Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Ordbok

Lurer du på hva et anmodningsvedtak er eller hva som menes med opplysningsplikt? Her finner du forklaring på begreper som ofte brukes i politikken.

Velg bokstav

H

 • H

  vanlig forkortelse for Høyre (1884).

 • hemmelig møte

  presidenten kan foreslå forhandlinger for lukkede dører. Det er forsamlingen selv som avgjør om møtet skal lukkes. Dette forekommer meget sjelden.

 • hjemfallsrett

  hjemfall er et juridisk begrep som brukes om tilfeller der eiendom «faller tilbake» vederlagsfritt til den opprinnelige eier; normalt det offentlige i form av staten eller kronen.

 • høring

  møte der komiteen innhenter informasjon om en sak fra departementer, organisasjoner eller andre berørte parter. Alle høringer er normalt åpne for publikum. Komitéhøring: fagkomiteenes høring i forbindelse med arbeidet med en sak. Kontrollhøring: høring i forbindelse med spesielle saker som granskes.

 • høringsbrev

  et brev til berørte parter der departementet ber om uttalelser om en sak som er under arbeid.

 • høytidelig åpning (åpning)

  den høytidelige åpningen av Stortinget skjer vanligvis dagen etter konstitueringen av Stortinget i begynnelsen av oktober. Kongen leser opp trontalen, som inneholder regjeringens programerklæring for kommende år, og en statsråd leser beretningen om rikets tilstand.

: