Stortinget - Møte torsdag den 8. desember 2022

Dato: 08.12.2022
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant

Marit Rotnes

Presidenten []: Ærede medrepresentanter!

Den 27. mars 2022 døde tidligere stortingsrepresentant Marit Rotnes fra Åfjord, 93 år gammel. Hun representerte Arbeiderpartiet og Sør-Trøndelag i tre perioder, fra 1981 til 1993, og var medlem av kommunal- og miljøvernkomiteen, sosialkomiteen, finanskomiteen og forbruker- og administrasjonskomiteen.

Som politiker hadde Rotnes en sterk bevissthet om hvem hun representerte. Hun jobbet hardt og målbevisst for Trøndelag generelt og Fosen-regionen spesielt. Hun var sterkt medvirkende til at Stokkøybrua og den viktige veien mellom Åfjord og Osen kom på plass.

Rotnes satte også spor etter seg i det som må kalles randsonen for politikk: Som fast passasjer på ferja over Trondheimsfjorden hadde hun irritert seg over at salongen var plassert i motorstøyen under dekk. Tanken om at den burde være oppe, gjentok hun så ofte overfor Arbeiderpartiets samferdselsministre og andre at det nådde ut til ferjerederiene. Ferjepassasjerer over hele landet, som i dag kan nyte kaffe og svele med vakker fjordutsikt, kan derfor sende en takk til Marit Rotnes.

Som stortingsrepresentant var hun også bevisst sin rolle som døråpner. Da utvinnerne av kråkebollerogn på Fosen savnet eksporttillatelse til Frankrike, sørget hun for at de fikk snakke med utenriksminister Thorvald Stoltenberg. En uke senere kunne han ringe dem og fortelle at nå var saken ordnet.

I Arbeiderpartiet huskes Marit Rotnes som en politiker «av den gamle skole». Utad var hun bunnløst lojal. Innad kunne hun derimot si kraftig ifra – i overkant kraftig, etter noens smak. Like fullt lå det en varme i bunnen. Etter oppveksten i en arbeiderfamilie utdannet hun seg til sosionom, jobbet som det og hadde et betydelig sosialpolitisk engasjement. I et intervju med Arbeider-Avisa sa hun følgende om sitt samfunnssyn og hvorfor hun var sosialdemokrat: Ingen går like friske og sterke gjennom et helt liv. Alle har vi svake øyeblikk.

Vi lyser fred over Marit Rotnes’ minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Den tidligere midlertidig fritatte vararepresentanten for Sør-Trøndelag, Steinar Krogstad, har igjen tatt sete.

Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Kathy Lie fredag 9. desember

  • fra Høyres stortingsgruppe om permisjon for representanten Lene Westgaard-Halle i tiden fra og med 12. til og med 16. desember for å delta som representant for Nordisk råd ved partsmøtet for biomangfoldkonvensjonen, CBD COP 15, i Montreal, Canada

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    • For Buskerud: Audun Hammer Hovda

    • For Vestfold: Henning Wold

Presidenten []: Representanten Marius Arion Nilsen vil framsette et representantforslag.

Marius Arion Nilsen (FrP) []: På vegne av stortingsrepresentantene Terje Halleland og meg selv har jeg gleden av å framsette et representantforslag om konkurransedyktige strømpriser i Norge ved å redusere eksponeringen mot europeiske kraftpriser.

Presidenten []: Representanten Ingrid Fiskaa vil framsette et representantforslag.

Ingrid Fiskaa (SV) []: Eg har gleda av å setja fram eit representantforslag om forbod mot eksport av varer og tenester som kan brukast til overvaking av opposisjonelle i Iran.

Presidenten []: Representanten Kristoffer Robin Haug vil framsette et representantforslag.

Kristoffer Robin Haug (MDG) []: På vegne av representantene Lan Marie Nguyen Berg, Rasmus Hansson og meg selv vil jeg gjerne fremme et forslag om et arealnøytralt Norge der man stanser naturtapet og starter gjenoppbyggingen av en rik, robust og mangfoldig natur.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Valg av settepresident

Presidenten []: Presidenten vil foreslå at det velges to settepresidenter for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.

Presidenten foreslår Liv Kari Eskeland og Roy Steffensen. – Andre forslag foreligger ikke, og Liv Kari Eskeland og Roy Steffensen anses enstemmig valgt som settepresidenter for dagens møte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag fortsetter utover kl. 16.