Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Ordbok

Lurer du på hva et anmodningsvedtak er eller hva som menes med opplysningsplikt? Her finner du forklaring på begreper som ofte brukes i politikken.

Velg bokstav

M

 • maktfordeling

  makten fordeles for å hindre maktmisbruk, slik dømmende, lovgivende og utøvende makt er delt mellom domstolene, Stortinget og regjeringen. Maktfordelingsprinsipp: innebærer at de tre statsmaktene skal være separate institusjoner som ikke griper inn i hverandres arbeid.

 • mandat

  retten til å innta en plass i Stortinget; stortingsplasser. Det er 169 mandater.

 • manntall

  kommunenes lister over hvem som har rett til å stemme ved valget.

 • MDG

  vanlig forkortelse for Miljøpartiet De Grønne (stiftet i 1988, innvalgt på Stortinget i 2013)

 • melding til Stortinget

  en orientering fra regjeringen til Stortinget om ulike saker som regjeringen ønsker å få drøftet i Stortinget. Melding til Stortinget brukes når regjeringen vil presentere saker for Stortinget uten forslag til vedtak. Det benyttes også når regjeringen vil trekke tilbake et lovforslag. Før 1. oktober 2009 ble betegnelsen odelstingsmelding (ot.meld.) brukt når regjeringen ville trekke tilbake ett lovforslag, og stortingsmelding (st.meld.) ble brukt når regjeringen ville orientere Stortinget om saker.

 • mindretallsregjering

  regjering der det partiet eller de partiene som danner regjeringen ikke har flertall i nasjonalforsamlingen (Stortinget).

 • mistillitsforslag

  forslag som fremmes for Stortinget. Dersom det blir vedtatt, innebærer det et mistillitsvotum, en uttalelse der stortingsflertallet uttrykker mistillit til regjeringen eller til en enkelt statsråd, som dermed tvinges til å gå av.

: