Stortinget - Møte mandag den 15. desember 2003 kl. 10

Dato: 15.12.2003

Dokumenter: (Budsjett-innst. S. nr. 6 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 1 (2003-2004) og St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1-11 (2003-2004))

Sak nr. 7

Innstilling fra finanskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2004 vedrørende rammeområde 21 (Eksportgarantier mv.), rammeområde 22 (Finansadministrasjon), enkelte tema under Finansdepartementet, enkelte garantier under Finansdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet, statsbudsjettets 90-poster, kapitlene som gjelder overføring til eller fra Statens petroleumsfond og fullmakt til å ta opp statslån mv.

Talere

Votering i sak nr. 7

Siv Jensen (FrP) (komiteens leder): I statsbudsjettet for 2004 gir Regjeringen en omtale av Statsbudsjettutvalgets utredning, som i denne innstillingen er blitt viet betydelig oppmerksomhet fra komiteens side.

Fremskrittspartiet er av den oppfatning at det Regjeringen foreslår i budsjettet, går i riktig retning. Vi slutter oss selvfølgelig til alle de forslag Regjeringen kommer med, men vi skulle ønske at man kunne gå noe lenger.

Det å innføre et periodiseringsprinsipp er et viktig skritt. Vi mener at de samme prinsippene burde gjøres gjeldende også for statsregnskapet og statsbudsjettet. Det burde i hvert fall være slik at en omlegging medfører at styringsfokuset blir endret fra utbetalinger til kostnader, som i større grad bidrar til å synliggjøre ressursforbruk, og derved også bidrar til en mer effektiv bruk av ressurser.

Et forhold som det ble pekt på i den offentlige utredningen, var at dersom man besluttet å legge om føringsprinsippene, burde man også vurdere en reform for kommunal forvaltning. Det er ikke veldig lett å se at Regjeringen har brukt noe særlig tid på det spørsmålet i sin omtale til Stortinget. Sist regnskapsreglene for kommunal sektor ble revidert, ble endringene begrenset av at staten benyttet kontantprinsippet. Etter Fremskrittspartiets vurdering er det nå et bedre grunnlag til stede for at også kommunal sektor blir vurdert i forhold til en omlegging av regnskapsreglene. Det betyr at man i større grad får en harmonisering av regnskapsreglene mellom statlig, kommunal og privat sektor, noe som bør gi større og bedre grad av sammenlignbarhet.

Et annet forhold som er grundig omtalt av Statsbudsjettutvalget, er flerårige budsjetter. Når det gjelder flerårige budsjetter, er det et spørsmål som burde ha vært belyst i betydelig større grad av Stortinget. Fremskrittspartiet fremmer sammen med et mindretall i komiteen et forslag om at det blir nedsatt et utvalg i Stortinget som bruker noe mer tid på å vurdere alle de forhold, alle de spørsmål, som er tatt opp av Statsbudsjettutvalget gjennom denne store utredningen. Vi mener det ville vært betydelig mer forsvarlig, og ikke minst interessant, for Stortinget å få vurdert ikke bare regnskapsprinsipper på en slik måte, men også muligheten for i større eller mindre grad å gå over til flerårige budsjetter på områder der det er egnet. Man kan tenke seg mange metoder for å gjøre dette, og mange områder man kunne prøve ut prosjekter på. Uansett er det i hvert fall vårt ønske at det blir satt ned et utvalg i Stortinget som ser nærmere på det. Det kan være mye som taler for det, og det kan selvsagt sikkert være mye som taler mot det. Men gjennom en lang, hektisk budsjettbehandling, hvor det er enormt mange spørsmål som skal avgjøres, mener vi det hadde vært betydelig klokere om Stortinget brukte noe mer tid på en så vidt omfattende utredning som Statsbudsjettutvalget her har lagt frem.

Vi vet også at det er varierende praksis rundt omkring i en del andre land, både hva gjelder regnskapsprinsipper, og hva gjelder flerårige budsjetter. Det kunne det vært interessant å ha viet noe mer tid. Min påstand er i hvert fall at det er mye av grunnen til at vi ofte ender opp med ikke å gjennomføre vedtak denne salen fatter. Eksempelvis er det slik at vi fatter fireårsplaner for Forsvarets rammer. Vi fatter fireårsplaner og opptrappingsplaner når det gjelder samferdselsbudsjetter. Samtidig stiller vi oss i den situasjonen at når vi skal vedta budsjettene, ender vedtakene opp med å bli salderingsposter, nøyaktig de samme vedtakene som denne salen fattet bare noen få måneder før. Det er et styringsproblem. Det skaper usikkerhet, uforutsigbarhet og utrygghet hos dem som burde kunne forvente at den type avtaler, som skal strekke seg over tre–fire–fem år, blir holdt. Derfor hadde det vært fornuftig at man brukte noe mer tid på dette, for å blinke ut områder hvor det helt åpenbart ville vært fornuftig at man budsjetterte for en lengre periode av gangen, og holdt seg fast til det. Alle de prinsippene burde vi diskutert under en litt annen omstendighet enn når vi må knives om de samme kronene innenfor en budsjettbalanse. Det ville, tror jeg, bidratt til å styrke statsbudsjettets renommé. Det ville bidratt til å styrke det vi alle er opptatt av uansett i hvilke debattfora vi er, nemlig vår evne til å være forutsigbare når vi budsjetterer.

Jeg skal ikke dra dette særlig lenger, vel vitende om at det ikke er flertall i komiteen for å sette ned et slikt utvalg. Jeg vil likevel ta opp det forslaget som mindretallet fremmer. Utover det vil jeg bare henvise til Fremskrittspartiets øvrige merknader og også ta opp de andre mindretallsforslagene vi har i innstillingen.

Presidenten: Representanten Siv Jensen har tatt opp de forslag hun refererte til.

Tore Nordtun (A): I likhet med komiteens leder vil jeg også knytte en del kommentarer til oppfølgingen av Statsbudsjettutvalgets utredning. I den merknaden og den omtalen av denne saken som er gitt i innstillingen, er Arbeiderpartiet og regjeringspartiene mye på linje.

Når det gjelder statsbudsjettet og statsregnskapet i dag, føres det som kjent etter kontantprinsippet. Statsbudsjettutvalgets anbefalinger er at man går over til periodiseringsprinsippet. Hvis vi ser på utvalgets begrunnelse for å anbefale bruk av periodiseringsprinsippet, er den at dette prinsippet på mange måter – kan man si – synliggjør kostnadene ved statlig aktivitet bedre enn det nåværende kontantprinsippet. Periodiseringsprinsippet gir bedre oversikt over statens eiendeler og forpliktelser enn dagens kapitalregnskap. Regnskapet ført etter periodiseringsprinsippet vil selvfølgelig gi grunnlag for å vurdere kostnader opp mot aktiviteter og produkter. Det synes vi også er bra.

Det er òg videre av stor betydning at staten kan føre en aktiv finanspolitikk, og at dette best ivaretas dersom Stortingets budsjettvedtak knytter seg til kontantstrømmene. Det er derfor vi er enige med Regjeringen i at Stortingets budsjettvedtak fortsatt bør baseres på kontantprinsippet. Vi mener at det er ønskelig med økt fokusering på bruken av ressurser i offentlig sektor, og at det er et argument for å innføre periodiseringsprinsippet. Hvis vi tar et eksempel i andelen av eldre i befolkningen, som vil øke sterkt fram til 2020, vil utgiftene til pensjoner og omsorgstjenester i den perioden også øke kraftig. Den økningen som vi ser innenfor denne sektoren, øker selvfølgelig behovet for stadige forbedringer og effektiviseringer i offentlig sektor.

Periodiseringsprinsippet bør først innføres på områder der det er mest å hente. Det vil si at det er en omlegging i informasjonen som kan brukes til å fatte viktige beslutninger om hvordan virksomheten skal drives framover. Prinsippet bør derfor innføres skrittvis, etter vår oppfatning, og nytten av omleggingen bør vurderes underveis.

Staten benytter seg av en rekke ulike organisasjonsformer for sin virksomhet, fra forvaltningsorganer til alminnelige aksjeselskap. Disse virksomhetene har ulike muligheter til å fatte beslutninger om bl.a. investeringer, vedlikehold og drift. For disse vil periodiseringsprinsippet gi en bedre informasjon som grunnlag for en del av beslutningene, bl.a. om investeringer. Det er dermed hensiktsmessig at en omlegging til periodiseringsprinsippet vurderes sammen med eventuelle endringer i tilknytningsform, finansieringsform, delegering av beslutningsmyndighet, eller andre endringer i vårt styringssystem. Jeg ser ikke bort fra at det på lang sikt kan ligge store kostnadsbesparelser i å avvikle ordninger som det ikke lenger er behov for, eller reformere dem, slik at de blir mer treffsikre i forhold til de problemene de i utgangspunktet skulle løse. Men dette er en type informasjon som ikke følger av mer fokusering på kostnadseffektivitet, eller av å legge om til periodiseringsprinsippet.

Det er viktig å ha et langsiktig perspektiv i utarbeidelsen av et statsbudsjett. En slik langsiktighet er helt nødvendig for å forebygge problemer som kan vokse seg store over en viss tid. Det kan f.eks. gjelde å forberede seg på store demografiske endringer, som jeg var inne på tidligere, som flere eldre og mangel på arbeidskraft, og en må iverksette reformer som krever systematisk satsing over tid. Men jeg vil understreke at selv om et av målene med langtidsbudsjettering er å sikre kontroll med utviklingen i offentlige utgifter og underskudd i budsjettbalansen, kan resultatet lett bli det motsatte.

Jeg vil peke på at for alle sektorer vil det være en fordel å være omfattet av en opptrappingsplan eller et vedtak som gjør at sektoren automatisk blir prioritert på årets budsjett, og at en dermed, som en skriver i innstillingen, slipper unna den årlige «kampen om kronene» dersom det formelt sett i større grad åpnes for beslutninger med budsjettkonsekvenser. Men jeg legger ikke skjul på at det er viktig å få en god oversikt over mange områder i skatte- og avgiftspolitikken, både når det gjelder vekst i utgiftene, ulike ordninger som blir vedtatt, osv., og når det gjelder å se helårsvirkningene av store tiltak på inntekts- eller utgiftssiden som iverksettes etter styrke ut i budsjettåret.

Fordelen ved å se konsekvenser av vedtak over flere år er også at det motiverer til å foreslå økte utgifter til ett budsjettår som vil gi reduserte utgifter eller økte inntekter i årene framover. Ett eksempel på en økt utgift er tiltak for et mer inkluderende arbeidsliv. Hvis tiltakene lykkes, vil det gi reduserte utgifter til bl.a. uføretrygd o.l. Et annet eksempel er at økt bruk av ressurser til kontroll av skatte- og avgiftsetatene over tid vil føre til mindre skatte- og avgiftsunderslag, og dermed økte inntekter.

Stortingets presidentskap må, etter vår oppfatning, se nærmere på Stortingets egne rutiner for å behandle forslag som kan ha budsjettmessige konsekvenser utover budsjettåret. En måte å gjøre dette på kan være at fagkomiteene på Stortinget oversender slike forslag på høring til finanskomiteen, som vurderer disse forslagene i forhold til de samlede forpliktelsene de påfølgende årene. Dette forutsetter at Stortinget holder oversikt over alle vedtak med konsekvenser for statsbudsjettet, både i budsjettåret og i de påfølgende årene.

Jeg tar opp de forslag der Arbeiderpartiet er medforslagsstiller.

Jeg vil henlede oppmerksomheten på spesielt ett av disse forslagene. Det gjelder Småbåtregisteret. Småbåtregisteret er, vil mange si, en bagatell, men det har vært en gjenganger i Stortinget gjennom mange år. Nå foreslår man på ny en omorganisering av Småbåtregisteret. Jeg vil be: La det nå ligge i Fredrikstad, der det ligger, noen år til.

Eirin Faldet hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten: Representanten Nordtun har tatt opp de forslag han refererte til.

Øystein Djupedal (SV): La meg si at jeg er hjertens enig med representanten Nordtun i at nå må det være slutt med dette tullet rundt Småbåtregisteret. La det få ligge i Fredrikstad, og la det få lov til å leve sitt liv der. Man må ikke i ethvert tilfelle finne en årsak til å konkurranseutsette. Dette drives faktisk trygt og godt av en offentlig etat.

Det som jeg skal bruke mesteparten av tiden i dette relativt korte innlegget på, er å omtale det samme Statsbudsjettutvalget som både komiteens leder og Arbeiderpartiets talsmann har snakket om. Det som er kjernen i dette, hvis en ser bort fra de vanskelige ordene som ofte kommer i forbindelse med slike forhold, er hvordan vi skal legge til rette for mer langsiktig tenking, langsiktighet i budsjettering, og hvordan man skal legge til rette for at man faktisk over mange år kan se konsekvensen av de vedtak som her gjøres – både på godt og vondt. Det betyr ikke, slik som vi ser det, eller ønsker det, at det skal ligge forpliktelser ut over hvert enkelt budsjettår, men at det i større grad skal synliggjøres hva konsekvensen av Stortingets vedtak er. Konsekvensen er, etter vårt skjønn, at det vil lettere framstå både som helhetlig og presist, både helhetlig i budsjettet, og også for hver enkelt sak som behandles. Det vil gi grunnlag for, tror vi, en bedre innsikt, en bedre forståelse og et bedre grunnlag for den økonomiske politikken som føres her i huset, og ikke minst også en politikk som over tid er bærekraftig. Jeg tror det er relativt åpenbart for de fleste at de fleste vedtak som her fattes, fattes med en langsiktighet i seg. Det betyr at konsekvensen er for det enkelte budsjettår, men selvfølgelig er konsekvensen mer langsiktig enn som så. Men det er viktig å tenke igjennom hvordan dette blir, også for å imøtegå litt av det som sies å være en motforestilling mot det å bruke periodisering som prinsipp, at Stortinget selvfølgelig skal gjøre budsjettvedtak hvert enkelt år.

Hvis en tenker igjennom alle de områdene som det er mulig å tenke seg at man skal måle økonomisk effekt på, f.eks. på litt lengre sikt enn bare det bevilgningsvedtaket som blir fattet, er det veldig klart at dette kan ha mye for seg. Ta helse som et eksempel. En kan tenke igjennom hva bevilgninger til helse kan medføre eller ikke medføre. En kan tenke igjennom hva helse kan bety av sparte kostnader i neste omgang, ved at vi har en friskere befolkning, mindre sykmelding, mindre uføretrygding. Det finnes altså mange måter å tenke seg framskriving av budsjett på, som kan ha stor økonomisk konsekvens.

Eller ta det storstilte vedtaket som vi har gjort om barnehageutbygging og lavere barnehagepriser i Norge. Hadde Stortinget fattet vedtak om dette for hvert enkelt år og lagt noen planer framover, ville man på en måte ha startet en slags periodiseringstankegang i det vedtaket, og det hadde vært fornuftig og forstandig av Stortinget også å tenke barnehageutbygging i en langsiktig sammenheng og også tenkt på hvilke gevinster dette gir samfunnet.

Ta arbeidsledighet som et annet eksempel på et samfunnsfelt der det er viktig at man tenker langsiktig. Det betyr at man har muligheten til å tenke både økonomisk gevinst og menneskelig gevinst. Det betyr at det å tenke forebygging – noe som ofte framstår som nesten håpløst i stortingssammenheng – som i første omgang framstår som en utgift, kanskje på noe lengre sikt kan framstå som en inntekt, eller i hvert fall en mindre utgift, simpelthen ved at man har gjort noe klokt. Det som i helsesammenheng ofte kalles forebygging, kan tenkes overført til mange andre samfunnsområder, noe som vil gi mindre utlegg litt lenger fram i tid. Denne typen tenking er det nesten umulig å få til, fordi det fokuseres på budsjettbalanse, som blir en hellig strek man ikke skal bevege seg over. Det betyr at i det øyeblikket man ønsker å satse på noe, må man satse mindre på noe annet.

En langsiktighet i den type tenkning tror jeg ville ha vært til stor gunst for Stortinget og for Stortingets anseelse. De fleste av oss tenker faktisk slik i hverdagen, at hvis vi ikke pusser litt på husene våre innimellom, vil husets verdi forringes. Det betyr at vi maler litt ekstra og pusser litt ekstra, både fordi vi har glede av det selv, og også fordi husets verdi ikke skal forringes. Hvis man ser på budsjettarbeidet som et hus som forringes, kan dette være en måte å tenke langsiktig på, for vi skal bo i dette huset i mange, mange år. – Dette var ikke et forsvar for «Det norske hus», men et forsøk på å skape et bilde av hvordan langsiktighet faktisk kan bety økonomisk innsparing og gevinst.

Vi ønsker en trinnvis innføring av disse prinsipper. Vi tror det kan være klokt at vi tenker helhetlig ut fra denne vurdering, og jeg tror også det hadde vært klokt at Stortinget hadde tenkt igjennom hvordan vi ønsker å gå videre. Et utvalg under Stortinget, som vi er medforslagsstiller på, kunne ha vært fornuftig. Jeg registrerer at det ikke er flertall for dette, men jeg syntes å registrere i representanten Nordtuns innlegg noen tanker om hvordan han så for seg at Presidentskapet skulle gå videre i behandlingen her i huset av dette, og eventuelt spille tilbake til både finanskomite og andre komiteer. Hvis dette var et slags modifisert forslag av det vi har ønske om, hadde det vært klokt. Jeg håper i hvert fall at jeg oppfattet representanten Nordtun rett i så måte.

La meg fort bare nevne noen få andre forhold i innstillingen som det er viktig å legge vekt på.

Vi har gjort en omdisponering fra Finansdepartementet til styrking av kampen mot svart arbeid. Dette er et kjempeviktig og sentralt område. Vi synes det er vanskelig å forstå hvorfor ikke flertallet i større grad ønsker å ta tak i dette. Omfanget av svart arbeid er veldig stort, og det vil kunne være selvfinansierende hvis man styrket tolletaten og skatteetaten.

Småbåtregisteret var kort nevnt.

La meg også ta opp alle de forslagene som ligger på 90-poster – Husbanken, Lånekassen og mange andre viktige områder som vi har egne forslag på. Også her ligger det som heter «Ryan-fondet», disse 400 millionene til distriktsfondet ligger til bevilgning her i dag. Det er SV meget tilfreds med.

Presidenten: Representanten Øystein Djupedal har tatt opp de forslag han refererte til.

Morten Lund (Sp): Senterpartiet foreslår å øke bevilgningene til skatteetaten også for neste år med 25 mill. kr for å ansette flere kontrollører. Bakgrunnen er de stadige rapportene om det enorme omfanget av svart økonomi. Vi er bekymret for statens inntektstap på et tosifret milliardbeløp, for smitteeffekten når så få blir oppdaget og straffet, og for den umulige situasjonen som oppstår for dem som driver lovlig innenfor de bransjer som er mest rammet.

Bakgrunnen er også henvendelser fra ansatte i skatteetaten. De forteller om en vanskelig hverdag for dem som skal kontrollere, på grunn av store nedbemanninger. I perioden 1995-2002 er 800 årsverk blitt borte ved ligningskontorene og fylkesskattekontorene. NTL-Skatt, som organiserer 55 pst. av de ansatte i skatteetaten, påpeker at stramme budsjetter gjør at mange etatskontorer i distriktene står i fare for å bli nedlagt. Manglende kontrollkapasitet har som naturlig konsekvens at kontroller både i bedriftene og av de rapportene som kommer inn, må begrenses.

Forskerne Pape og Reichborn har beregnet at et ekstra kontrollårsverk i skatteetaten er verdt 4,6 mill. kr. I tillegg til de direkte økte inntekter som følge av at skatte- og avgiftsunndragelser blir avdekket, kommer effekten av at skattyternes atferd endrer seg når de som jukser, blir tatt. Jeg ønsker at folks skattemoral skal bli styrket. Det skjer ved hjelp av økte kontroller.

NTL-Skatt har også påpekt at gevinsten ved å utvikle og ta i bruk nettbaserte kontrolltjenester kan være betydelig overvurdert.

Jeg er skuffet over finansministerens og Regjeringens passive holdning, som går fram av de svar som er gitt på spørsmål om kampen mot svart økonomi. Regjeringen burde ta imot med åpne armer ethvert tilbud om å øke samfunnets inntekter og høyne skattemoralen ved å sette skatteetaten i stand til å utøve sin jobb på en bra nok måte.

Senterpartiet har i tilknytning til Statsbudsjettutvalgets innstilling fremmet forslag om å endre budsjetteringsrutinene slik at de store gevinster ved forebygging kan hensyntas på en bedre måte enn i dag. Det finnes mange områder der vi vet at bevilgninger i dag gir store innsparinger og forbedringer både for samfunnet og for den enkelte på sikt, men der ettårsperspektiv og streng fokus på det enkelte budsjettområde setter effektive stoppere for at forebygging prioriteres.

La meg nevne forebygging av trafikkulykker som eksempel. De koster oss 25 milliarder i året i dag i tillegg til menneskelig lidelse og smerte. Ifølge Vegdirektoratet koster ett dødsfall i trafikken 21 mill. kr, en gjennomsnittlig personskade 1,8 mill. kr. Trygg Trafikk sier at vegbelysning reduserer antall dødsulykker i mørke med 65 pst. Midtdeler på firefelts veg reduserer sannsynligheten for å bli drept med 40 pst. Et sammenhengende gang- og sykkelvegnett i norske byer har en samfunnsnytte som er minst fire-fem ganger høgere enn kostnadene. Likevel vil det i mange fylker kunne ta 100 år før behovet for gang- og sykkelveger er dekket. Det forteller litt om manglende hensyn til forebygging.

Senterpartiet mener at samfunnet ikke har råd til ikke å tenke forebygging på en langt mer offensiv og seriøs måte enn i dag. Vi må bort fra festtalene og over på praktisk handling for å bidra effektivt til å redusere antall ulykker, helseskader, miljøødeleggelse og vold. Vi må tenke langsiktig og på tvers av sektorgrenser når vi budsjetterer. Vi må endog greie å se hele samfunnsnytten av det vi gjør, og det som ikke gjøres. Det er det vårt forslag som legges fram i dag, legger opp til.

Senterpartiet er tilfreds med at vi nå får en diskusjon om mulighetene for en mer langsiktig budsjettering generelt. Budsjettvedtakene er svært viktige for mange, ikke minst for næringslivet. Stabilitet og forutsigbarhet må derfor tilstrebes. Senterpartiet er opptatt av at vi skynder oss langsomt og ikke innfører regler som innebærer økt byråkratisering, og systemer som blir mer ressurskrevende. Det er derfor positivt at det er bred enighet om at budsjettvedtakene fortsatt skal baseres på kontantprinsippet.

Senterpartiet har i innstillingen pekt på at dagens budsjetteringspraksis i Stortinget er unødig begrenset av praktiseringen av handlingsregelen, som er ettårig, og kravene om den strenge oppdelingen i budsjettrammer ved fagkomiteenes budsjettarbeid.

Senterpartiet mener at finanspolitikken må få et nytt overordnet siktemål, nemlig å stimulere til økt bruk av tilgjengelige arbeidskraftreserver. Når arbeidskraften er beregnet å ha 14 ganger større verdi enn oljeformuen, bør det bli en selvfølge at det i hvert nasjonalbudsjett gis en oversikt over tilgjengelige reserver og tiltak som sikter mot å la alle som vil, få delta i verdiskapingen, ut fra sine forutsetninger for å delta. Senterpartiet mener samfunnet her har enorme gevinstmuligheter, og at det vil bli helt nødvendig å hente ut disse gevinstene, ut fra de prognoser som foreligger for aldersfordelingen de neste tiår, og de økte pensjonsforpliktelsene.

Jeg vil få sette fram Senterpartiets forslag.

Presidenten: Representanten Morten Lund har tatt opp de forslag han refererte til.

Statsråd Per-Kristian Foss: I Gul bok for 2005 vil Stortinget få synliggjort, gjennom helhetlige fremskrivninger av budsjettets utgifter og inntekter for tre år fremover, en del slike økonomiske konsekvenser. Om man liker dem eller ei, skal jeg ikke kommentere på det nåværende tidspunkt, men la meg si det slik at det har jo ikke manglet på budsjettmessige fremskrivninger av vedtak Stortinget har ønsket å fatte. Jeg husker senest debatten om G-regulering i folketrygden. Det manglet ikke på langsiktige økonomiske fremskrivninger av vedtakene, men det hjalp jo ikke noe.

I høst skulle Pensjonskommisjonens innstilling kommet, men den kommer nå rett over nyttår. I Pensjonskommisjonens innstilling er det all grunn til å tro at man vil få tilstrekkelig med langsiktige økonomiske fremskrivninger, som i seg selv skulle si mye om mangel på budsjettmessig rom i årene som kommer. Om det vil gjøre noe inntrykk, vet jeg heller ikke, men det mangler ikke på slike fremskrivninger.

Statsbudsjettutvalget har jo vurdert dette ganske grundig. Det var et utvalg som var nedsatt av den forrige regjering – bredt sammensatt både faglig og politisk. Det har vurdert slike spørsmål og sett på erfaringer også fra andre land. Har det nyttet noe særlig med bindende budsjettrammer for en periode fremover, tre–fire år, som man f.eks. har i Sverige? Svaret er vel egentlig, og det står i innstillingen, at det har ikke virket noe særlig godt. Rammene holdes ikke, og man bruker også teknikker for å unngå dem, bl.a. skjønnsmessige anslag på regelbundne utgifter – altså å synse om regelbundne utgifter, som jo undergraver den samlede prioritering som følger. Men det skal ikke mangle på slike fremskrivninger dersom Stortinget ønsker det – og det har jeg forstått at mange ønsker – uten at slike fremskrivninger er bindende.

Regjeringen vil istedenfor et langtidsprogram for neste periode legge frem, i tillegg til Skatteutvalgets innstilling som en melding, Pensjonskommisjonens innstilling som en melding, og der vil mange fremskrivninger fremgå. I tillegg til det vil man legge frem en helhetlig økonomisk perspektivanalyse for en lengre periode. I en slik perspektivanalyse vil man jo se den handlefrihet man har i årene fremover. Det vil være fremskrivninger som kan legge grunnlaget for realistisk politisk programmering i den perioden som da gjenstår.

Til slutt må jeg bare si at jeg undrer meg over én ting: De som tar sterkest til orde for bindende rammer for perioden fremover, burde jo overveie de konsekvenser det gir for finanspolitikken. For de som sterkest tar til orde for å bruke finanspolitikken til konjunkturstyring, bør være særdeles forsiktige med langsiktig bindende rammer. Det kan jo tenkes at konjunkturene faktisk forandrer seg i en tre- eller fireårsperiode.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

(Votering, se side 1353)

Votering i sak nr. 7

Presidenten: Under debatten er det satt fram ni forslag. Det er

  • forslagene nr. 1 og 7, fra Øystein Djupedal på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 2, fra Tore Nordtun på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslag nr. 3, fra Siv Jensen på vegne av Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet

  • forslag nr. 4, fra Tore Nordtun på vegne av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kystpartiet

  • forslag nr. 5, fra Siv Jensen på vegne av Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 6, fra Siv Jensen på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 8, fra Morten Lund på vegne av Senterpartiet og Kystpartiet

  • forslag nr. 9, fra Morten Lund på vegne av Senterpartiet

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 9, fra Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag til å endre regelverket for budsjettarbeidet slik at de langsiktige gevinstene ved forebygging kan bli hensyntatt og at Stortinget derved kan bidra effektivt til å stimulere forebyggende virksomhet.»

Votering:Forslaget fra Senterpartiet ble mot 6 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 8, fra Senterpartiet og Kystpartiet. Forslaget lyder:

«På statsbudsjettet for 2004 bevilges under:

Kap. Post Formål: Kroner
2412 Den Norske Stats Husbank (jf. kap. 5312 og 5615)
90 Lån til Husbanken, overslagsbevilgning, bevilges med 14 054 000 000
2421 Nytt innovasjons- og internasjonaliseringsselskap (jf. kap. 5325 og 5625)
90 Lån fra statskassen til utlånsvirksomhet, overslagsbevilgning, bevilges med 31 150 000 000
5212 Den Norske Stats Husbank (jf. kap. 2412)
90 Avdrag, bevilges med 8 878 000 000»
Votering:Forslaget fra Senterpartiet og Kystpartiet ble mot 7 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1 og 7, fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 1 lyder:

«I

På statsbudsjettet for 2004 bevilges under:

Kap. Post Formål: Kroner Kroner
Utgifter:
1600 Finansdepartementet (jf. kap. 4600)
1 Driftsutgifter 211 434 000
21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres 25 270 000
50 Overføring fra Finansmarkedsfondet 9 860 000
1602 Kredittilsynet (jf. kap. 4602)
1 Driftsutgifter 141 936 000
45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 714 000
1610 Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 4610)
1 Driftsutgifter 921 200 000
21 Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning 2 197 000
45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 48 100 000
1618 Skatteetaten (jf. kap. 4618)
1 Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 1631 post 1 3 132 231 000
21 Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning 63 000 000
22 Større IT-prosjekter, kan overføres 43 300 000
45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 108 600 000
1620 Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 4620)
1 Driftsutgifter 352 149 000
21 Spesielle driftsutgifter 110 000 000
45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 7 936 000
1630 Tiltak for å styrke statlig økonomi- og prosjektstyring
21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres 13 157 000
1631 Senter for statlig økonomistyring (jf. kap. 4631)
1 Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 1618 post 1 163 892 000
21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres 18 000 000
1632 Kompensasjon for merverdiavgift
60 Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner 1 669 121 000
61 Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, ny ordning 7 500 000 000
70 Merverdiavgiftskompensasjon til frivillige organisasjoner, kan overføres 134 680 000
72 Tilskudd til private og ideelle virksomheter 300 000 000
1634 Statens innkrevingssentral (jf. kap. 4634)
1 Driftsutgifter 161 764 000
1637 EU-opplysning
70 Tilskudd til frivillige organisasjoner 2 000 000
1650 Statsgjeld, renter m.m.
1 Driftsutgifter 14 000 000
88 Renter og provisjon m.m. på utenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning 3 000 000
89 Renter og provisjon m.m. på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning 19 260 000 000
1670 Avsetninger til Den nordiske investeringsbank
50 Tapsfond for miljølåneordningen 10 000 000
Totale utgifter 34 427 541 000
Inntekter:
4600 Finansdepartementet (jf. kap. 1600)
80 Avkastning fra Finansmarkedsfondet 9 860 000
4602 Kredittilsynet (jf. kap. 1602)
1 Bidrag fra tilsynsenhetene 142 650 000
4610 Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 1610)
1 Ekspedisjonsgebyr 9 220 000
2 Andre inntekter 1 917 000
3 Pante- og tinglysingsgebyrer 1 140 000
5 Gebyr ved kontroll av teknisk sprit 414 000
11 Gebyr på kredittdeklarasjoner 217 200 000
13 Gebyr ved avskilting av kjøretøy 311 000
4618 Skatteetaten (jf. kap. 1618)
1 Utleggs- og tinglysingsgebyr (Namsmannen) 16 576 000
2 Andre inntekter 20 000 000
4 Gebyr for folkeregisteropplysninger 725 000
5 Gebyr for utleggsforretninger 6 423 000
7 Gebyr for bindende forhåndsuttalelser 1 140 000
4620 Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 1620)
1 Salgsinntekter 3 000 000
2 Spesialoppdrag 110 000 000
4 Tvangsmulkt 7 340 000
4631 Senter for statlig økonomistyring (jf. kap. 1631)
1 Økonomitjenester 13 400 000
4634 Statens innkrevingssentral (jf. kap. 1634)
2 Refusjoner 17 094 000
81 Bøter, inndragninger 904 000 000
82 Vegadministrasjonsgebyr 55 000 000
84 Gebyr ved for sent innsendt regnskap m.m. 110 000 000
85 Misligholdte lån i Statens lånekasse for utdanning 115 000 000
5343 Statens varekrigsforsikring
50 Avvikling 110 000 000
5491 Avskrivning på statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
30 Avskrivninger 494 352 000
5603 Renter av statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
80 Renter av statens faste kapital 8 511 000
5605 Renter av statskassens kontantbeholdning og andre fordringer
81 Av verdipapirer og bankinnskudd i utenlandsk valuta 5 000 000
82 Av innenlandske verdipapirer 100 000
83 Av alminnelige fordringer 130 000 000
86 Av statskassens foliokonto i Norges Bank 2 530 000 000
88 Av utlån under opptrekk 145 000 000
Totale inntekter 5 185 373 000

II Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2004 kan:

overskride bevilgningen under mot tilsvarende merinntekter under
kap. 1618 post 1 kap. 4618 post 2
kap. 1620 post 21 kap. 4620 post 2
kap. 1631 post 1 kap. 4631 postene 1 og 2
kap. 1631 post 21 kap. 4631 post 2
kap. 1634 post 1 kap. 4634 post 2

III Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2004 kan gi garantier for:

  • 1. grunnkapitalen til Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt ansvar som ikke må overstige 715 959 651 euro.

  • 2. lån fra Den nordiske investeringsbank vedrørende ordningen med prosjektinvesteringslån innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 340 991 000 euro.

  • 3. miljølån til Nordens nærområder gjennom Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 63 500 000 euro.

IV Fullmakt til fortsatt bobehandling

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet for 2004 kan bestemme at det under ordningen med oppfølging av statens krav i konkursbo pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger, men slik at totalrammen for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger 20,6 mill. kroner. Utbetalinger dekkes av bevilgningene under henholdsvis kap. 1610 Toll- og avgiftsetaten post 21 Spesielle driftsutgifter og kap. 1618 Skatteetaten post 21 Spesielle driftsutgifter.»

Forslag nr. 7 lyder:

«På statsbudsjettet for 2004 bevilges under:

Kap. Post Formål: Kroner
199 Utviklingsfond
Ny 90 Fondskapital, bevilges med 1 000 000 000
1432 Norsk kulturminnefond (jf. kap. 4432)
Ny 90 Fondskapital, bevilges med 50 000 000
2410 Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 5310)
90 Lån til Statens lånekasse for utdanning, overslagsbevilgning, bevilges med 12 790 200 000
2412 Den Norske Stats Husbank (jf. kap. 5312 og 5615)
90 Lån til Husbanken, overslagsbevilgning, bevilges med 15 454 000 000»
Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 87 mot 13 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.32.24)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 6, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«På statsbudsjettet for 2004 bevilges under:

Kap. Post Formål: Kroner
1520 Statskonsult (jf. kap. 4520)
96 Innskudd egenkapital Statskonsult AS, bevilges med 89 500 000
2412 Den Norske Stats Husbank (jf. kap. 5312 og 5615)
90 Lån til Husbanken, overslagsbevilgning, bevilges med 12 954 000 000»
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 85 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.32.41)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 5, fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«På statsbudsjettet for 2004 bevilges under:

Kap. Post Formål: Kroner
5312 Den Norske Stats Husbank (jf. kap. 2412)
90 Avdrag, bevilges med 8 868 000 000»
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 72 mot 28 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.33.01)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 4, fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kystpartiet. Forslaget lyder:

«På statsbudsjettet for 2004 bevilges under:

Kap. Post Formål: Kroner
2426 SIVA SF (jf. kap. 3961 og 5609)
90 Lån, overslagsbevilgning, bevilges med 505 000 000»
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kystpartiet ble med 66 mot 33 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.33.21)

Presidenten: Forslag nr. 3, fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Det nedsettes et utvalg i Stortinget som får i oppdrag å evaluere og vurdere statsbudsjettutvalgets utredning.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet ble med 65 mot 35 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.33.40)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 2, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Finansdepartementet stanse arbeidet med å omorganisere driften av Småbåtregisteret.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 55 mot 44 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.33.57) Komiteen hadde innstillet:

A. Rammeområde 21 (Eksportgarantier mv.)

I

På statsbudsjettet for 2004 bevilges under:

Kap. Post Formål: Kroner Kroner
Utgifter:
2460 Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (jf. kap. 5460)
24 Driftsresultat:
1 Driftsinntekter, refusjon av driftsutgifter fra risiko- avsetningsfond ...................................................... -38 000 000
2 Driftsutgifter, overslagsbevilgning ................... 38 000 000 0
Totale utgifter 0
Inntekter:
5460 Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (jf. kap. 2460)
50 Tilbakeføring fra risikoavsetningsfond for SUS/Baltikum- ordningen 5 000 000
70 Tilbakeføring av egenkapital fra ny SUS/ Baltikumordning 88 000 000
71 Tilbakeføring fra Gammel alminnelig ordning 276 000 000
72 Tilbakeføring fra Gammel særordning for utviklingsland 47 000 000
Totale inntekter 416 000 000

II Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2004 kan gi Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) fullmakt til å gi tilsagn om nye garantier innenfor en ramme for nye garantier og gammelt ansvar på inntil 40 000 mill. kroner ved eksport til og investeringer i utlandet innenfor den alminnelige ordning (tidligere Samfunnsdelen) og inkludert gammel alminnelig ordning. Garantivirksomheten skal finne sted innenfor de rammer som Consensusavtalen setter. Alminnelig ordning skal drives i balanse på lang sikt. Nærings- og handelsdepartementet kan gi utfyllende bestemmelser om gjennomføringen av dette vedtak.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

B. Rammeområde 22 (Finansadministrasjon mv.)

I

På statsbudsjettet for 2004 bevilges under:

Kap. Post Formål: Kroner Kroner
Utgifter:
1600 Finansdepartementet (jf. kap. 4600)
1 Driftsutgifter 226 434 000
21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres 25 270 000
50 Overføring fra Finansmarkedsfondet 9 860 000
1602 Kredittilsynet (jf. kap. 4602)
1 Driftsutgifter 141 936 000
45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 714 000
1610 Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 4610)
1 Driftsutgifter 918 200 000
21 Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning 2 197 000
45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 48 100 000
1618 Skatteetaten (jf. kap. 4618)
1 Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 1631 post 1 3 120 231 000
21 Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning 63 000 000
22 Større IT-prosjekter, kan overføres 43 300 000
45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 108 600 000
1620 Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 4620)
1 Driftsutgifter 352 149 000
21 Spesielle driftsutgifter 110 000 000
45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 7 936 000
1630 Tiltak for å styrke statlig økonomi- og prosjektstyring
21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres 13 157 000
1631 Senter for statlig økonomistyring (jf. kap. 4631)
1 Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 1618 post 1 163 892 000
21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres 18 000 000
1632 Kompensasjon for merverdiavgift
60 Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner 1 669 121 000
61 Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, ny ordning 7 500 000 000
70 Merverdiavgiftskompensasjon til frivillige organisasjoner, kan overføres 134 680 000
72 Tilskudd til private og ideelle virksomheter 300 000 000
1634 Statens innkrevingssentral (jf. kap. 4634)
1 Driftsutgifter 161 764 000
1637 EU-opplysning
70 Tilskudd til frivillige organisasjoner 2 000 000
1650 Statsgjeld, renter m.m.
1 Driftsutgifter 14 000 000
88 Renter og provisjon m.m. på utenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning 3 000 000
89 Renter og provisjon m.m. på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning 19 260 000 000
1670 Avsetninger til Den nordiske investeringsbank
50 Tapsfond for miljølåneordningen 10 000 000
Totale utgifter 34 427 541 000
Inntekter:
4600 Finansdepartementet (jf. kap. 1600)
80 Avkastning fra Finansmarkedsfondet 9 860 000
4602 Kredittilsynet (jf. kap. 1602)
1 Bidrag fra tilsynsenhetene 142 650 000
4610 Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 1610)
1 Ekspedisjonsgebyr 9 220 000
2 Andre inntekter 1 917 000
3 Pante- og tinglysingsgebyrer 1 140 000
5 Gebyr ved kontroll av teknisk sprit 414 000
11 Gebyr på kredittdeklarasjoner 217 200 000
13 Gebyr ved avskilting av kjøretøy 311 000
4618 Skatteetaten (jf. kap. 1618)
1 Utleggs- og tinglysingsgebyr (Namsmannen) 16 576 000
2 Andre inntekter 20 000 000
4 Gebyr for folkeregisteropplysninger 725 000
5 Gebyr for utleggsforretninger 6 423 000
7 Gebyr for bindende forhåndsuttalelser 1 140 000
4620 Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 1620)
1 Salgsinntekter 3 000 000
2 Spesialoppdrag 110 000 000
4 Tvangsmulkt 7 340 000
4631 Senter for statlig økonomistyring (jf. kap. 1631)
1 Økonomitjenester 13 400 000
4634 Statens innkrevingssentral (jf. kap. 1634)
2 Refusjoner 17 094 000
81 Bøter, inndragninger 904 000 000
82 Vegadministrasjonsgebyr 55 000 000
84 Gebyr ved for sent innsendt regnskap m.m. 110 000 000
85 Misligholdte lån i Statens lånekasse for utdanning 115 000 000
5343 Statens varekrigsforsikring
50 Avvikling 110 000 000
5491 Avskrivning på statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
30 Avskrivninger 494 352 000
5603 Renter av statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
80 Renter av statens faste kapital 8 511 000
5605 Renter av statskassens kontantbeholdning og andre fordringer
81 Av verdipapirer og bankinnskudd i utenlandsk valuta 5 000 000
82 Av innenlandske verdipapirer 100 000
83 Av alminnelige fordringer 130 000 000
86 Av statskassens foliokonto i Norges Bank 2 530 000 000
88 Av utlån under opptrekk 145 000 000
Totale inntekter 5 185 373 000

II Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2004 kan:

overskride bevilgningen under mot tilsvarende merinntekter under
kap. 1618 post 1 kap. 4618 post 2
kap. 1620 post 21 kap. 4620 post 2
kap. 1631 post 1 kap. 4631 postene 1 og 2
kap. 1631 post 21 kap. 4631 post 2
kap. 1634 post 1 kap. 4634 post 2

III Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2004 kan gi garantier for:

  • 1. grunnkapitalen til Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt ansvar som ikke må overstige 715 959 651 euro.

  • 2. lån fra Den nordiske investeringsbank vedrørende ordningen med prosjektinvesteringslån innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 340 991 000 euro.

  • 3. miljølån til Nordens nærområder gjennom Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 63 500 000 euro.

IV Fullmakt til fortsatt bobehandling

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet for 2004 kan bestemme at det under ordningen med oppfølging av statens krav i konkursbo pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger, men slik at totalrammen for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger 20,6 mill. kroner. Utbetalinger dekkes av bevilgningene under henholdsvis kap. 1610 Toll- og avgiftsetaten post 21 Spesielle driftsutgifter og kap. 1618 Skatteetaten post 21 Spesielle driftsutgifter.

Presidenten: Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har varslet at de ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 65 mot 35 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 18.34.48)Videre var innstillet:

C. Vedtak utenfor rammeområdene I Statens Petroleumsfond

På statsbudsjettet for 2004 bevilges under:

Kap. Post Formål: Kroner Kroner
Utgifter:
2800 Statens petroleumsfond (jf. kap. 5800)
50 Overføring til fondet 143 473 000 000
Totale utgifter 143 473 000 000
Inntekter:
5800 Statens petroleumsfond (jf. kap. 2800)
50 Overføring fra fondet 67 752 000 000
Totale inntekter 67 752 000 000

II Lånetransaksjoner mv.

På statsbudsjettet for 2004 bevilges under:

Kap. Post Formål: Kroner Kroner
Utgifter:
101 Utenriksstasjonene (jf. kap. 3101)
90 Lån til norske borgere i utlandet som ikke er sjømenn 360 000
161 Næringsutvikling (jf. kap. 3161)
95 NORFUND – grunnfondskapital ved investeringer i utviklingsland 341 250 000
732 Regionale helseforetak (jf. kap. 3732)
90 Lån til investeringsformål i helseforetak 2 000 000 000
91 Opptrekksrenter, overslagsbevilgning 115 000 000
934 Internasjonaliseringstiltak
95 Innskudd i Den europeiske bank for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) 27 600 000
950 Forvaltning av statlig eierskap (jf. kap. 3950 og 5656)
96 Aksjer 1 225 000 000
1020 Havforskningsinstituttet (jf. kap. 4020)
96 Innskudd aksjekapital 5 817 000
1322 Svinesundsforbindelsen AS
91 Lån, kan overføres 260 000 000
92 Opptrekksrenter, overslagsbevilgning 30 000 000
1520 Statskonsult (jf. kap. 4520)
96 Innskudd egenkapital Statskonsult AS 109 500 000
1544 Boliglån til statsansatte
90 Lån, overslagsbevilgning 2 800 000 000
1651 Statsgjeld, avdrag og innløsning
97 Avdrag på utenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning 256 900 000
98 Avdrag på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning 42 736 000 000
1725 Fellesinstitusjoner og -utgifter under Forsvarsstaben (jf. kap. 4725)
90 Lån til private, kan overføres 1 017 000
2410 Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 5310)
90 Lån til Statens lånekasse for utdanning, overslagsbevilgning 12 750 200 000
2412 Den Norske Stats Husbank (jf. kap. 5312 og 5615)
90 Lån til Husbanken, overslagsbevilgning 13 504 000 000
2421 Nytt innovasjons- og internasjonaliseringsselskap (jf. kap. 5325 og 5625)
90 Lån fra statskassen til utlånsvirksomhet, overslagsbevilging 30 350 000 000
91 Lån til såkornkapitalfond 400 000 000
95 Innskuddskapital 10 000 000
2426 SIVA SF (jf. kap. 3961 og 5609)
90 Lån, overslagsbevilgning 205 000 000
Totale utgifter 107 127 644 000
Inntekter:
3100 Utenriksdepartementet (jf. kap. 100)
96 Tilbakeføring av aksjeinnskudd i Nytt fra Norge AS 9 200 000
3101 Utenriksstasjonene (jf. kap. 101)
90 Tilbakebetaling av nødlån i utlandet 318 000
3571 Tilbakeføring av forskudd (jf. kap. 571)
90 Tilbakeføring av forskudd 28 000 000
3732 Regionale helseforetak (jf. kap. 732)
90 Avdrag på investeringslån 55 000 000
3950 Forvaltning av statlig eierskap (jf. kap. 950 og 5656)
96 Salg av aksjer 10 000 000
3961 Selskaper under NHDs forvaltning (jf. kap. 2426 og 5609)
91 Avdrag på utestående fordringer, Statkraft SF 425 000 000
92 Avdrag på utestående fordringer, SIVA SF 205 000 000
4725 Fellesinstitusjoner og -inntekter under Forsvarsstaben (jf. kap. 1725)
90 Lån til boligformål 4 935 000
5310 Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 2410)
90 Avdrag 5 410 000 000
91 Tap og avskrivninger 693 000 000
93 Omgjøring av studielån til stipend 1 627 000 000
5312 Den Norske Stats Husbank (jf. kap. 2412)
90 Avdrag 8 873 000 000
5320 Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (jf. kap. 2420)
95 Tilbakeføring av innskuddskapital 10 000 000
5322 Statens miljøfond, avdrag
91 Innbetaling av avdrag 14 000 000
5325 Nytt innovasjons- og internasjonaliseringsselskap (jf. kap. 2421 og 5625)
90 Avdrag på utestående fordringer 30 235 000 000
5326 SIVA SF (jf. kap. 2426)
96 Innskuddskapital Argentum AS 1 225 000 000
5341 Avdrag på utestående fordringer
91 Alminnelige fordringer 19 191 000
5999 Statslånemidler
90 Lån 58 284 000 000
Totale inntekter 107 127 644 000

III Avviklingsfullmakt

Stortinget samtykker i at Statens Bankinvesteringsfond avvikles, og at fondets kapital ved avvikling føres over til statskassen. Forvaltningen av de aksjene fondet har, søkes overført til Nærings- og handelsdepartementet.

IV Fullmakt til å korrigere uoppklarte differanser og feilposteringer i tidligere års statsregnskap

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2004 i enkeltsaker kan korrigere uoppklarte differanser i regnskapene og feilposteringer i statsregnskapet som gjelder tidligere års regnskaper, ved postering over konto for forskyvninger i balansen i det sentrale statsregnskapet i det inneværende års regnskap. Fullmakten gjelder inntil 1 mill. kroner.

V Endring i reglement for Folketrygdfondet

I reglementet for Folketrygdfondet gjøres følgende endring:

§ 4 skal lyde (endring i kursiv skrift):

Fondets administrasjon har ansvar for å forberede og forelegge de saker som skal behandles av styret, og skal også forestå den administrative håndtering av plasseringsvirksomheten, dersom styret ikke har bestemt noe annet.

Utgifter til forvaltning av Folketrygdfondet dekkes av fondets midler.

Administrerende direktør i Folketrygdfondets administrasjon beskikkes av Kongen i statsråd. Folketrygdfondets styre kan avgi uttalelse før stillingen besettes, jf. kgl. res. av 11. desember 1983.

De øvrige tjenestemenn tilsettes i henhold til reglene i fondets personalreglement. Deres lønns- og arbeidsvilkår fastsettes av styret med orientering til vedkommende departement.

Styret har ansvaret for å fastsette nærmere instruks for direktøren.

VI Nye langsiktige innanlandske statslån

Finansdepartementet får fullmakt til å ta opp nye, langsiktige innanlandske statslån til eit beløp av 80 000 mill. kroner i 2004.

VII Uteståande kortsiktige marknadslån

Finansdepartementet si fullmakt til å ha uteståande kortsiktige marknadslån blir halden uendra på 120 000 mill. kroner.

VIII Uteståande andre kortsiktige lån

Finansdepartementet si fullmakt til å ha uteståande andre kortsiktige lån blir halden uendra på 100 000 mill. kroner.

IX Rente- og valutabytteavtalar/derivativavtalar

Finansdepartementet si fullmakt til å inngå rente- og valutabytteavtalar og tilsvarande derivativavtalar blir vidareført.

X Statstilskudd til finansiering av folketrygden

Stortinget samtykker i at statstilskudd til finansiering av folketrygden, jf. folketrygdloven § 23-10, gis med 74 297 435 000 kroner, hvorav 14 220 000 000 kroner gis til dekning av utgifter som fullt ut skal dekkes ved tilskudd fra staten, jf. § 23-10 tredje ledd.

XI Utbetaling under garantiordninger (trekkfullmakter)

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2004 kan foreta utbetalinger til Garanti- Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) uten bevilgning i den utstrekning behovet for utbetalinger under den enkelte garantiordning overstiger innestående likvide midler tilknyttet ordningen innenfor følgende rammer:

  • 1. Saldoen for nytt og gammelt trekk på trekkfullmaktskontoen for gammel SUS/Baltikum-ordning skal ikke overstige 10 mill. kroner. Utbetalinger på trekkfullmakten posteres under kap. 2460 Garanti- Instituttet for Eksportkreditt, post 96 Utbetaling iflg. trekkfullmakt – gammel SUS/Baltikum-ordning.

  • 2. Saldoen for nytt og gammelt trekk på trekkfullmaktskontoen for den nye SUS/Baltikum-ordningen skal ikke overstige 75 mill. kroner. Utbetalinger på trekkfullmakten posteres under kap. 2460 Garanti-Instituttet for Eksportkreditt, post 97 Utbetaling iflg. trekkfullmakt – ny SUS/ Baltikum-ordning.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Sak nr. 8 er allerede ferdigbehandlet.