter og andre åpenbart grunnløse asylsøkere?

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Det jeg svarte på, var nettopp en bekreftelse på at det er kvoteflyktninger som kommer hit på et humanitært grunnlag, og asylsøkere som har rett til beskyttelse i Norge, som Norge gir opphold. Alt annet er for så vidt utenfor mitt ansvarsområde. Jeg har ansvaret for integrering av de flyktningene som får opphold i dette landet, og den integreringen skal skje på en god måte og uavhengig av hvor flyktningene kommer fra.

Presidenten []: Replikkordskiftet er dermed avslutta.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 10.

Stortinget tek no pause. I samsvar med den kunngjorde dagsordenen blir det votering kl. 14.

Votering, se voteringskapittel

Stortinget tok pause i forhandlingane kl. 13.45.

----

Stortinget tok opp att forhandlingane kl. 14.

President: Ingrid Fiskaa