Stortinget - Møte torsdag den 8. desember 2022

Dato: 08.12.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 107 S) (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 1 [10:05:23]

Innstilling fra Stortingets presidentskap om oppnevning av riksvalgstyre for perioden 1. januar 2023 til 31. desember 2026 (Innst. 107 S) (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Presidenten vil ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe. Det vil ikke bli gitt anledning til replikker.

De som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Første visepresident Svein Harberg []: Et av de viktigste trekkene ved et velfungerende demokrati er frie valg. I Norge gjennomføres det frie og hemmelige valg, og det er høy tillit i befolkningen til gjennomføringen av valget. Vi har – og kan være stolte av – et velfungerende og godt demokrati.

Dette er imidlertid en tillit vi politikere ikke må ta for gitt. Valglovutvalget, som leverte sin NOU våren 2020, har gjennom sitt arbeid gitt et viktig bidrag til fornyelse av lovverket for å sikre gode rammevilkår for demokratiet også i kommende år. Stortinget vedtok med dette som bakgrunn i juni i år en ny § 72 i Grunnloven, med nye bestemmelser for oppnevning av riksvalgstyre.

Tidligere har riksvalgstyret blitt oppnevnt av Kongen i statsråd. Nå er denne myndigheten flyttet fra regjering og konge til Stortinget. Dette er bl.a. begrunnet med verdien av at det står et flertall i Stortinget bak oppnevningen, samt at behandling i Stortinget kan være gjenstand for en offentlig debatt.

Det følger av den nye § 72 i Grunnloven at riksvalgstyret skal ha fem medlemmer, og at lederen av styret og to av medlemmene skal være dommere. Medlemmene i utvalget kan ikke være en del av det folkevalgte apparatet på noe nivå.

Presidentskapet har lagt vekt på å finne kandidater med kvalifikasjoner og erfaring som gjør dem i stand til å utføre de viktige oppgavene på en god måte. Samtlige partigrupper på Stortinget er invitert til å fremme forslag til kandidater. Dommerforeningen har formidlet navn på dommere som har sagt seg villige til å påta seg verv i riksvalgstyret. Alle de foreslåtte dommerkandidatene er erfarne jurister med meget relevant bakgrunn. De øvrige kandidatene er erfarne politikere med solid erfaring og kompetanse.

Et samlet presidentskap fremmer, på bakgrunn av de innkomne forslagene, innstilling på lagdommer Ørnulf Røhnebæk som leder, samt Kristel Heyerdahl og Aksel-Bernhard Berggren som medlemmer med dommerbakgrunn. Som øvrige medlemmer innstiller presidentskapet på Jette Christensen og Jan Petersen. Som varamedlemmer foreslås Eva Lian, Finn Egil Holm, Lars Magnus Bergh, Anne Cathrine Haug-Hustad og Lisa Rosendal Bech.

Det følger av Grunnloven at nærmere bestemmelser om riksvalgstyret reguleres i lov. Dette vil bli fulgt opp i den varslede proposisjonen, der regjeringen følger opp Valglovutvalgets forslag til endringer i valgloven.

Morten Wold hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

Votering, se voteringskapittel