Stortinget - Møte tirsdag den 13. desember 2005 kl. 10

Dato: 13.12.2005

Dokumenter: (Budsjett-innst. S. nr. 2 (2005-2006), jf. St.prp. nr. 1(2005-2006) og St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006))

Sak nr. 4 (videre behandling av saken)

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2006, kapitler under Barne- og likestillingsdepartementet, Kultur- og kirkedepartementet og Kunnskapsdepartementet (rammeområdene 2 og 3)

Talere

Votering i sak nr. 4

Se også behandlingen av sak nr. 4 på formiddagsmøtet.

Espen Johnsen (A) [18:01:49]: Eg er glad for at det budsjettet som vi i dag skal vedta, har omsynet til barna øvst, at det er eit budsjett som prioriterer innsats og støtte til dei som har eit behov, og at det er eit budsjett for å få bort fattigdomen, eit budsjett for rettferd og for likestilling.

Barn er i mange samanhengar ei utsett gruppe. Det er ikkje utan grunn at vi har bl.a. eit barneombod. Og lat meg aller først kome inn på omboda si rolle. Det ser ut for meg som det har vore eit stadig tilbakevendande tema i Stortinget dei siste åra – slik også i år.

For det nye fleirtalet er det viktig å understreke at omboda, anten det er det eine eller det andre, er sette til å gjere ein jobb, ikkje på vegner av departementet, Regjeringa eller Stortinget, men på vegner av likestillings- og diskrimineringsspørsmåla, forbrukarane sine interesser og barna.

Vi vil derfor ikkje oppleve i denne stortingsperioden at f.eks. barneombodet vil bli kalla inn på teppet til statsråden for noko som barneombodet måtte meine på vegner av norske barn. Fleirtalet har som utgangspunkt at omboda skal ha ei fri og uavhengig stilling – ikkje berre på papiret, men også reelt, også om det skulle by på politisk ubehag for regjeringspartia frå tid til anna. Dette er eit område der det openbert er ulike politiske oppfatningar, men dei ulike omboda har i alle fall no fått eit klarsignal for dei neste fire åra – og helst for åra deretter òg – om at dei seier og gjer det dei meiner måtte vere rett på vegner av dei dei er ombod for, uavhengig av kva som er rådande politiske oppfatningar. Då er vi sikre på at omboda gjer den jobben dei er sette til å gjere.

Så til eit anna viktig område i budsjettet: arbeidet med likestilling. Det er veldig bra at dette no skal intensiverast, løftast høgre på den politiske dagsordenen. Og det er bra at budsjettet nettopp viser det. Det at Regjeringa vil setje ned ein likelønnskommisjon, er eit av dei synlege bevisa på at likestilling – også i form av likelønn – er sterkt prioritert.

Det å få gode svar på kvifor arbeidsmarknaden er så kjønnsdelt, kvifor det er så store lønnsforskjellar, og kva som kan gjerast for å utlikne det, vil bli eit viktig arbeid neste år.

Lågare foreldrebetaling i barnehagane er eit av dei andre verkemidla for å få eit meir likestilt samfunn. Det gjer det mogeleg for både kvinner og menn å kombinere omsorg for barn med å delta i yrkeslivet. Derfor er det beklageleg at opposisjonen ikkje ser det same behovet for både å byggje ut fleire barnehageplassar og samtidig senke foreldrebetalinga i barnehagane.

Eit anna område er utvidinga av pappapermisjonen. Det er ei sak som det heldigvis er brei semje om i salen, og som det er viktig å følgje opp. Det er viktig at gutane får lov til å sleppe til på heimebane, at dei får lov til å vise at dei duger som gode foreldre, og at dei får lov til å ta ein stor del av omsorgsoppgåvene for ungane. I Noreg har vi eit system for foreldrepermisjon som er fantastisk – eit system som gjer at folk kan velje å få barn, og at både mor og far kan og skal ta ansvar for omsorga. Det at fedrar kan ta tidleg del i omsorga, er viktig for likestillinga, og det er ikkje minst viktig for kontakten mellom barn og far. I Soria Moria-erklæringa seier vi at kvar av foreldra skal få fødselspengar på basis av eiga opptening. Det er bra, slik at vi kan kome bort frå eit system der far sine rettar er avhengig av kva mor har gjort før eller etter fødselen.

Foreldrepermisjonen er ein foreldrepermisjon. Det er ikkje ein mammapermisjon, og det skal heller ikkje vere ein pappapermisjon. Problemet er likevel at den delen av foreldrepermisjonen som ikkje er øyremerkt pappa, i realiteten blir ein mammapermisjon. Det er urimeleg. Foreldrepermisjonen skal delast rettferdig mellom foreldra. Derfor er det eit viktig første skritt i arbeidet med eit meir likestilt samfunn at vi får utvida permisjonen for far med ei veke frå juli neste år. Det er det viktigaste ein kan gjere for meir likestilling mellom mamma og pappa på dette området. Vårt mål er å utvide denne kvota frå fem veker, som det er i dag, til ti veker.

På mange område i dette budsjettet viser det nye fleirtalet ei ny satsing på barn og unge, på likestilling og rettferd. Det er ein god start for utviklinga som vi skal gå i møte dei neste fire åra.

Britt Hildeng (A) [18:06:42]: I Soria Moria-erklæringen heter det:

«Regjeringen vil bekjempe all diskriminering. Alle skal ha krav på å få de samme muligheter til å utvikle seg, utnytte sine evner og leve sine liv, uavhengig av kjønn, sosial bakgrunn, religion, seksuell orientering, funksjonshemming eller etnisk tilhørighet.»

Dette er sterke målformuleringer, og målformuleringer som forplikter. Det er mål som uttrykker selve kjernen i den sosialdemokratiske ideologi. I Regjeringens budsjett og i de arbeidene som igangsettes, vises en sterk vilje til å gjøre noe med disse målene, en vilje til også å bruke nødvendige virkemidler. Kanskje mer enn på noe annet felt ser en nemlig at liberale rettigheter ikke er tilstrekkelig for å oppnå ønsket likestilling, eller å sikre alle like muligheter til å realisere sine ønsker i livet. Homofile og lesbiske har ikke samme rettigheter som heterofile, og fortsatt er det slik at fordommer fører til diskriminering av homofile og lesbiske. Minoriteter med innvandrerbakgrunn møter diskriminering på boligmarked og i arbeidsliv. Mindreårige asylsøkere får ikke de samme rettigheter som andre barn i Norge. Kvinner diskrimineres i arbeidsforhold, bl.a. synliggjort gjennom ansettelsesintervjuer, i lederrekruttering og i lønnsforhold. Kvinner har vesentlig lavere lønn enn menn, til tross for mangeårige mål og en rekke politiske vedtak om lik lønn for kvinner og menn.

Det er ikke slik som Fremskrittspartiet hevder, at kvinner eller minoriteter har seg selv å takke. Det er ikke slik at diskriminerte grupper individuelt kan bekjempe etablerte strukturer, tradisjoner og holdninger. Det er ikke slik at formelt like rettigheter fører til likebehandling og resultatlikhet. Ofte trengs det ulik behandling for å få likhet i resultatet for kvinner og for minoriteter. Det er denne erkjennelsen Regjeringen tar innover seg, og på en modig måte faktisk gjør noe med det. Det er modig å iverksette kjønnskvotering i styrerommene. Det er modig å utfordre tradisjonelle, konservative miljøer ved å starte arbeidet med å få en kjønnsnøytral ekteskapslovgivning. Det er modig, og på høy tid, å få nedsatt en likelønnskommisjon og på den måten utfordre tradisjonelle holdninger i arbeidslivet både blant arbeidstakere og arbeidsgivere. Det er modig å sette søkelys på kjønnslemlestelse og tvangsekteskap. Men jeg vil samtidig understreke Regjeringens erkjennelse av at vi fortsatt vet lite om hva som virker, og hva som er de rette strategiene for å oppnå slutt på en uønsket praksis. Regjeringen vil derfor gjøre et utredningsarbeid i nært samarbeid med berørte innvandrerorganisasjoner.

Det er en skam at mindreårige barn i asylmottak ikke sikres de samme rettigheter og den samme omsorg som barn ellers i Norge. Det er derfor viktig at barnevernet overtar dette ansvaret fra UDI.

Når det gjelder likestillingsarbeid og diskriminering av ulike grupper, er det mange overtramp som skjer i vårt samfunn. Det er derfor viktig at det nye likestillings- og diskrimineringsombudet sikres et selvstendig og uavhengig grunnlag for den jobben som skal gjøres, å gjøre det mulig å fylle den vaktbikkjerollen som ombudet er ment å ha overfor forvaltning og samfunnet for øvrig. Og det er viktig at det nye ombudet viderefører det mangeårige arbeidet Likestillingsombudet i Norge har gjort og fått stor fagnad for.

Presidenten: De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Ib Thomsen (FrP) [18:12:05]: Jeg skulle ønske at Regjeringen kunne se alvorlig på et stort problem som gjelder barn og unge som er på rømmen fra hjem eller institusjon. Jeg har forstått at Regjeringen ikke har oversikt over antall barn og unge som har rømt fra hjem eller institusjon. Det ser jeg på som meget alvorlig. Rømningsproblematikken synes å ha et omfang på landsbasis som ingen ennå helt har oversikt over, og som det også oppleves som vanskelig å tallfeste, bl.a. fordi det er forskjellig praksis for føring av rømningsstatistikker hos de forskjellige barnevernsvaktene.

Statsråden skriver i et svar på et spørsmål der jeg tar opp dette problemet:

«Jeg ønsker likevel å presisere at selv om jeg er enig med representanten Thomsen i at det er svært uheldig for barnet/ungdommen å unndra seg behandlingstiltak gjennom rømning, så anser jeg det ikke som noen løsning å frata barn og unge deres medbestemmelsesrett.»

Hvordan skal man da kunne unngå at barn og unge er til skade for seg selv, og at andre kan være til skade for dem, om man ikke er villig til å ta tak i problematikken? Det kan være behov for å endre barnevernsloven på dette punktet så foreldre og barn ikke kommer i en slik fortvilet situasjon i framtiden. Barn mellom 15 og 18 år bør ikke ha mulighet til å benytte medbestemmelsesretten i de tilfeller hvor de velger ikke å delta i behandlingstiltak som er foreslått av foresatte i samarbeid med barnevernet, og velger å være i en omsorgssituasjon som er helt uten kontroll av foresatte og barnevern. Taperne her er barna og de unge, og ikke minst familien. At Regjeringen sier at den ikke kan finne ut hvor mange som er på rømmen, er veldig sjokkerende for meg. I svarbrevet som jeg fikk fra statsråden, sier departementet at de ikke har oversikt. Er det ikke da – unnskyld meg, president – bare å sjekke protokollene hos barnevernet – hvor mange er det som er på rømmen, og hvor ofte? Her er det klart at det er en del mørketall som må komme fram. Eller skjules dette bevisst?

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [18:14:51]: I går hadde Aftenposten et oppslag om økt interesse for adopsjon. Adopsjonsorganisasjonene merker økt pågang av foreldre som av ulike grunner ønsker å adoptere barn fra utlandet.

Kristelig Folkeparti synes det er riktig at familier med vanlig økonomi skal ha råd til å adoptere hvis de ønsker det. Vi er derfor glad for at tilskuddet til foreldre som adopterer barn fra utlandet, blir økt fra 31 090 kr pr. barn i 2005 til 38 320 kr for 2006.

La meg få understreke at adopsjonsstøtten har økt med hele 70 pst. under regjeringen Bondevik II. Det vil gi mange flere familier mulighet til å adoptere.

Kristelig Folkeparti fikk i forrige periode gjennomslag for å endre kontantstøtteloven slik at familier som adopterer barn, får mulighet til to års kontantstøtte i forlengelse av adopsjonspermisjonen, på lik linje med foreldre som tar ut fødselspermisjon, med påfølgende kontantstøtte.

Kristelig Folkeparti er også opptatt av at de som adopterer, skal være best mulig forberedt, både for sin egen del og av hensyn til barna. Derfor foreslår vi å innføre et forberedelseskurs for foreldre som ønsker å adoptere. Formålet med kurset vil være å gi søkere nødvendig informasjon så tidlig som mulig i adopsjonsprosessen. Kurset vil bl.a. gi kunnskap om selve adopsjonsprosessen, hjemreise osv.

Til slutt vil jeg si noen ord om kontantstøtte. Det var ganske frustrerende for mange småbarnsfamilier å våkne opp den 10. november i år. Etter at Senterpartiet hadde erklært seg selv som seierherre i kontantstøttesaken på Soria Moria, fikk mange småbarnsforeldre en kalddusj da de opplevde at Senterpartiet hadde gitt seg i første budsjettrunde. Kontantstøtten er kuttet med hele 273 mill. kr. Det rammer mange som ønsker andre omsorgsløsninger enn barnehage. Kontantstøtten nådde tydeligvis ikke opp på Regjeringens prioriteringsliste.

Derfor fremmer vi sammen med Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre i dag et forslag der vi ber Regjeringen sørge for at det i hvert fall ikke blir foretatt ytterligere kutt i kontantstøtten før vi når full barnehagedekning. Hvis ikke Senterpartiet kan stemme for dette forslaget engang, er det et tydelig signal til de 80 000 familiene som i dag mottar kontantstøtte: Still dere i barnehagekø hvis dere ikke er rike nok til å klare dere uten kontantstøtten, for den nye regjeringen anerkjenner ikke den omsorgsløsningen dere har valgt for deres barn.

Lena Jensen (SV) [18:17:54]: Tromsø kommune vil være en av de aller første storbykommunene som gjennomfører full barnehagedekning med lav makspris på foreldrebetaling. Jeg er umåtelig stolt av at jeg kommer fra denne kommunen. I Tromsø kommune har det vært en bevisst politikk – og viktig – å få gjennomført full barnehagedekning og lav foreldrebetaling.

Tromsø kommune har en ung befolkning med behov for mange barnehageplasser. Å sikre full barnehagedekning og lav foreldrebetaling er å legge til rette for valgfrihet for småbarnsforeldrene. Det er en god og viktig strategi og et viktig hjelpemiddel for å føre en god politikk for små barn og for småbarnsforeldre.

Som aleneforsørger for en datter opplevde jeg i flere år å stå i barnehagekø, og jeg brukte mange forskjellige dagmammaer. Den dagen da jeg endelig fikk barnehageplass, opplevde jeg en reell valgfrihet. Jeg fikk mulighet til å ta høyere utdanning. Som forelder opplevde jeg trygghet, at datteren min blomstret. Jeg visste at dette var et godt og pedagogisk tilbud som jeg kunne være trygg på var bra for min datter, og at dette var stabilt.

Jeg er stolt over at flertallsregjeringen utgått av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet i dette budsjettet har gjort et løft når det gjelder barnehagesektoren, at vi har satt barn og unge i sentrum. Det er viktig for barna våre at vi har en god oppvekstpolitikk. Det er også spesielt viktig for alle småbarnsforeldrene og aleneforsørgerne i Norge.

May Hansen (SV) [18:20:06]: Det har hørtes ut i debatten her i dag som om vi har avviklet kontantstøtten. Det er ikke på noen måte riktig. Det blir også framstilt slik at Senterpartiet er den store taperen når det gjelder kontantstøtten. Det vil jeg heller ikke si.

Regjeringa Bondevik avviklet i 2003 over natta småbarnstillegget til alle foreldre i dette landet. Det var 700 kr pr. måned. Man la småbarnstillegget på kontantstøtten. Man premierte da dem som ikke gikk i barnehage, de fikk både kontantstøtte og småbarnstillegg. Det gjorde man med et knips. Jeg spurte representanten Olemic Thommessen her før i dag om han mente at det var forutsigbart for foreldrene. Det svarte han meg ikke på.

Det er slik at vi har harmonisert kontantstøtten med barnetrygden. Man kutter ut den siste måneden, slik man gjør når man utbetaler barnetrygd, og så har man halvert småbarnstillegget, med 354 kr i måneden. Men det er fortsatt slik at kontantstøtten er på 3 636 kr mer i år og i det budsjettet som nå vedtas, enn den var før man avviklet småbarnstillegget.

Så en liten kommentar til representanten Molvær Grimstad, som på min replikk svarte at kommunene har ansvar for mindreårige asylsøkere, og at Barnekonvensjonen gjelder for alle barn i Norge: Vi er kritisert av FN tre ganger på rad for at vi diskriminerer disse barna i dette landet. Og det er ikke slik at kommunene har det ansvaret. Det er UDI som har det ansvaret. Før barnevernet kommer inn i forhold som gjelder en mindreårig asylsøker i dette landet, må noen ha meldt til barnevernet at det barnet lider under omsorgssvikt. Hvem er det som skal melde det? Er det mottakene hvor disse barna bor? Disse mottakene er ikke godkjent av fylkesmannen, slik en barnevernsinstitusjon er, og det er heller ikke noen tilsynsfunksjon i mottak. Disse barna er UDIs ansvar. Barnevernet går inn kun etter melding. Og igjen: Vi er altså kritisert av FN tre ganger på rad fordi vi bryter Barnekonvensjonen med hensyn til disse barna.

Olemic Thommessen (H) [18:22:50]: I et tidligere innlegg i denne debatten kom likestillingsstatsråden med en invitasjon til Høyre angående det forslaget vi har lagt frem, i spørsmålet om å gjøre dette om til et oversendelsesforslag. Det avhenger nok litt av hvor klar statsråden kan være i forhold til å bekrefte i hvilken grad Regjeringen vil arbeide med dette. Ut fra de innleggene hun tidligere har hatt, har jeg ikke fått det tilstrekkelig klargjort.

Jeg vil gjerne spørre statsråden om hun kan bekrefte at Regjeringen vil ta tak i disse spørsmålene og arbeide med dem videre, og at Stortinget vil bli gitt anledning til å mene noe om denne saken senere, når man – forhåpentlig – har kommet frem til noen resultater.

Erling Sande (Sp) [18:24:10]: Vi har diskutert kontantstøtta tidlegare i dag, så eg skal ikkje dra opp ein ny, lang debatt om det. Men representanten Holten Hjemdal utfordra Senterpartiet på det forslaget som Venstre, Kristeleg Folkeparti, Høgre og Framstegspartiet har om kontantstøtta i dag.

No er det slik at Kristeleg Folkeparti nettopp er kome ut av ei regjering og veit at inga regjering kan gi ei blankofullmakt for budsjettet eitt år før det skal vedtakast. Så eg har lyst til å seie at når vi i Senterpartiet i dag stemmer imot framlegget, er det ikkje fordi vi er usamde i intensjonen bak framlegget, men rett og slett fordi vi ikkje er heilt klare for å begynne budsjettarbeidet for 2007 enno.

Statsråd Karita Bekkemellem [18:25:00]: Jeg kan gjerne gjenta det jeg sa tidligere i debatten i dag, og det er at statsråden – og nå snakker jeg altså på vegne av justisministeren – jobber med en konkret sak der han vil se på muligheten for å innføre bøter som en type sanksjonering på særskilt grunnlag, og Regjeringen vil ha en bred gjennomgang av det som ligger i dette. Så Stortinget vil få seg forelagt en sak i løpet av vårparten, slik at også Høyre har mulighet til å gjøre nye vurderinger og eventuelt legge det inn i loven. Det vil bli klart i løpet av vårparten.

Eli Sollied Øveraas (Sp) [18:25:52]: Det som får meg til å ta ordet, er det som eg vil kalle eit underleg innlegg frå representanten Holten Hjemdal frå Kristeleg Folkeparti.

Eg vil minne om at det ikkje er mange vekene sidan Kristeleg Folkeparti gjekk ut av regjering, og vi veit alle i denne salen at Kristeleg Folkeparti saman med Venstre og Høgre har måtta kjempe mange fightar for å komme fram til kompromiss.

Så vil eg òg minne om at Kristeleg Folkeparti i regjering fjerna småbarnstillegget, altså for den same aldersgruppa som vi her snakkar om: dei som får kontantstøtte. Då Kristeleg Folkeparti var med og fjerna småbarnstillegget, stemte Senterpartiet for kontantstøtta og for småbarnstillegget.

Under valkampen argumenterte Senterpartiet for at vi skulle behalde kontantstøtta. Opposisjonen harselerte over dette og argumenterte med at når Arbeidarpartiet og SV har programfesta at kontantstøtta skal fjernast, ville Senterpartiet aldri få gjennomslag for dette. Og eg veit ikkje i kor mange debattar tidlegare statsminister Bondevik brukte tid på nettopp dette temaet. Resultatet ser vi i Soria Moria-erklæringa. Der står det at vi skal behalde dagens kontantstøtte. Og i motsetnad til representanten frå Kristeleg Folkeparti vil eg karakterisere det som ein siger for kontantstøtta og ikkje som eit nederlag, som det er forsøk på frå denne talarstolen.

Presidenten: Olemic Thommessen har hatt ordet to ganger og får ordet til en kort merknad, begrenset til 1 minutt.

Olemic Thommessen (H) [18:27:52]: Jeg takker for statsrådens svar og meddeler med dette at vi omgjør vårt forslag, forslag nr. 23, til et oversendelsesforslag. Det gleder meg å konstatere at man ser alvoret i de problemstillingene som er reist, og vi ser frem til å følge denne saken videre fremover på vårparten.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF) [18:28:32]: Fleire representantar har teke opp dette med småbarnstillegget.

Dei som hugsar historia frå langt tilbake, hugsar at småbarnstillegget i si tid blei innført som eit alternativ til kontantstøtta, før vi fekk gjennomslag for kontantstøtta. Då småbarnstillegget i si tid så blei innlemma i kontantstøtta, var det ikkje i strid med det som Kristeleg Folkeparti opphavleg kjempa for, med innføring av kontantstøtte. Dersom regjeringspartia hadde meint at småbarnstillegget var så viktig som ein her framheva det, er det jo merkeleg at dei i sitt justerte budsjettforslag ikkje på nytt har fremma forslag om å innføre småbarnstillegget.

Sidan fleire viste til representanten Holten Hjemdal sitt innlegg, er det med god grunn ein har teke opp dette forslaget i innstillinga i dag; det er nettopp for å skape ro rundt kontantstøtta. For først trudde ein – og det skal Senterpartiet ha honnør for – at når kontantstøtta blei omtalt i Soria Moria-erklæringa, og det blei omtalt som ein siger at kontantstøtta var freda inntil det var full barnehagedekning, trudde vi faktisk det. Og vi gratulerte dei med det. Men når det viser seg at det berre er prinsippet som er sikra, ikkje nivået, og når Senterpartiet i dag ikkje kan vere med og stemme for eit forslag som sikrar at det ikkje blir ytterlegare kutt i kontantstøtta framover, noko som kunne gitt den nødvendige ro og føreseielegheit, kva skal småbarnsforeldra som er avhengige av dei midlane dei får via kontantstøtte, gjere? Skal dei stille seg i barnehagekø fordi dei ikkje veit kva som skjer?

Vi veit kva SV og Arbeidarpartiet primært ville ha hatt. Ved førre budsjettbehandling ville dei fjerne kontanstøtta frå 1. januar 2006. Derfor er dette ein invitt til å skape ro rundt ei ordning som er enormt viktig for mange småbarnsforeldre, og som eg håpte Senterpartiet kunne vere med og sikre, slik at vi ein gong for alle kunne skape ro. Men det får vi tydelegvis ikkje gjennom dagens debatt.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 842)

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Under debatten er det satt fram 23 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1 og 11, fra May-Helen Molvær Grimstad på vegne av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslagene nr. 2, 4–10, 12 og 14–22, fra Karin S. Woldseth på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 3 og 13, fra May-Helen Molvær Grimstad på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 23, fra Olemic Thommessen på vegne av Høyre

Forslagene er inntatt i innstillingen, med unntak av forslag nr. 23, som er omdelt i salen i beriktiget utgave.

Forslag nr. 23, fra Høyre, er under debatten omgjort til oversendelsesforslag. Forslaget lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å komme tilbake med forslag til endring av sanksjonsmidlene for brudd på reglene om kjønnsrepresentasjon i bedriftstyrer.»

Presidenten foreslår at dette forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Det voteres først over forslagene nr. 2, 4–10, 12 og 14–22, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 2 lyder:

«I

På statsbudsjettet for 2006 bevilges under:

Kap.PostFormålKronerKroner
Utgifter
231Barnehager
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under post 5171 292 000
50Tilskudd til samiske barnehagetilbud 11 435 000
51Forskning, kan nyttes under post 216 250 000
60Driftstilskudd til barnehager, overslagsbevilgning10 349 119 000
61Investeringstilskudd, overslagsbevilgning200 000 000
62Tilskudd til tiltak for barn med nedsatt funksjonsevne i barnehage 736 173 000
63Tilskudd til tiltak for å bedre språkforståelsen blant minoritetsspråklige barn i førskolealder 98 960 000
65Skjønnsmidler til barnehager 2 065 709 000
800Barne- og likestillingsdepartementet (jf. kap. 3800)
1Driftsutgifter 71 958 000
21Spesielle driftsutgifter 5 142 000
830Samlivstiltak og foreldreveiledning (jf. kap. 3830)
21Spesielle driftsutgifter, foreldreveiledning, kan nyttes under kap. 854 post 212 239 000
22Driftsutgifter til samlivstiltak 7 054 000
60Tilskudd til kommuner til samlivstiltak 994 000
70Tilskudd 4 112 000
840Krisetiltak
21Spesielle driftsutgifter 4 950 000
60Tilskudd til krisesentre, overslagsbevilgning117 431 000
61Tilskudd til incestsentre, overslagsbevilgning29 226 000
70Tilskudd til voldsforebyggende tiltak mv. 4 091 000
841Samlivsbrudd og konfliktløsning
21Spesielle driftsutgifter, meklingsgodtgjørelse, overslags- bevilgning11 131 000
22Opplæring, forskning, utvikling mv. 5 994 000
842Familievern (jf. kap. 3842)
1Driftsutgifter, kan nyttes under post 70151 415 000
21Spesielle driftsutgifter 6 006 000
70Tilskudd til kirkens familievern mv., kan nyttes under post 1113 565 000
843Likestillings- og diskrimineringsnemnda
1Driftsutgifter 1 500 000
844Kontantstøtte
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under kap. 846 post 501 243 000
70Tilskudd, overslagsbevilgning3 901 294 000
845Barnetrygd
70Tilskudd 14 540 000 000
846Familie- og likestillingspolitisk forskning, opplysnings- arbeid mv.
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 504 430 000
22Refusjon av utgifter til DNA-analyser, overslags bevilgning5 352 000
50Forskning, kan nyttes under post 21 og kap. 844 post 217 500 000
71Særlige familiepolitiske tiltak 977 000
79Tilskudd til internasjonalt familie- og likestillingsarbeid, kan overføres2 130 000
849Likestillings- og diskrimineringsombudet
50Basisbevilgning 11 582 000
850Barneombudet (jf. kap. 3850)
1Driftsutgifter 8 266 000
852Adopsjonsstøtte
70Tilskudd til foreldre som adopterer barn fra utlandet, overslagsbevilgning22 157 000
854Tiltak i barne- og ungdomsvernet (jf. kap. 3854)
1Driftsutgifter – Fylkesnemndene for sosiale saker 72 957 000
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under kap. 830 post 2134 145 000
50Forskning, kan nyttes under post 7111 762 000
64Tilskudd ved bosetting av enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger, overslagsbevilgning84 745 000
65Refusjon av kommunale utgifter til barneverntiltak knyttet til enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger, overslagsbevilgning 70 022 000
70Tilskudd til Rostad ungdomsheim og Rostad ettervernsheim 2 238 000
71Utvikling og opplysningsarbeid mv., kan nyttes under post 5045 060 000
855Statlig forvaltning av barnevernet (jf. kap. 3855)
1Driftsutgifter, kan nyttes under post 221 966 902 000
21Spesielle driftsutgifter 53 303 000
22Kjøp av private barneverntjenester, kan nyttes under post 11 199 237 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres58 035 000
857Barne- og ungdomstiltak
21Spesielle driftsutgifter 1 212 000
50Forskning, kan nyttes under post 716 180 000
70Barne- og ungdomsorganisasjoner 75 290 000
71Utviklingsarbeid, kan nyttes under post 506 120 000
72Styrking av oppvekstmiljøet mv., kan overføres5 512 000
73Barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn, kan overføres41 364 000
79Tilskudd til internasjonalt ungdomssamarbeid mv., kan overføres30 612 000
858Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (jf. kap. 3858)
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 855 post 1115 284 000
21Spesielle driftsutgifter 1 884 000
859UNG i Europa (jf. kap. 3859)
1Driftsutgifter, kan overføres5 754 000
860Forbrukerrådet
50Basisbevilgning 82 359 000
862Positiv miljømerking
70Driftstilskudd til offentlig stiftelse for positiv miljømerking 4 010 000
865Forbrukerpolitiske tiltak og internasjonalt samarbeid
21Spesielle driftsutgifter, forskning, utviklings- og opplysningsarbeid 7 702 000
79EUs rammeprogram for forbrukerpolitikk, kan overføres4 128 000
866Statens institutt for forbruksforskning
50Basisbevilgning 23 101 000
867Sekretariatet for Forbrukertvistutvalget og Markedsrådet (jf. kap. 3867)
1Driftsutgifter 5 178 000
868Forbrukerombudet (jf. kap. 3868)
1Driftsutgifter 15 672 000
2530Fødselspenger og adopsjonspenger
70Fødselspenger til yrkesaktive, overslagsbevilgning9 650 000 000
71Engangsstønad ved fødsel og adopsjon, overslagsbevilgning435 000 000
72Feriepenger av fødselspenger til arbeidstakere, overslags- bevilgning270 000 000
73Adopsjonspenger, overslagsbevilgning140 000 000
Totale utgifter 47 105 445 000
Inntekter
3830Samlivstiltak og foreldreveiledning (jf. kap. 830)
1Diverse inntekter 400 000
3854Tiltak i barne- og ungdomsvernet (jf. kap. 854)
1Diverse inntekter 1 200 000
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 12 800 000
3855Statlig forvaltning av barnevernet (jf. kap. 855)
60Kommunale egenandeler 609 577 000
3859UNG i Europa (jf. kap. 859)
1Tilskudd fra Europakommisjonen 1 922 000
Totale inntekter 625 899 000

II

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Barne- og likestillingsdepartementet i 2006 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 842 post 1 kap. 3842 post 1
kap. 855 post 1 kap. 3855 postene 1, 2, 3 og 60
kap. 858 post 1 kap. 3858 post 1
kap. 868 post 1 kap. 3868 post 1

III

Satser for barnetrygd

Stortinget samtykker i at Rikstrygdeverket for 2006 i medhold av lov 8. mars 2002 nr. 4 om barnetrygd, § 10, kan utbetale barnetrygd med 11 931 kroner per barn per år.

Enslige forsørgere som fyller vilkårene for rett til utvidet stønad etter barnetrygdloven og full overgangsstønad etter folketrygdloven, og som har barn i alderen 0-3 år, har rett til et småbarnstillegg på 8 118 kroner per år. Dette tillegget gis per enslig forsørger, uavhengig av hvor mange barn i alderen 0-3 år vedkommende faktisk forsørger.

For stønadsmottakere bosatt i Finnmark og Nord- Troms (Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Skjervøy og Storfjord) ytes et tillegg i barnetrygden på 3 936 kroner per barn per år, det såkalte Finnmarkstillegget.

Finnmarkstillegget skal også utbetales for barn i fosterhjem eller barneverninstitusjon i de aktuelle kommunene.

IV

Satser for kontantstøtte

Stortinget samtykker i at Rikstrygdeverket for 2006 i medhold av lov 26. juni 1998 nr. 41 om kontantstøtte til småbarnsforeldre, kan utbetale kontantstøtte med følgende beløp frem til barnet er 3 år og 5 måneder:

Oppholdstid i barnehageProsentandel av full satsKontantstøtte i kroner per år
Ikke bruk av barnehage 10043 884
Til og med 8 timer per uke 8035 112
9-16 timer per uke 6026 328
17-24 timer per uke 4017 556
25-32 timer per uke 208 784
33 timer eller mer per uke 00

V

Satser for engangsstønad ved fødsel og adopsjon og stønad ved fødsel utenfor institusjon

Stortinget samtykker i at Rikstrygdeverket for 2006 i medhold av lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd kan utbetale:

1.engangsstønad ved fødsel og adopsjon, lovens §§14-12 og 14-20   kr 33 584 per barn
2.stønad ved fødsel utenfor institusjon, lovens §5-13   kr  1 765 per fødsel

VI

Nettobudsjettering

Stortinget samtykker i at kap. 849 Likestillings- og diskrimineringsombudet gis unntak fra Bevilgningsreglementet § 3 fjerde ledd.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utforme nye forskrifter om likeverdig behandling, hvor det fastslås at kommunene skal følge enhetskostnadsprinsippet.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om avvikling av Diskriminerings- og Likestillingsombudet, og endring av likestillingsloven slik at andre instanser, herunder domstolene og Arbeidstilsynet, får i oppgave å håndheve de sentrale bestemmelser i loven.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen snarest engasjere seg i drøftingen av driftskonsept for Nøstedhallen i Drammen, med tanke på at staten skal stå for hoveddelen av finansiering av virksomheten.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en samlet vurdering av forholdene for skating og BMX i Norge og legge dette frem for Stortinget.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om vurdering av sammenslåing av en eller flere av institusjonene og kapitlene innen forbrukerområdet, herunder kap. 860 Forbrukerrådet, kap. 862 Miljømerking, kap. 865 Forbrukerpolitiske tiltak og internasjonalt samarbeid og kap. 866 Statens institutt for forbruksforskning.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om en endring av lover og regelverk slik at det blir opp til det enkelte par hvordan de vil fordele fødselspermisjonen mellom seg.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede og fremme forslag om etablering av et statlig barnevernstilsyn.»

Forslag nr. 12 lyder:

«I

På statsbudsjettet for 2006 bevilges under:

Kap.PostFormålKronerKroner
Utgifter
300Kultur- og kirkedepartementet
1Driftsutgifter 83 593 000
305Lotteri- og stiftelsestilsynet (jf. kap. 3305)
1Driftsutgifter 54 713 000
315Frivillighetsformål
70Merverdiavgiftskompensasjon til frivillige organisasjoner 173 715 000
71Tilskudd til frivillighetssentraler 66 932 000
72Tilskudd til frivillig virksomhet 15 000 000
73Tilskudd til sekretariat for frivillige organisasjoners interessepolitiske virksomhet 1 715 000
80Tilskudd til prøveløp rally-VM 17 000 000
320Allmenne kulturformål
1Driftsutgifter 33 418 000
50Norsk kulturfond 247 027 000
51Fond for lyd og bilde 16 500 000
53Samiske kulturformål 10 000 000
73Nasjonale kulturbygg, kan overføres6 800 000
74Tilskudd til tiltak under Norsk kulturråd, kan overføres73 826 000
75Kulturprogram, kan overføres7 453 000
78Ymse faste tiltak 18 834 000
79Til disposisjon 6 558 000
80Tilskuddsordning for frivillig virksomhet 30 000 000
82Nobels fredssenter 16 718 000
84Fond for frivillige og deltagende kulturaktiviteter 274 041 000
85Fond for samarbeid mellom kulturliv og privat næringsliv 274 041 000
321Kunstnerformål
1Driftsutgifter 14 034 000
73Kunstnerstipend m.m., kan overføres51 256 000
74Garantiinntekter, overslagsbevilgning83 738 000
75Vederlagsordninger 104 156 000
322Billedkunst, kunsthåndverk og offentlig rom (jf. kap. 3322)
1Driftsutgifter 6 545 000
50Utsmykking av offentlige bygg 8 776 000
72Knutepunktinstitusjoner 2 224 000
73Nasjonalmuseet for kunst 183 810 000
75Offentlig rom, arkitektur og design 20 924 000
77Henie Onstad Kunstsenter 6 195 000
78Ymse faste tiltak 42 453 000
323Musikkformål (jf. kap. 3323)
1Driftsutgifter 114 515 000
70Nasjonale institusjoner 161 886 000
71Region-/landsdelsinstitusjoner 124 476 000
72Knutepunktinstitusjoner 35 808 000
74Landsdelsmusikere i Nord-Norge 14 113 000
78Ymse faste tiltak 49 088 000
324Teater- og operaformål (jf. kap. 3324)
1Driftsutgifter 78 937 000
70Nasjonale institusjoner 506 556 000
71Region-/landsdelsinstitusjoner 185 523 000
73Region- og distriktsopera 21 228 000
75Dans 18 341 000
78Ymse faste tiltak 35 383 000
325Samordningstiltak for arkiv, bibliotek og museer
1Driftsutgifter 59 287 000
21Spesielle driftsutgifter 5 527 000
73Prosjekt- og utviklingstiltak 21 959 000
326Språk-, litteratur- og bibliotekformål (jf. kap. 3326)
1Driftsutgifter 311 611 000
21Spesielle driftsutgifter 9 235 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres18 843 000
73Noregs Mållag 500 000
75Språkteknologi, Norsk Ordbok mv. 11 823 000
78Ymse faste tiltak 84 458 000
328Museums- og andre kulturvernformål (jf. kap. 3328)
1Driftsutgifter 32 970 000
21Arkeologiske og andre oppdrag 15 576 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres2 336 000
70Det nasjonale museumsnettverket 526 981 000
78Ymse faste tiltak 30 767 000
329Arkivformål (jf. kap. 3329)
1Driftsutgifter 180 780 000
21Spesielle driftsutgifter 6 318 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres13 900 000
78Ymse faste tiltak 1 574 000
334Film- og medieformål (jf. kap. 3334)
1Driftsutgifter 125 033 000
21Spesielle driftsutgifter 3 573 000
50Norsk filmfond, kan nyttes under post 71240 108 000
51Audiovisuelle produksjoner 27 206 000
71Filmtiltak m.m., kan overføres, kan nyttes under post 5023 190 000
72Knutepunktinstitusjoner 7 989 000
73Regional filmsatsing 7 976 000
75Medieprogram, kan overføres17 274 000
78Ymse faste tiltak 24 387 000
79Til disposisjon 1 357 000
335Pressestøtte
71Produksjonstilskudd 101 767 000
73Anvendt medieforskning og etterutdanning 12 300 000
75Tilskudd til samiske aviser 200 000
76Tilskudd til ymse publikasjoner 9 577 000
77Distribusjonstilskudd til avisene i Finnmark 3 220 000
336Informasjonsberedskap – kringkasting
70Informasjonsberedskap 3 579 000
337Kompensasjon for kopiering til privat bruk
70Kompensasjon 33 540 000
Totale utgifter 5 274 570 000
Inntekter
3300Kultur- og kirkedepartementet (jf. kap. 300)
1Ymse inntekter 56 000
3305Inntekter fra spill, lotterier og stiftelser (jf. kap. 305)
1Spilleoverskudd fra Norsk Tipping AS 800 000 000
2Gebyr – lotterier 43 921 000
3Refusjon 9 940 000
4Avgift, gebyr – stiftelser 900 000
5Utjevningsfondet 32 400 000
3320Allmenne kulturformål (jf. kap. 320)
1Ymse inntekter 287 000
3322Billedkunst, kunsthåndverk og offentlig rom (jf. kap. 322)
1Ymse inntekter 200 000
3323Musikkformål (jf. kap. 323)
1Inntekter ved Rikskonsertene 28 669 000
3324Teater- og operaformål (jf. kap. 324)
1Inntekter ved Riksteatret 8 844 000
3325Samordningstiltak for arkiv, bibliotek og museer
1Ymse inntekter 818 000
2Inntekter ved oppdrag 5 527 000
3326Språk-, litteratur- og bibliotekformål (jf. kap. 326)
1Ymse inntekter 4 674 000
2Inntekter ved oppdrag 9 235 000
3328Museums- og andre kulturvernformål (jf. kap. 328)
1Ymse inntekter 1 535 000
2Inntekter ved oppdrag 15 576 000
3329Arkivformål (jf. kap. 329)
1Ymse inntekter 1 379 000
2Inntekter ved oppdrag 6 318 000
3334Film- og medieformål (jf. kap. 334)
1Ymse inntekter 10 815 000
2Inntekter ved oppdrag 3 573 000
70Gebyr 15 500 000
71Inntektsuavhengig vederlag fra TV 2 27 206 000
72Inntektsavhengig vederlag fra TV 2 2 000 000
Totale inntekter 1 029 373 000

II

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Kultur- og kirkedepartementet i 2006 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 300 post 1 kap. 3300 post 1
kap. 305 post 1 kap. 3305 post 6
kap. 320 post 1 kap. 3320 postene 1 og 3
kap. 322 post 1 kap. 3322 post 1
kap. 323 post 1 kap. 3323 post 1
kap. 324 post 1 kap. 3324 post 1
kap. 325 post 1 kap. 3325 post 1
kap. 325 post 21 kap. 3325 post 2
kap. 326 post 1 kap. 3326 post 1
kap. 326 post 21 kap. 3326 post 2
kap. 328 post 1 kap. 3328 post 1
kap. 328 post 21 kap. 3328 post 2
kap. 329 post 1 kap. 3329 post 1
kap. 329 post 21 kap. 3329 post 2
kap. 334 post 1 kap. 3334 post 1
kap. 334 post 21 kap. 3334 post 2

III

Dekning av forsikringstilfelle

Stortinget samtykker i at Kongen i 2006 kan inngå avtaler om forsikringsansvar i forbindelse med utenlandske utstillinger innenfor en samlet ramme for nytt og gammelt ansvar som ikke må overstige 2 000 mill. kroner.

IV

Fastsetting av fordelingsnøkler for visse tilskudd

Stortinget fastsetter følgende fordelingsnøkler for 2006:

  • 1. Det ordinære offentlige driftstilskuddet til region-/ landsdelsinstitusjoner fordeles mellom de offentlige tilskuddspartene med 70 pst. på staten og 30 pst. på regionen, jf. kap. 323 Musikkformål post 71 Region-/landsdelsinstitusjoner og kap. 324 Teater- og operaformål post 71 Region-/landsdelsinstitusjoner.

  • 2. Det ordinære offentlige driftstilskuddet til de nordnorske knutepunktinstitusjonene med unntak av Nordnorsk Kunstmuseum, fordeles mellom de offentlige tilskuddspartene med 70 pst. på staten og 30 pst. på regionen, jf. kap. 322 Billedkunst, kunsthåndverk og offentlig rom post 72 Knutepunktinstitusjoner, kap. 323 Musikkformål post 72 Knutepunktinstitusjoner, kap. 328 Museums- og andre kulturvernformål post 70 Det nasjonale museumsnettverket og kap. 334 Film- og medieformål post 72 Knutepunktinstitusjoner.

  • 3. Det ordinære offentlige driftstilskuddet til de øvrige knutepunktinstitusjonene fordeles mellom de offentlige tilskuddspartene med 60 pst. på staten og 40 pst. på regionen, jf. kap. 322 Billedkunst, kunsthåndverk og offentlig rom post 72 Knutepunktinstitusjoner, kap. 323 Musikkformål post 72 Knutepunktinstitusjoner, kap. 328 Museums- og andre kulturvernformål post 70 Det nasjonale museumsnettverket og kap. 334 Film- og medieformål post 72 Knutepunktinstitusjoner.

V

Fastsetting av gebyrer og avgifter m.m.

Stortinget samtykker i at for 2006 skal:

  • 1. gebyret for merking av hver kopi av et videogram for utleie eller salg være kr 0,60. Kultur- og kirkedepartementet kan sette ned eller frita for gebyr i visse tilfelle.

  • 2. avgiften pr. videogram for omsetning i næring til Norsk kino- og filmfond være kr 3,50.

  • 3. kringkastingsavgiften for fjernsynsmottakere være kr 1 840 ekskl. merverdiavgift. Tilleggsavgiften ved forsinket betaling av kringkastingsavgiften og når melding ikke blir gitt etter reglene i lov av 4. desember 1992 nr. 127 om kringkasting § 8-1 andre ledd, skal være 15 pst. av kringkastingsavgiften.

VI

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om opprettelse av et fond for tilskudd til frivillige og deltagende kulturvirksomheter, med spesiell oppmerksomhet på de virksomheter som inkluderer eller retter seg mot barn og ungdom.»

Forslag nr. 14 lyder:

«Kap. 315 post 70 omgjøres til en overslagsbevilgning, slik at de frivillige organisasjonene kompenseres fullt ut for merkostnadene som følge av merverdiavgiftsreformen.»

Forslag nr. 15 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at alle kostnader som påløper under Kultur- og kirkedepartementet i forbindelse med operahusprosjektet, blir samlet i en ny post i statsbudsjettet.»

Forslag nr. 16 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen avvikle ordningen med statsstipendiater innen kunst.»

Forslag nr. 17 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å avvikle ordningen med stipend til kunstnere.»

Forslag nr. 18 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å avvikle ordningen med garantiinntekter.»

Forslag nr. 19 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i større grad enn tidligere bruke kunst som allerede er i statens eie, til å utsmykke offentlige bygg.»

Forslag nr. 20 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om revurdering av fremtidige driftsplaner for operaen – med sikte på kraftig reduksjon av det offentliges bidrag.»

Forslag nr. 21 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre incentivordning for å trekke utenlandske filmproduksjoner til Norge.»

Forslag nr. 22 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i neste års statsbudsjett fremme forslag om vanlige forretningsmessige innkrevingsrutiner for NRK-lisensen.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 83 mot 24 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.40.33)

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 1 og 11, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 1 lyder:

«I

På statsbudsjettet for 2006 bevilges under:

Kap.PostFormålKronerKroner
Utgifter
231Barnehager
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under post 5178 492 000
50Tilskudd til samiske barnehagetilbud 11 435 000
51Forskning, kan nyttes under post 216 250 000
60Driftstilskudd til barnehager, overslagsbevilgning10 451 619 000
61Investeringstilskudd, overslagsbevilgning250 000 000
62Tilskudd til tiltak for barn med nedsatt funksjonsevne i barnehage 736 173 000
63Tilskudd til tiltak for å bedre språkforståelsen blant minoritetsspråklige barn i førskolealder 98 960 000
65Skjønnsmidler til barnehager 2 422 709 000
800Barne- og likestillingsdepartementet (jf. kap. 3800)
1Driftsutgifter 78 958 000
21Spesielle driftsutgifter 5 142 000
830Samlivstiltak og foreldreveiledning (jf. kap. 3830)
21Spesielle driftsutgifter, foreldreveiledning, kan nyttes under kap. 854 post 213 441 000
22Driftsutgifter til samlivstiltak 7 054 000
60Tilskudd til kommuner til samlivstiltak 7 094 000
70Tilskudd 18 312 000
840Krisetiltak
21Spesielle driftsutgifter 5 080 000
60Tilskudd til krisesentre, overslagsbevilgning117 431 000
61Tilskudd til incestsentre, overslagsbevilgning29 226 000
70Tilskudd til voldsforebyggende tiltak mv. 4 091 000
841Samlivsbrudd og konfliktløsning
21Spesielle driftsutgifter, meklingsgodtgjørelse, overslagsbevilgning11 131 000
22Opplæring, forskning, utvikling mv. 5 994 000
842Familievern (jf. kap. 3842)
1Driftsutgifter, kan nyttes under post 70157 515 000
21Spesielle driftsutgifter 6 006 000
70Tilskudd til kirkens familievern mv., kan nyttes under post 1119 665 000
843Likestillings- og diskrimineringsnemnda
1Driftsutgifter 1 500 000
844Kontantstøtte
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under kap. 846 post 501 243 000
70Tilskudd, overslagsbevilgning2 680 000 000
845Barnetrygd
70Tilskudd 14 540 000 000
846Familie- og likestillingspolitisk forskning, opplysnings- arbeid mv.
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 508 707 000
22Refusjon av utgifter til DNA-analyser, overslags- bevilgning5 352 000
50Forskning, kan nyttes under post 21 og kap. 844 post 218 797 000
70Tilskudd 5 489 000
71Særlige familiepolitiske tiltak 977 000
72Tiltak for lesbiske og homofile 3 800 000
79Tilskudd til internasjonalt familie- og likestillings- arbeid, kan overføres2 130 000
849Likestillings- og diskrimineringsombudet
50Basisbevilgning 26 582 000
850Barneombudet (jf. kap. 3850)
1Driftsutgifter 8 266 000
852Adopsjonsstøtte
70Tilskudd til foreldre som adopterer barn fra utlandet, overslagsbevilgning41 856 000
854Tiltak i barne- og ungdomsvernet (jf. kap. 3854)
1Driftsutgifter – Fylkesnemndene for sosiale saker 92 957 000
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under kap. 830 post 2134 145 000
50Forskning, kan nyttes under post 7111 762 000
64Tilskudd ved bosetting av enslige mindreårige asyl- søkere og flyktninger, overslagsbevilgning134 745 000
65Refusjon av kommunale utgifter til barneverntiltak knyttet til enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger, overslagsbevilgning 120 022 000
70Tilskudd til Rostad ungdomsheim og Rostad etter- vernsheim 2 238 000
71Utvikling og opplysningsarbeid mv., kan nyttes under post 5050 060 000
855Statlig forvaltning av barnevernet (jf. kap. 3855)
1Driftsutgifter, kan nyttes under post 222 066 902 000
21Spesielle driftsutgifter 53 303 000
22Kjøp av private barneverntjenester, kan nyttes under post 11 349 237 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres58 035 000
857Barne- og ungdomstiltak
21Spesielle driftsutgifter 1 212 000
50Forskning, kan nyttes under post 716 180 000
70Barne- og ungdomsorganisasjoner 75 290 000
71Utviklingsarbeid, kan nyttes under post 506 120 000
72Styrking av oppvekstmiljøet mv., kan overføres5 512 000
73Barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn, kan overføres41 364 000
79Tilskudd til internasjonalt ungdomssamarbeid mv., kan overføres30 612 000
858Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (jf. kap. 3858)
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 855 post 1119 484 000
21Spesielle driftsutgifter 1 884 000
859UNG i Europa (jf. kap. 3859)
1Driftsutgifter, kan overføres5 754 000
860Forbrukerrådet
50Basisbevilgning 82 359 000
862Positiv miljømerking
70Driftstilskudd til offentlig stiftelse for positiv miljømerking 4 010 000
865Forbrukerpolitiske tiltak og internasjonalt samarbeid
21Spesielle driftsutgifter, forskning, utviklings- og opplysningsarbeid 7 702 000
79EUs rammeprogram for forbrukerpolitikk, kan overføres4 128 000
866Statens institutt for forbruksforskning
50Basisbevilgning 23 101 000
867Sekretariatet for Forbrukertvistutvalget og Markedsrådet (jf. kap. 3867)
1Driftsutgifter 5 178 000
868Forbrukerombudet (jf. kap. 3868)
1Driftsutgifter 15 672 000
2530Fødselspenger og adopsjonspenger
70Fødselspenger til yrkesaktive, overslagsbevilgning9 885 000 000
71Engangsstønad ved fødsel og adopsjon, overslags- bevilgning435 000 000
72Feriepenger av fødselspenger til arbeidstakere, overslagsbevilgning270 000 000
73Adopsjonspenger, overslagsbevilgning140 000 000
Totale utgifter 47 105 445 000
Inntekter
3830Samlivstiltak og foreldreveiledning (jf. kap. 830)
1Diverse inntekter 400 000
3854Tiltak i barne- og ungdomsvernet (jf. kap. 854)
1Diverse inntekter 1 200 000
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 12 800 000
3855Statlig forvaltning av barnevernet (jf. kap. 855)
60Kommunale egenandeler 609 577 000
3859UNG i Europa (jf. kap. 859)
1Tilskudd fra Europakommisjonen 1 922 000
Totale inntekter 625 899 000

II

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Barne- og likestillingsdepartementet i 2006 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 842 post 1 kap. 3842 post 1
kap. 855 post 1 kap. 3855 postene 1, 2, 3 og 60
kap. 858 post 1 kap. 3858 post 1
kap. 868 post 1 kap. 3868 post 1

III

Satser for barnetrygd

Stortinget samtykker i at Rikstrygdeverket for 2006 i medhold av lov 8. mars 2002 nr. 4 om barnetrygd, § 10, kan utbetale barnetrygd med 11 640 kroner per barn per år.

Enslige forsørgere som fyller vilkårene for rett til utvidet stønad etter barnetrygdloven og full overgangsstønad etter folketrygdloven, og som har barn i alderen 0-3 år, har rett til et småbarnstillegg på 7 920 kroner per år. Dette tillegget gis per enslig forsørger, uavhengig av hvor mange barn i alderen 0-3 år vedkommende faktisk forsørger.

For stønadsmottakere bosatt i Finnmark og Nord- Troms (Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Skjervøy og Storfjord) ytes et tillegg i barnetrygden på 3 840 kroner per barn per år, det såkalte Finnmarkstillegget.

Finnmarkstillegget skal også utbetales for barn i fosterhjem eller barneverninstitusjon i de aktuelle kommunene.

IV

Satser for kontantstøtte

Stortinget samtykker i at Rikstrygdeverket for 2006 i medhold av lov 26. juni 1998 nr. 41 om kontantstøtte til småbarnsforeldre, kan utbetale kontantstøtte med følgende beløp for 1- og 2-åringer:

Oppholdstid i barnehageProsentandel av full satsKontantstøtte i kroner per år
Ikke bruk av barnehage 10043 884
Til og med 8 timer per uke 8035 112
9-16 timer per uke 6026 328
17-24 timer per uke 4017 556
25-32 timer per uke 208 784
33 timer eller mer per uke 00

V

Satser for engangsstønad ved fødsel og adopsjon og stønad ved fødsel utenfor institusjon

Stortinget samtykker i at Rikstrygdeverket for 2006 i medhold av lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd kan utbetale:

1.engangsstønad ved fødsel og adopsjon, lovens §§14-12 og 14-20 kr 33 584 per barn
2.stønad ved fødsel utenfor institusjon, lovens §5-13 kr  1 765 per fødsel

VI

Nettobudsjettering

Stortinget samtykker i at kap. 849 Likestillings- og diskrimineringsombudet gis unntak fra Bevilgningsreglementet § 3 fjerde ledd.

VII

Stortinget ber Regjeringen videreføre innfasingen av likeverdig behandling slik at de private barnehagene, uavhengig av kostnadsnivå, minimum skal ha et tilskudd som utgjør 90 prosent av det tilsvarende kommunale barnehager i gjennomsnitt mottar i offentlig støtte, med virkning fra 1. januar 2006.

VIII

Stortinget ber Regjeringen videreføre verdiprosjektet «Skal – skal ikke».

IX

Stortinget ber Regjeringen sørge for at alle landets førstegangsforeldre får et tilbud om samlivskurs.

X

Stortinget ber Regjeringen øke adopsjonsstøtten til 1 G.»

Forslag nr. 11 lyder:

«I

På statsbudsjettet for 2006 bevilges under:

Kap.PostFormålKronerKroner
Utgifter
300Kultur- og kirkedepartementet
1Driftsutgifter 95 593 000
305Lotteri- og stiftelsestilsynet (jf. kap. 3305)
1Driftsutgifter 54 713 000
315Frivillighetsformål
70Merverdiavgiftskompensasjon til frivillige organisasjoner 173 715 000
71Tilskudd til frivillighetssentraler 66 932 000
72Tilskudd til frivillig virksomhet 15 000 000
73Tilskudd til sekretariat for frivillige organisasjoners interessepolitiske virksomhet 1 715 000
80Tilskudd til prøveløp rally-VM 13 500 000
320Allmenne kulturformål
1Driftsutgifter 40 418 000
50Norsk kulturfond 287 027 000
51Fond for lyd og bilde 22 500 000
52Norges forskningsråd 2 203 000
53Samiske kulturformål 43 743 000
73Nasjonale kulturbygg, kan overføres6 800 000
74Tilskudd til tiltak under Norsk kulturråd, kan overføres123 826 000
75Kulturprogram, kan overføres7 453 000
76Kompetansebyggende tiltak kulturformål 5 000 000
78Ymse faste tiltak 23 834 000
79Til disposisjon 558 000
82Nobels fredssenter 16 718 000
83Stavanger som europeisk kulturby 20 000 000
321Kunstnerformål
1Driftsutgifter 15 034 000
72Stipend basert på gjennomført kunstutdanning, overslagsbevilgning12 290 000
73Kunstnerstipend m.m., kan overføres91 256 000
74Garantiinntekter, overslagsbevilgning85 738 000
75Vederlagsordninger 104 156 000
322Billedkunst, kunsthåndverk og offentlig rom (jf. kap. 3322)
1Driftsutgifter 10 545 000
50Utsmykking av offentlige bygg 12 776 000
72Knutepunktinstitusjoner 2 224 000
73Nasjonalmuseet for kunst 183 810 000
75Offentlig rom, arkitektur og design 20 924 000
77Henie Onstad Kunstsenter 6 195 000
78Ymse faste tiltak 42 453 000
323Musikkformål (jf. kap. 3323)
1Driftsutgifter 124 515 000
70Nasjonale institusjoner 161 886 000
71Region-/landsdelsinstitusjoner 124 476 000
72Knutepunktinstitusjoner 35 808 000
74Landsdelsmusikere i Nord-Norge 14 113 000
78Ymse faste tiltak 48 088 000
324Teater- og operaformål (jf. kap. 3324)
1Driftsutgifter 92 937 000
70Nasjonale institusjoner 571 556 000
71Region-/landsdelsinstitusjoner 215 523 000
73Region- og distriktsopera 23 228 000
75Dans 18 341 000
78Ymse faste tiltak 37 883 000
325Samordningstiltak for arkiv, bibliotek og museer
1Driftsutgifter 59 287 000
21Spesielle driftsutgifter 5 527 000
73Prosjekt- og utviklingstiltak 26 959 000
326Språk-, litteratur- og bibliotekformål (jf. kap. 3326)
1Driftsutgifter 321 611 000
21Spesielle driftsutgifter 9 235 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres18 843 000
73Noregs Mållag 2 066 000
74Det Norske Samlaget 8 744 000
75Språkteknologi, Norsk Ordbok mv. 11 823 000
78Ymse faste tiltak 94 458 000
328Museums- og andre kulturvernformål (jf. kap. 3328)
1Driftsutgifter 34 970 000
21Arkeologiske og andre oppdrag 15 576 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres2 336 000
70Det nasjonale museumsnettverket 521 981 000
78Ymse faste tiltak 34 767 000
329Arkivformål (jf. kap. 3329)
1Driftsutgifter 185 780 000
21Spesielle driftsutgifter 6 318 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres13 900 000
78Ymse faste tiltak 5 417 000
334Film- og medieformål (jf. kap. 3334)
1Driftsutgifter 135 033 000
21Spesielle driftsutgifter 3 573 000
50Norsk filmfond, kan nyttes under post 71240 108 000
51Audiovisuelle produksjoner 27 206 000
71Filmtiltak m.m., kan overføres, kan nyttes under post 5023 190 000
72Knutepunktinstitusjoner 7 989 000
73Regional filmsatsing 7 976 000
75Medieprogram, kan overføres17 274 000
78Ymse faste tiltak 30 387 000
79Til disposisjon 1 357 000
335Pressestøtte
52Norges forskningsråd 1 634 000
71Produksjonstilskudd 248 267 000
73Anvendt medieforskning og etterutdanning 12 300 000
75Tilskudd til samiske aviser 13 369 000
76Tilskudd til ymse publikasjoner 9 577 000
77Distribusjonstilskudd til avisene i Finnmark 1 610 000
336Informasjonsberedskap – kringkasting
70Informasjonsberedskap 3 579 000
337Kompensasjon for kopiering til privat bruk
70Kompensasjon 33 540 000
Totale utgifter 5 274 570 000
Inntekter
3300Kultur- og kirkedepartementet (jf. kap. 300)
1Ymse inntekter 56 000
3305Inntekter fra spill, lotterier og stiftelser (jf. kap. 305)
1Spilleoverskudd fra Norsk Tipping AS 800 000 000
2Gebyr – lotterier 43 921 000
3Refusjon 9 940 000
4Avgift, gebyr – stiftelser 900 000
5Utjevningsfondet 32 400 000
3320Allmenne kulturformål (jf. kap. 320)
1Ymse inntekter 287 000
3322Billedkunst, kunsthåndverk og offentlig rom (jf. kap. 322)
1Ymse inntekter 200 000
3323Musikkformål (jf. kap. 323)
1Inntekter ved Rikskonsertene 28 669 000
3324Teater- og operaformål (jf. kap. 324)
1Inntekter ved Riksteatret 8 844 000
3325Samordningstiltak for arkiv, bibliotek og museer
1Ymse inntekter 818 000
2Inntekter ved oppdrag 5 527 000
3326Språk-, litteratur- og bibliotekformål (jf. kap. 326)
1Ymse inntekter 4 674 000
2Inntekter ved oppdrag 9 235 000
3328Museums- og andre kulturvernformål (jf. kap. 328)
1Ymse inntekter 1 535 000
2Inntekter ved oppdrag 15 576 000
3329Arkivformål (jf. kap. 329)
1Ymse inntekter 1 379 000
2Inntekter ved oppdrag 6 318 000
3334Film- og medieformål (jf. kap. 334)
1Ymse inntekter 10 815 000
2Inntekter ved oppdrag 3 573 000
70Gebyr 15 500 000
71Inntektsuavhengig vederlag fra TV 2 27 206 000
72Inntektsavhengig vederlag fra TV 2 2 000 000
Totale inntekter 1 029 373 000

II

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Kultur- og kirkedepartementet i 2006 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 300 post 1 kap. 3300 post 1
kap. 305 post 1 kap. 3305 post 6
kap. 320 post 1 kap. 3320 postene 1 og 3
kap. 322 post 1 kap. 3322 post 1
kap. 323 post 1 kap. 3323 post 1
kap. 324 post 1 kap. 3324 post 1
kap. 325 post 1 kap. 3325 post 1
kap. 325 post 21 kap. 3325 post 2
kap. 326 post 1 kap. 3326 post 1
kap. 326 post 21 kap. 3326 post 2
kap. 328 post 1 kap. 3328 post 1
kap. 328 post 21 kap. 3328 post 2
kap. 329 post 1 kap. 3329 post 1
kap. 329 post 21 kap. 3329 post 2
kap. 334 post 1 kap. 3334 post 1
kap. 334 post 21 kap. 3334 post 2

III

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Kultur- og kirkedepartementet i 2006 kan:

  • 1. gi tilsagn om tilskudd utover gitt bevilgning, men slik at samlet ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
322Billedkunst, kunsthåndverk og offentlig rom
50Utsmykking av offentlige bygg 8,3 mill. kroner
  • 2. gi tilsagn om tilskudd til teater- og konserthus for Sørlandet med inntil 408 mill. kroner.

  • 3. gi tilsagn om tilskudd til konserthus for Stavanger- regionen med inntil 250 mill. kroner.

IV

Dekning av forsikringstilfelle

Stortinget samtykker i at Kongen i 2006 kan inngå avtaler om forsikringsansvar i forbindelse med utenlandske utstillinger innenfor en samlet ramme for nytt og gammelt ansvar som ikke må overstige 2 000 mill. kroner.

V

Fastsetting av fordelingsnøkler for visse tilskudd

Stortinget fastsetter følgende fordelingsnøkler for 2006:

  • 1. Det ordinære offentlige driftstilskuddet til region-/ landsdelsinstitusjoner fordeles mellom de offentlige tilskuddspartene med 70 pst. på staten og 30 pst. på regionen, jf. kap. 323 Musikkformål, post 71 Region-/landsdelsinstitusjoner og kap. 324 Teater- og operaformål post 71 Region-/landsdelsinstitusjoner.

  • 2. Det ordinære offentlige driftstilskuddet til de nordnorske knutepunktinstitusjonene med unntak av Nordnorsk Kunstmuseum, fordeles mellom de offentlige tilskuddspartene med 70 pst. på staten og 30 pst. på regionen, jf. kap. 322 Billedkunst, kunsthåndverk og offentlig rom post 72 Knutepunktinstitusjoner, kap. 323 Musikkformål post 72 Knutepunktinstitusjoner, kap. 328 Museums- og andre kulturvernformål post 70 Det nasjonale museumsnettverket og kap. 334 Film- og medieformål post 72 Knutepunktinstitusjoner.

  • 3. Det ordinære offentlige driftstilskuddet til de øvrige knutepunktinstitusjonene fordeles mellom de offentlige tilskuddspartene med 60 pst. på staten og 40 pst. på regionen, jf. kap. 322 Billedkunst, kunsthåndverk og offentlig rom post 72 Knutepunktinstitusjoner, kap. 323 Musikkformål post 72 Knutepunktinstitusjoner, kap. 328 Museums- og andre kulturvernformål post 70 Det nasjonale museumsnettverket og kap. 334 Film- og medieformål post 72 Knutepunktinstitusjoner.

VI

Fastsetting av gebyrer og avgifter m.m.

Stortinget samtykker i at for 2006 skal:

  • 1. gebyret for merking av hver kopi av et videogram for utleie eller salg være kr 0,60. Kultur- og kirkedepartementet kan sette ned eller frita for gebyr i visse tilfelle.

  • 2. avgiften pr. videogram for omsetning i næring til Norsk kino- og filmfond være kr 3,50.

  • 3. kringkastingsavgiften for fjernsynsmottakere være kr 1 888 ekskl. merverdiavgift. Tilleggsavgiften ved forsinket betaling av kringkastingsavgiften og når melding ikke blir gitt etter reglene i lov av 4. desember 1992 nr. 127 om kringkasting § 8-1 andre ledd, skal være 15 pst. av kringkastingsavgiften.»

Votering:Forslagene fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 82 mot 26 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.40.52)

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 3 og 13, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det ikke blir foretatt ytterligere kutt i kontantstøtten før vi når full barnehagedekning.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede og legge frem sak om dansernes pensjonsordninger.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 59 mot 49 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.41.15)Komiteen hadde innstilt:A. Rammeområde 2 (Familie og forbruker)

I

På statsbudsjettet for 2006 bevilges under:

Kap.PostFormålKronerKroner
Utgifter
231Barnehager
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under post 5171 292 000
50Tilskudd til samiske barnehagetilbud 11 435 000
51Forskning, kan nyttes under post 216 250 000
60Driftstilskudd til barnehager, overslagsbevilgning11 701 619 000
61Investeringstilskudd, overslagsbevilgning250 000 000
62Tilskudd til tiltak for barn med nedsatt funksjonsevne i barnehage 736 173 000
63Tilskudd til tiltak for å bedre språkforståelsen blant minoritetsspråklige barn i førskolealder 98 960 000
65Skjønnsmidler til barnehager 1 972 709 000
800Barne- og likestillingsdepartementet (jf. kap. 3800)
1Driftsutgifter 78 958 000
21Spesielle driftsutgifter 5 142 000
830Samlivstiltak og foreldreveiledning (jf. kap. 3830)
21Spesielle driftsutgifter, foreldreveiledning, kan nyttes under kap. 854 post 213 441 000
22Driftsutgifter til samlivstiltak 7 054 000
60Tilskudd til kommuner til samlivstiltak 7 094 000
70Tilskudd 6 112 000
840Krisetiltak
21Spesielle driftsutgifter 5 080 000
60Tilskudd til krisesentre, overslagsbevilgning117 431 000
61Tilskudd til incestsentre, overslagsbevilgning29 226 000
70Tilskudd til voldsforebyggende tiltak mv. 4 091 000
841Samlivsbrudd og konfliktløsning
21Spesielle driftsutgifter, meklingsgodtgjørelse, overslagsbevilgning11 131 000
22Opplæring, forskning, utvikling mv. 5 994 000
842Familievern (jf. kap. 3842)
1Driftsutgifter, kan nyttes under post 70151 415 000
21Spesielle driftsutgifter 6 006 000
70Tilskudd til kirkens familievern mv., kan nyttes under post 1113 565 000
843Likestillings- og diskrimineringsnemnda
1Driftsutgifter 1 500 000
844Kontantstøtte
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under kap. 846 post 50 1 243 000
70Tilskudd, overslagsbevilgning2 407 000 000
845Barnetrygd
70Tilskudd 14 290 000 000
846Familie- og likestillingspolitisk forskning, opplysnings- arbeid mv.
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 508 707 000
22Refusjon av utgifter til DNA-analyser, overslags- bevilgning5 352 000
50Forskning, kan nyttes under post 21 og kap. 844 post 218 797 000
70Tilskudd 5 489 000
71Særlige familiepolitiske tiltak 977 000
72Tiltak for lesbiske og homofile 3 800 000
79Tilskudd til internasjonalt familie- og likestillingsarbeid, kan overføres2 130 000
849Likestillings- og diskrimineringsombudet
50Basisbevilgning 26 582 000
850Barneombudet (jf. kap. 3850)
1Driftsutgifter 8 266 000
852Adopsjonsstøtte
70Tilskudd til foreldre som adopterer barn fra utlandet, overslagsbevilgning26 456 000
854Tiltak i barne- og ungdomsvernet (jf. kap. 3854)
1Driftsutgifter – Fylkesnemndene for sosiale saker 92 957 000
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under kap. 830 post 2134 145 000
50Forskning, kan nyttes under post 7111 762 000
64Tilskudd ved bosetting av enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger, overslagsbevilgning134 745 000
65Refusjon av kommunale utgifter til barneverntiltak knyttet til enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger, overslagsbevilgning 120 022 000
70Tilskudd til Rostad ungdomsheim og Rostad etterverns- heim 2 238 000
71Utvikling og opplysningsarbeid mv., kan nyttes under post 5045 060 000
855Statlig forvaltning av barnevernet (jf. kap. 3855)
1Driftsutgifter, kan nyttes under post 222 066 902 000
21Spesielle driftsutgifter 53 303 000
22Kjøp av private barneverntjenester, kan nyttes under post 11 349 237 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres58 035 000
857Barne- og ungdomstiltak
21Spesielle driftsutgifter 1 212 000
50Forskning, kan nyttes under post 716 180 000
70Barne- og ungdomsorganisasjoner 75 290 000
71Utviklingsarbeid, kan nyttes under post 506 120 000
72Styrking av oppvekstmiljøet mv., kan overføres5 512 000
73Barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn, kan overføres41 364 000
79Tilskudd til internasjonalt ungdomssamarbeid mv., kan overføres30 612 000
858Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (jf. kap. 3858)
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 855 post 1119 484 000
21Spesielle driftsutgifter 1 884 000
859UNG i Europa (jf. kap. 3859)
1Driftsutgifter, kan overføres5 754 000
860Forbrukerrådet
50Basisbevilgning 82 359 000
862Positiv miljømerking
70Driftstilskudd til offentlig stiftelse for positiv miljømerking 4 010 000
865Forbrukerpolitiske tiltak og internasjonalt samarbeid
21Spesielle driftsutgifter, forskning, utviklings- og opplysningsarbeid 7 702 000
79EUs rammeprogram for forbrukerpolitikk, kan overføres4 128 000
866Statens institutt for forbruksforskning
50Basisbevilgning 23 101 000
867Sekretariatet for Forbrukertvistutvalget og Markedsrådet (jf. kap. 3867)
1Driftsutgifter 5 178 000
868Forbrukerombudet (jf. kap. 3868)
1Driftsutgifter 15 672 000
2530Fødselspenger og adopsjonspenger
70Fødselspenger til yrkesaktive, overslagsbevilgning9 660 000 000
71Engangsstønad ved fødsel og adopsjon, overslags- bevilgning435 000 000
72Feriepenger av fødselspenger til arbeidstakere, overslagsbevilgning270 000 000
73Adopsjonspenger, overslagsbevilgning140 000 000
Totale utgifter 47 105 445 000
Inntekter:
3830Samlivstiltak og foreldreveiledning (jf. kap. 830)
1Diverse inntekter 400 000
3854Tiltak i barne- og ungdomsvernet (jf. kap. 854)
1Diverse inntekter 1 200 000
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 12 800 000
3855Statlig forvaltning av barnevernet (jf. kap. 855)
60Kommunale egenandeler 609 577 000
3859UNG i Europa (jf. kap. 859)
1Tilskudd fra Europakommisjonen 1 922 000
Totale inntekter 625 899 000

II Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Barne- og likestillingsdepartementet i 2006 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 842 post 1 kap. 3842 post 1
kap. 855 post 1 kap. 3855 postene 1, 2, 3 og 60
kap. 858 post 1 kap. 3858 post 1
kap. 868 post 1 kap. 3868 post 1

III Satser for barnetrygd

Stortinget samtykker i at Rikstrygdeverket for 2006 i medhold av lov 8. mars 2002 nr. 4 om barnetrygd, § 10, kan utbetale barnetrygd med 11 640 kroner per barn per år.

Enslige forsørgere som fyller vilkårene for rett til utvidet stønad etter barnetrygdloven og full overgangsstønad etter folketrygdloven, og som har barn i alderen 0-3 år, har rett til et småbarnstillegg på 7 920 kroner per år. Dette tillegget gis per enslig forsørger, uavhengig av hvor mange barn i alderen 0-3 år vedkommende faktisk forsørger.

For stønadsmottakere bosatt i Finnmark og Nord- Troms (Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Skjervøy og Storfjord) ytes et tillegg i barnetrygden på 3 840 kroner per barn per år, det såkalte Finnmarkstillegget.

Finnmarkstillegget skal også utbetales for barn i fosterhjem eller barneverninstitusjon i de aktuelle kommunene.

IV Satser for kontantstøtte

Stortinget samtykker i at Rikstrygdeverket for 2006 i medhold av lov 26. juni 1998 nr. 41 om kontantstøtte til småbarnsforeldre, kan utbetale kontantstøtte med følgende beløp for 1- og 2-åringer:

Oppholdstid i barnehageProsentandel av full satsKontantstøtte i kroner per år
Ikke bruk av barnehage 10039 636
Til og med 8 timer per uke 8031 704
9-16 timer per uke 6023 784
17-24 timer per uke 4015 852
25-32 timer per uke 207 932
33 timer eller mer per uke 00

V Satser for engangsstønad ved fødsel og adopsjon og stønad ved fødsel utenfor institusjon

Stortinget samtykker i at Rikstrygdeverket for 2006 i medhold av lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd kan utbetale:

1.engangsstønad ved fødsel og adopsjon, lovens §§14-12 og 14-20  kr 33 584 per barn
2.stønad ved fødsel utenfor institusjon, lovens §5-13  kr  1 765 per fødsel

VI Nettobudsjettering

Stortinget samtykker i at kap. 849 Likestillings- og diskrimineringsombudet gis unntak fra Bevilgningsreglementet § 3 fjerde ledd.

Presidenten: Her har Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre varslet at de ønsker å stemme imot. Presidenten antar at det også gjelder Fremskrittspartiet.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 58 mot 49 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 18.41.44)Videre var innstilt:B. Rammeområde 3 (Kultur)

I

På statsbudsjettet for 2006 bevilges under:

Kap.PostFormålKronerKroner
Utgifter
300Kultur- og kirkedepartementet
1Driftsutgifter 98 593 000
305Lotteri- og stiftelsestilsynet (jf. kap. 3305)
1Driftsutgifter 54 713 000
315Frivillighetsformål
70Merverdiavgiftskompensasjon til frivillige organisasjoner 173 715 000
71Tilskudd til frivillighetssentraler 66 932 000
72Tilskudd til frivillig virksomhet 15 000 000
73Tilskudd til sekretariat for frivillige organisasjoners interessepolitiske virksomhet 1 715 000
80Tilskudd til prøveløp rally-VM 17 000 000
320Allmenne kulturformål
1Driftsutgifter 40 418 000
50Norsk kulturfond 287 027 000
51Fond for lyd og bilde 21 500 000
52Norges forskningsråd 2 203 000
53Samiske kulturformål 43 743 000
73Nasjonale kulturbygg, kan overføres6 800 000
74Tilskudd til tiltak under Norsk kulturråd, kan overføres121 326 000
75Kulturprogram, kan overføres7 453 000
78Ymse faste tiltak 23 834 000
79Til disposisjon 6 558 000
82Nobels fredssenter 16 718 000
83Stavanger som europeisk kulturby 20 000 000
321Kunstnerformål
1Driftsutgifter 15 034 000
72Stipend basert på gjennomført kunstutdanning, overslagsbevilgning12 290 000
73Kunstnerstipend m.m., kan overføres91 256 000
74Garantiinntekter, overslagsbevilgning85 738 000
75Vederlagsordninger 104 156 000
322Billedkunst, kunsthåndverk og offentlig rom (jf. kap. 3322)
1Driftsutgifter 10 545 000
50Utsmykking av offentlige bygg 12 776 000
72Knutepunktinstitusjoner 2 224 000
73Nasjonalmuseet for kunst 183 810 000
75Offentlig rom, arkitektur og design 20 924 000
77Henie Onstad Kunstsenter 6 195 000
78Ymse faste tiltak 42 453 000
323Musikkformål (jf. kap. 3323)
1Driftsutgifter 124 515 000
70Nasjonale institusjoner 161 886 000
71Region-/landsdelsinstitusjoner 124 476 000
72Knutepunktinstitusjoner 35 808 000
74Landsdelsmusikere i Nord-Norge 14 113 000
78Ymse faste tiltak 48 088 000
324Teater- og operaformål (jf. kap. 3324)
1Driftsutgifter 92 937 000
70Nasjonale institusjoner 571 556 000
71Region-/landsdelsinstitusjoner 215 523 000
73Region- og distriktsopera 23 228 000
75Dans 18 341 000
78Ymse faste tiltak 35 383 000
325Samordningstiltak for arkiv, bibliotek og museer
1Driftsutgifter 59 287 000
21Spesielle driftsutgifter 5 527 000
73Prosjekt- og utviklingstiltak 21 959 000
326Språk-, litteratur- og bibliotekformål (jf. kap. 3326)
1Driftsutgifter 321 611 000
21Spesielle driftsutgifter 9 235 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres18 843 000
73Noregs Mållag 2 066 000
74Det Norske Samlaget 8 744 000
75Språkteknologi, Norsk Ordbok mv. 11 823 000
78Ymse faste tiltak 94 458 000
328Museums- og andre kulturvernformål (jf. kap. 3328)
1Driftsutgifter 34 970 000
21Arkeologiske og andre oppdrag 15 576 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres2 336 000
70Det nasjonale museumsnettverket 521 981 000
78Ymse faste tiltak 34 767 000
329Arkivformål (jf. kap. 3329)
1Driftsutgifter 185 780 000
21Spesielle driftsutgifter 6 318 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres13 900 000
78Ymse faste tiltak 5 417 000
334Film- og medieformål (jf. kap. 3334)
1Driftsutgifter 135 033 000
21Spesielle driftsutgifter 3 573 000
50Norsk filmfond, kan nyttes under post 71240 108 000
51Audiovisuelle produksjoner 27 206 000
71Filmtiltak m.m., kan overføres, kan nyttes under post 5023 190 000
72Knutepunktinstitusjoner 7 989 000
73Regional filmsatsing 7 976 000
75Medieprogram, kan overføres17 274 000
78Ymse faste tiltak 30 387 000
79Til disposisjon 1 357 000
335Pressestøtte
52Norges forskningsråd 1 634 000
71Produksjonstilskudd 251 767 000
73Anvendt medieforskning og etterutdanning 12 300 000
75Tilskudd til samiske aviser 13 369 000
76Tilskudd til ymse publikasjoner 9 577 000
77Distribusjonstilskudd til avisene i Finnmark 1 610 000
336Informasjonsberedskap – kringkasting
70Informasjonsberedskap 3 579 000
337Kompensasjon for kopiering til privat bruk
70Kompensasjon 33 540 000
Totale utgifter 5 274 570 000
Inntekter
3300Kultur- og kirkedepartementet (jf. kap. 300)
1Ymse inntekter 56 000
3305Inntekter fra spill, lotterier og stiftelser (jf. kap. 305)
1Spilleoverskudd fra Norsk Tipping AS 800 000 000
2Gebyr – lotterier 43 921 000
3Refusjon 9 940 000
4Avgift, gebyr – stiftelser 900 000
5Utjevningsfondet 32 400 000
3320Allmenne kulturformål (jf. kap. 320)
1Ymse inntekter 287 000
3322Billedkunst, kunsthåndverk og offentlig rom (jf. kap. 322)
1Ymse inntekter 200 000
3323Musikkformål (jf. kap. 323)
1Inntekter ved Rikskonsertene 28 669 000
3324Teater- og operaformål (jf. kap. 324)
1Inntekter ved Riksteatret 8 844 000
3325Samordningstiltak for arkiv, bibliotek og museer
1Ymse inntekter 818 000
2Inntekter ved oppdrag 5 527 000
3326Språk-, litteratur- og bibliotekformål (jf. kap. 326)
1Ymse inntekter 4 674 000
2Inntekter ved oppdrag 9 235 000
3328Museums- og andre kulturvernformål (jf. kap. 328)
1Ymse inntekter 1 535 000
2Inntekter ved oppdrag 15 576 000
3329Arkivformål (jf. kap. 329)
1Ymse inntekter 1 379 000
2Inntekter ved oppdrag 6 318 000
3334Film- og medieformål (jf. kap. 334)
1Ymse inntekter 10 815 000
2Inntekter ved oppdrag 3 573 000
70Gebyr 15 500 000
71Inntektsuavhengig vederlag fra TV2 27 206 000
72Inntektsavhengig vederlag fra TV2 2 000 000
Totale inntekter 1 029 373 000

II Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Kultur- og kirkedepartementet i 2006 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 300 post 1 kap. 3300 post 1
kap. 305 post 1 kap. 3305 post 6
kap. 320 post 1 kap. 3320 postene 1 og 3
kap. 322 post 1 kap. 3322 post 1
kap. 323 post 1 kap. 3323 post 1
kap. 324 post 1 kap. 3324 post 1
kap. 325 post 1 kap. 3325 post 1
kap. 325 post 21 kap. 3325 post 2
kap. 326 post 1 kap. 3326 post 1
kap. 326 post 21 kap. 3326 post 2
kap. 328 post 1 kap. 3328 post 1
kap. 328 post 21 kap. 3328 post 2
kap. 329 post 1 kap. 3329 post 1
kap. 329 post 21 kap. 3329 post 2
kap. 334 post 1 kap. 3334 post 1
kap. 334 post 21 kap. 3334 post 2

III Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Kultur- og kirkedepartementet i 2006 kan:

  • 1. gi tilsagn om tilskudd utover gitt bevilgning, men slik at samlet ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
322Billedkunst, kunsthåndverk og offentlig rom
50Utsmykking av offentlige bygg 8,3 mill. kroner
  • 2. gi tilsagn om tilskudd til teater- og konserthus for Sørlandet med inntil 408 mill. kroner.

  • 3. gi tilsagn om tilskudd til konserthus for Stavanger- regionen med inntil 250 mill. kroner.

IV Dekning av forsikringstilfelle

Stortinget samtykker i at Kongen i 2006 kan inngå avtaler om forsikringsansvar i forbindelse med utenlandske utstillinger innenfor en samlet ramme for nytt og gammelt ansvar som ikke må overstige 2 000 mill. kroner.

V Fastsetting av fordelingsnøkler for visse tilskudd

Stortinget fastsetter følgende fordelingsnøkler for 2006:

  • 1. Det ordinære offentlige driftstilskuddet til region-/ landsdelsinstitusjoner fordeles mellom de offentlige tilskuddspartene med 70 pst. på staten og 30 pst. på regionen, jf. kap. 323 Musikkformål post 71 Region-/landsdelsinstitusjoner og kap. 324 Teater- og operaformål post 71 Region-/landsdelsinstitusjoner.

  • 2. Det ordinære offentlige driftstilskuddet til de nordnorske knutepunktinstitusjonene med unntak av Nordnorsk Kunstmuseum, fordeles mellom de offentlige tilskuddspartene med 70 pst. på staten og 30 pst. på regionen, jf. kap. 322 Billedkunst, kunsthåndverk og offentlig rom post 72 Knutepunktinstitusjoner, kap. 323 Musikkformål post 72 Knutepunktinstitusjoner, kap. 328 Museums- og andre kulturvernformål post 70 Det nasjonale museumsnettverket og kap. 334 Film- og medieformål post 72 Knutepunktinstitusjoner.

  • 3. Det ordinære offentlige driftstilskuddet til de øvrige knutepunktinstitusjonene fordeles mellom de offentlige tilskuddspartene med 60 pst. på staten og 40 pst. på regionen, jf. kap. 322 Billedkunst, kunsthåndverk og offentlig rom post 72 Knutepunktinstitusjoner, kap. 323 Musikkformål post 72 Knutepunktinstitusjoner, kap. 328 Museums- og andre kulturvernformål post 70 Det nasjonale museumsnettverket og kap. 334 Film- og medieformål post 72 Knutepunktinstitusjoner.

VI Fastsetting av gebyrer og avgifter m.m.

Stortinget samtykker i at for 2006 skal:

  • 1. gebyret for merking av hver kopi av et videogram for utleie eller salg være kr 0,60. Kultur- og kirkedepartementet kan sette ned eller frita for gebyr i visse tilfelle.

  • 2. avgiften pr. videogram for omsetning i næring til Norsk kino- og filmfond være kr 3,50.

  • 3. kringkastingsavgiften for fjernsynsmottakere være kr 1 888 ekskl. merverdiavgift. Tilleggsavgiften ved forsinket betaling av kringkastingsavgiften og når melding ikke blir gitt etter reglene i lov av 4. desember 1992 nr. 127 om kringkasting § 8-1 andre ledd, skal være 15 pst. av kringkastingsavgiften.

Presidenten: Her har Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre varslet at de nå vil støtte innstillingen subsidiært. Presidenten antar at Fremskrittspartiet ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 85 mot 23 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 18.42.13)