Stortinget - Møte torsdag den 15. desember 2005 kl. 10

Dato: 15.12.2005

Dokumenter: (Budsjett-innst. S. nr. 6 (2005-2006), jf. St.prp. nr.1 (2005-2006) og St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006))

Sak nr. 4

Innstilling fra finanskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2006 vedrørende rammeområde 21 (eksportgarantier mv.), rammeområde 22 (finansadministrasjon), enkelte tema under Finansdepartementet, enkelte garantier under Finansdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet, statsbudsjettets 90-poster, kapitlene som gjelder overføring til eller fra Statens petroleumsfond og fullmakt til å ta opp statslån mv.

Talere

Votering i sak nr. 4

Christian Tybring-Gjedde (FrP) [13:25:12]: Fremskrittspartiet registrerer at heller ikke den rød-grønne regjeringen makter å forholde seg til den såkalte handlingsregelen for bruk av petroleumsinntekter, en handlingsregel som flertallet i forbindelse med en sak vi skal behandle senere i dag, sannsynligvis vil omdøpe til handlingsregelen for bruk av pensjonspenger. Et artig paradoks i et ellers forutsigbart budsjett.

Hver gang Fremskrittspartiet minner de øvrige partiene om at handlingsregelen aldri har vært overholdt, sier de samstemt at handlingsregelen er fleksibel, og at det kan benyttes mer penger enn regelen tilsier, i perioder da norsk økonomi har svak vekst og aktivitet og derfor trenger stimuli. Ja vel, men det er jo samtidig unison enighet om at norsk økonomi for tiden er inne i en svært god periode. Ja, Regjeringen sier selv i tilleggsproposisjonen at aktiviteten i norsk økonomi er høy, og at den økonomiske veksten er sterk. Så hvordan forsvares og forklares da petroleumsinntekter brukt utover handlingsregelen? Jo, da introduserer man i Finansdepartementet det fjonge begrepet at bruken av petroleumsinntekter virker nøytralt på den økonomiske aktiviteten. Så enkelt kan det altså gjøres. Passer ikke kartet med terrenget, så endrer man terrenget med et pennestrøk.

I Regjeringens tilleggsproposisjon står det videre:

«Når staten bruker oljeinntekter til å finansiere økt offentlig forbruk, må ressurser flyttes over fra andre næringer.»

Det er en formulering som mange vil kjenne igjen fra sine egne økonomistudier. Problemet er imidlertid at ovennevnte læresetning ikke skiller mellom forbruk og investeringer. Mens forbruk er en gjentakende utgift som svært sannsynlig vil være å finne igjen i kommende års budsjetter, er investeringer engangsutgifter. Videre tar ikke læresetningen hensyn til hvor i økonomien en eventuell investering finner sted, den tar ikke hensyn til hvorvidt det anskaffes eller handles i utlandet, og den tar ikke hensyn til den alternative bruken av pengene. Læresetningen ignorerer også den helt avgjørende problemstillingen, nemlig hvorvidt investeringen vil være en utgift til inntekts ervervelse.

La oss arbeide ut fra Regjeringens ovennevnte økonomiske læresetning og benytte et eksempel fra Forsvaret. Dagens Hercules transportfly er svært gamle og krever kontinuerlig omfattende vedlikehold. Blant annet skal vingene på flyene i nær framtid skiftes. Dette vil kreve store investeringer og mange årsverk i offentlig og privat sektor. De offentlige pengene som benyttes til dette formålet, vil naturlig nok bli en del av den norske innenlandsøkonomien og i makroøkonomisk betydning bidra til økt forbruk, inflasjon og press på renten. Dersom Regjeringen alternativt velger å anskaffe nye transportfly fra enten bedriften EADS i Frankrike eller Lockheed Martin i USA, vil dette koste ca. 4 milliarder kr. Dette vil være strategiske transportfly som kan frakte våre soldater med maksimal sikkerhet over lange distanser uten dyre og tidkrevende mellomlandinger. Nye fly vil også kreve minimalt med vedlikehold. Ifølge Regjeringens logikk vil en slik offentlig anskaffelse medføre at ressurser flyttes over fra andre næringer, i hovedsak fra konkurranseutsatte næringer, slik Regjeringen selv skriver. Med andre ord: Dersom vi bruker 4 milliarder kr av vårt enorme overskudd til anskaffelse i utlandet av nye transportfly med minimalt behov for vedlikehold, vil dette svekke privat næringsvirksomhet i Norge. Dersom vi imidlertid bruker flere titalls millioner på å vedlikeholde eldgamle transportfly, vil dette ikke få konsekvenser for annen industri. Med andre ord: 4 overskuddsmilliarder brukt i utlandet vil virke ødeleggende for konkurranseutsatte næringer i Norge, mens 40–60 mill. kr brukt på vedlikeholdet i Norge ikke vil få tilsvarende konsekvenser. Dette er ikke bare interessant, men banebrytende økonomisk tenkning.

Slik kan man fortsette på investeringsområde etter investeringsområde. I en artikkel i Dagens Næringsliv 22. oktober skriver tidligere arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman at verken hensynet til kommende generasjoner eller stabiliseringspolitikken er den virkelige begrunnelsen for handlingsregelen. Han sier videre at det finnes mange bruksområder for oljepengene som ikke skaper særlig press i økonomien. Han nevner i fleng: utenlandske entreprenører som bygger veier i Norge, kjøp av helsetjenester i utlandet, import av PC-er til elever og studenter, kapitalutstyr til sykehusene, investeringer til framtidig inntekts ervervelse osv. For 38 representanter i dette storting vil dette lyde kjent. Kanskje ikke så rart, for Victor D. Normans opplisting er nær sagt en kopi av Fremskrittspartiets prinsipp- og handlingsprogram. Men vi kan ikke gjøre det allikevel, fortsetter Norman, dette fordi en slik politikk er å oppfatte som en salamitaktikk fordi politikerne ikke vil klare å begrense antall salamiskiver med den konsekvens at hele pølsa blir spist opp. Også enkelte i den rosa tabloidpressen har framført den samme argumentasjonen. Men hvor mye innsikt ligger det egentlig i disse advarslene?

Fremskrittspartiet, som har lagt fram det mest investeringsintensive budsjettet av partiene på Stortinget, foreslår eksempelvis at statsbudsjettets budsjetterte overskudd for 2006 reduseres med 16 milliarder kr. Med andre ord: Mens Regjeringen foreslår å overføre 316 milliarder kr til Petroleumsfondet neste år, foreslår vi at det overføres 300 milliarder kr. Med begge budsjettforslagene vil altså salamipølsa vokse. Ja, den vil faktisk vokse mer og fortere enn noen gang tidligere.

På bakgrunn av ovennevnte fremmer Fremskrittspartiet følgende forslag for å styrke den langsiktige veksten i norsk økonomi, noe som på sikt vil skape grunnlag for økte skatter og avgiftsinntekter til staten:

Vi foreslår for det første 2 milliarder kr i innskuddskapital i Statnett. Statnett står overfor store investeringer i sentralnettet for strøm. Det er noe Stortinget har vært kjent med i lang tid. Nå trenger de tilførsel av egenkapital. Stortinget har tross alt forsynt seg relativt sjenerøst av egenkapitalen ved tidligere statsbudsjett, så der er det veldig lite akkurat nå. Men både Bondevik-regjeringen og Stoltenberg-regjeringen har sviktet. Vi risikerer dermed at Statnett må utsette investeringene i forsyningen. Dermed setter vi forsyningssikkerheten i fare. I tillegg risikerer Statnett å få redusert sin kredittrating, som ifølge selskapet kan bety økte lånekostnader allerede ved nyttår. Det øker også faren for økt nettleie.

Vi foreslår for det andre 10 milliarder kr til opprettelse av et forskningsfond innen olje og energi. Petroleumsvirksomheten er den viktigste næringen vi har, og den vil stå for en betydelig del av norsk verdiskaping og eksportinntekter de nærmeste årene. Fremskrittspartiet har flere ganger foreslått at forskningsarbeidet skal skje gjennom fondstildeling. Vi foreslår derfor at det opprettes et forskningsfond på 10 milliarder kr, der avkastningen brukes til forskning.

Vi foreslår for det tredje at det etableres et statlig selskap for infrastruktur for gass, og foreslår at det blir avsatt 5 milliarder kr til dette formålet. Bortimot 99 pst. av norsk naturgass eksporteres. Samtidig står Norge i fare for å få kraftrasjonering i et tørrår. Dette er ikke akseptabelt, noe også enkelte i Arbeiderpartiet mente før stortingsvalget. Etter valget er imidlertid tonen en annen. Nå skal vi vente og se, vi skal vurdere og evaluere. Det er trist å se at Arbeiderpartiets fornuftige standpunkt i opposisjon har forvitret til en vente og se-holdning straks de har fått makt og innflytelse. For Fremskrittspartiet er det imidlertid også etter valget viktig at myndighetene tar ansvar for hovedinfrastrukturen for gass, på samme måte som de gjør for strøm.

For det fjerde foreslår vi at det etableres et investeringsselskap innenfor Argentum på 1,8 milliarder kr. Argentum er et vellykket eksempel på samarbeid mellom private og staten og bør derfor utvides. Vårt forslag vil gi mulighet for en videreutvikling av selskapets aktivitet opp mot mer moden virksomhet. Den aller beste måten er imidlertid å sikre tilstrekkelig risikokapital til næringslivet ved å la bedrifter og privatpersoner få beholde mer av sitt overskudd og sine inntekter. Når dagens regjering ikke er villig til å innse denne sammenhengen, men derimot øker skattetrykket for å fylle opp en allerede svulmende statskasse, er det behov for at vi som politikere tar grep, ikke fordi det nødvendigvis er den beste løsningen, men fordi den rød-grønne regjeringen hindrer privat kapitaltilførsel.

På vegne av Fremskrittspartiet tar jeg opp Fremskrittspartiets forslag, slik de ligger i innstillingen.

Helt avslutningsvis ønsker jeg å informere om at i løpet av de ca. 10 minuttene jeg har stått på denne talerstolen, har Petroleumsfondet økt med over 6 mill. kr – sikkert til stor glede for utenlandske kapitalforvaltere og bedrifter i våre konkurrentland.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A) [13:34:04]: (komiteens leder): Når det gjelder den generelle økonomiske politikken, viser jeg til finansdebatten tidligere i høst.

Når det gjelder debatten om Petroleumsfondet, viser jeg til debatten om Statens pensjonsfond i Odelstinget senere i dag. Jeg vil derfor her avgrense meg til å tilrå komiteens innstilling.

Presidenten: Presidenten lurer på om representantar frå Høgre, Venstre eller Kristeleg Folkeparti skal fremme eit forslag?

Jan Tore Sanner (H) [13:34:44]: For ordens skyld tar jeg opp det forslaget som presidenten henviste til.

Presidenten: Representanten Jan Tore Sanner har teke opp det forslaget han sjølv refererte til.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, sjå side 974)

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Under debatten er det satt fram fem forslag. Det er

  • forslagene nr. 1 og 2, fra Christian Tybring-Gjedde på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 3, fra Jan Tore Sanner på vegne av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslagene nr. 4 og 5, fra Christian Tybring-Gjedde på vegne Fremskrittspartiet

Det voteres først over forslagene nr. 4 og 5, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 4 lyder:

«Kap.PostFormålKroner
685Finnmarkseiendommen (jf. kap. 5606)
90Etableringslån 0
732Regionale helseforetak (jf. kap. 3732)
90Lån til investeringsformål i helseforetak 3 250 000 000
967(NY)Investeringsselskap, Argentum 1 800 000 000
90Egenkapitaltilskudd 1 800 000 000
2491(NY)Innskuddskapital i Statnett SF
90Egenkapitalinnskudd, Statnett 2 000 000 000
2492(NY)Opprettelse av fond, forskning innen olje og energi
95Fondskapital 10 000 000 000
2493(NY)Egenkapital til statlig selskap for infrastruktur for gass
90Egenkapitalinnskudd, statlig selskap for infrastruktur for gass 5 000 000 000
5999Statslånemidler
90Lån 51 721 000 000»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sette forholdstallet mellom fond og ramme til syv eller mer, hvilket utgjør minst 2,1 mrd. kroner, dersom dette er forsvarlig vurdert ut fra historiske data.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 80 mot 27 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.10.26)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 3, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, som lyder:

«Kap.PostFormålKroner
5999Statslånemidler
90Lån 47 426 000 000»
Votering:Forslaget fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 84 mot 24 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.10.44)

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 1 og 2, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 1 lyder:

«Kap.PostFormålKroner
286Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 3286)
95Fondskapital 39 000 000 000
2410Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 5310)
90Lån til Statens lånekasse for utdanning, overslagsløyving16 890 320 000»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet gjennom industrielle løsninger, salg av aksjer, emisjoner eller en kombinasjon av disse, kan:

  • redusere statens eierandel i BaneTele AS ned til 0 pst.

  • redusere statens eierandel i Fly-toget AS ned til 0 pst.

  • redusere statens eierandel i Yara International ASA ned til 34 pst.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 59 mot 49 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.11.04)Komiteen hadde innstilt:A. Rammeområde 21 (Eksportgarantier mv.)

I

På statsbudsjettet for 2006 bevilges under:

Kap.PostFormålKronerKroner
Utgifter
2460Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (jf. kap. 5460)
24Driftsresultat:
1 Driftsinntekter, refusjon av driftsutgifter fra risiko- avsetningsfond - 44 500 000
2 Driftsutgifter, overslagsbevilgning44 500 0000
Totale utgifter0
Inntekter
5460Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (jf. kap. 2460)
71Tilbakeføring fra Gammel alminnelig ordning 336 200 000
72Tilbakeføring fra Gammel særordning for utviklingsland 63 700 000
Totale inntekter 399 900 000

II Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2006 kan gi:

  • 1. Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) fullmakt til å gi tilsagn om nye garantier innenfor en ramme for nye garantier og gammelt ansvar på 40 000 mill. kroner ved eksport til og investeringer i utlandet innenfor Alminnelig garantiordning og inkludert Gammel alminnelig ordning. Garantivirksomheten skal finne sted innenfor de rammer som "Arrangement on Officially Supported Export Credits" setter. Alminnelig garantiordning skal drives i balanse på lang sikt. Nærings- og handelsdepartementet kan gi utfyllende bestemmelser om gjennomføringen av dette vedtaket.

  • 2. GIEK fullmakt til å gi tilsagn om nye garantier innenfor en ramme for nye garantier og gammelt ansvar på 1 500 mill. kroner ved eksport til og investeringer i utviklingsland, men likevel slik at rammen ikke overskrider fem ganger det til enhver tid innestående beløp på ordningens grunnfond. Garantivirksomheten skal finne sted innenfor de rammer som "Arrangement on Officially Supported Export Credits" setter. Virksomheten skal drives i balanse på lang sikt, gitt bevilgninger til grunnfondet. Nærings- og handelsdepartementet kan i samråd med Utenriksdepartementet gi utfyllende bestemmelser om gjennomføringen av dette vedtaket.

  • 3. GIEK fullmakt til å gi tilsagn om nye garantier innenfor en ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar på 2 500 mill. kroner ved byggelån innenfor skipsbyggingsindustrien. Ordningen skal drives i balanse på lang sikt. Nærings- og handelsdepartementet kan gi utfyllende bestemmelser om gjennomføringen av dette vedtaket.

Presidenten: Presidenten antar at Fremskrittspartiet vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 82 mot 27 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.11.29)Videre var innstilt:B. Rammeområde 22 (Finansadministrasjon mv.)

I

På statsbudsjettet for 2006 bevilges under:

Kap.PostFormålKronerKroner
Utgifter
1600Finansdepartementet (jf. kap. 4600)
1Driftsutgifter 235 465 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres27 900 000
70Tilskuddsmidler fra Finansmarkedsfondet 11 700 000
1602Kredittilsynet (jf. kap. 4602)
1Driftsutgifter 165 200 000
1610Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 4610)
1Driftsutgifter 1 009 700 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres101 200 000
1618Skatteetaten (jf. kap. 4618)
1Driftsutgifter 3 340 800 000
21Spesielle driftsutgifter 107 000 000
22Større IT-prosjekter, kan overføres227 700 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres160 500 000
1620Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 4620)
1Driftsutgifter 368 700 000
21Spesielle driftsutgifter 127 300 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres9 300 000
1630Tiltak for å styrke statlig økonomi- og prosjektstyring
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres15 100 000
1631Senter for statlig økonomistyring (jf. kap. 4631)
1Driftsutgifter 200 100 000
1632Kompensasjon for merverdiavgift
61Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, ny ordning, overslagsbevilgning9 670 000 000
72Tilskudd til private og ideelle virksomheter, overslagsbevilgning915 000 000
1634Statens innkrevingssentral (jf. kap. 4634)
1Driftsutgifter 221 400 000
1637EU-opplysning
70Tilskudd til frivillige organisasjoner 4 000 000
1650Statsgjeld, renter m.m.
1Driftsutgifter 20 900 000
89Renter og provisjon m.m. på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning18 099 638 000
Totale utgifter 35 038 603 000
Inntekter
4600Finansdepartementet (jf. kap. 1600)
2Diverse refusjoner 1 000 000
80Avkastning fra Finansmarkedsfondet 11 700 000
4602Kredittilsynet (jf. kap. 1602)
1Bidrag fra tilsynsenhetene 165 200 000
4610Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 1610)
1Ekspedisjonsgebyr 8 000 000
2Andre inntekter 2 100 000
3Refunderte pante- og tinglysingsgebyrer 1 000 000
11Gebyr på kredittdeklarasjoner 230 000 000
4618Skatteetaten (jf. kap. 1618)
1Refunderte utleggs- og tinglysingsgebyr 35 000 000
2Andre inntekter 26 700 000
5Gebyr for utleggsforretninger 22 700 000
7Gebyr for bindende forhåndsuttalelser 800 000
4620Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 1620)
1Salgsinntekter 500 000
2Oppdragsinntekter 127 300 000
4Tvangsmulkt 6 500 000
4631Senter for statlig økonomistyring (jf. kap. 1631)
1Økonomitjenester 16 400 000
4634Statens innkrevingssentral (jf. kap. 1634)
2Refusjoner 28 000 000
81Bøter, inndragninger 1 120 000 000
82Vegadministrasjonsgebyr 55 000 000
84Gebyr ved for sent innsendt regnskap m.m. 125 000 000
85Misligholdte lån i Statens lånekasse for utdanning 125 000 000
5491Avskrivning på statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
30Avskrivninger 435 701 000
5603Renter av statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
80Renter av statens faste kapital 61 609 000
5605Renter av statskassens kontantbeholdning og andre fordringer
81Av verdipapirer og bankinnskudd i utenlandsk valuta 1 000 000
82Av innenlandske verdipapirer 676 300 000
83Av alminnelige fordringer 50 000 000
86Av statskassens foliokonto i Norges Bank 3 483 400 000
88Av utlån under opptrekk 90 000 000
5606Finnmarkseiendommen (jf. kap. 545)
80Renter 165 000
Totale inntekter 6 906 075 000

II Merinntektsfullmakter

  • 1. Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2006 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 1600 post 1 kap. 4600 post 2
kap. 1610 post 1 kap. 4610 post 1
kap. 1618 post 1 kap. 4618 post 2
kap. 1631 post 1 kap. 4631 postene 1 og 2
kap. 1634 post 1 kap. 4634 post 2
  • 2. Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2006 kan overskride bevilgningen til oppdragsvirksomhet på kap. 1620 Statistisk sentralbyrå post 21 Spesielle driftsutgifter, med et beløp som tilsvarer merinntektene på kap. 4620 Statistisk sentralbyrå, post 2 Oppdragsinntekter. Ubrukte merinntekter kan regnes med ved utregning av overførbart beløp på posten.

III Fullmakt til å inngå avtaler om investeringsprosjekter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2006 kan gjennomføre de investeringsprosjektene som er omtalt i merknadene til kap. 1610 Toll- og avgiftsetaten post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, og kap. 1618 Skatteetaten post 22 Større IT- prosjekter, innenfor de kostnadsrammer som der er angitt.

IV Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2006 kan gi garantier for:

  • 1. grunnkapitalen til Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt ansvar som ikke må overstige 715 959 651 euro.

  • 2. lån fra Den nordiske investeringsbank vedrørende ordningen med prosjektinvesteringslån innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 340 991 000 euro.

  • 3. miljølån gjennom Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 63 500 000 euro.

V Fullmakt til fortsatt bobehandling

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet for 2006 kan bestemme at det under ordningen med oppfølging av statens krav i konkursbo pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger, men slik at totalrammen for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger 24,7 mill. kroner. Utbetalinger dekkes av bevilgningene under kap. 1610 Toll- og avgiftsetaten post 1 Driftsutgifter og kap. 1618 Skatteetaten post 21 Spesielle driftsutgifter.

VI Fullmakt til å korrigere uoppklarte differanser og feilposteringer i tidligere års statsregnskap

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2006 i enkeltsaker kan korrigere uoppklarte differanser i regnskapene og feilposteringer i statsregnskapet som gjelder tidligere års regnskaper, ved postering over konto for forskyvninger i balansen i statsregnskapet i det inneværende års regnskap. Fullmakten gjelder inntil 1 mill. kroner.

Presidenten: Presidenten antar at Fremskrittspartiet også her vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 82 mot 25 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.11.53)Videre var innstilt:C. Vedtak utenfor rammeområdene

I Statens petroleumsfond

På statsbudsjettet for 2006 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter
2800Statens petroleumsfond (jf. kap. 5800)
50Overføring til fondet 327 939 000 000
Totale utgifter 327 939 000 000
Inntekter
5800Statens petroleumsfond (jf. kap. 2800)
50Overføring fra fondet 70 795 000 000
Totale inntekter 70 795 000 000

II Lånetransaksjoner mv.

På statsbudsjettet for 2006 bevilges under:

Kap.PostFormålKronerKroner
Utgifter
101Utenriksstasjonene (jf. kap. 3101)
90Lån til norske borgere i utlandet som ikke er sjømenn 360 000
161Næringsutvikling
95NORFUND – grunnfondskapital ved investeringer i utviklings- land 341 250 000
286Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 3286)
95Fondskapital 14 000 000 000
685Finnmarkseiendommen (jf. kap. 5606)
90Etableringslån 5 000 000
732Regionale helseforetak (jf. kap. 3732)
90Lån til investeringsformål i helseforetak 2 750 000 000
91Opptrekksrenter, overslagsbevilgning115 000 000
1432Norsk kulturminnefond (jf. kap. 4432)
90Fondskapital 400 000 000
1544Boliglån til statsansatte
90Lån, overslagsbevilgning200 000 000
1651Statsgjeld, avdrag og innløsning
98Avdrag på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning328 243 000
2410Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 5310)
90Lån til Statens lånekasse for utdanning, overslagsbevilgning16 910 320 000
2412Den norske stats husbank (jf. kap. 5312 og 5615)
90Lån til Husbanken, overslagsbevilgning11 596 000 000
2421Innovasjon Norge (jf. kap. 5325 og 5625)
90Lån fra statskassen til utlånsvirksomhet, overslagsbevilgning30 150 000 000
2426SIVA SF (jf. kap. 5326 og 5613)
90Lån, overslagsbevilgning50 000 000
95Egenkapital 50 000 000
Totale utgifter 76 896 173 000
Inntekter
3101Utenriksstasjonene (jf. kap. 100 og 101)
90Tilbakebetaling av nødlån i utlandet 318 000
3732Regionale helseforetak (jf. kap. 732)
90Avdrag på investeringslån 160 000 000
3950Forvaltning av statlig eierskap (jf. kap. 950 og 5656)
96Salg av aksjer 10 000 000
3961Selskaper under NHDs forvaltning (jf. kap. 5609)
91Avdrag på utestående fordringer, Statkraft SF 425 000 000
4312Oslo Lufthavn AS
90Avdrag på lån 389 000 000
4720Felles ledelse og kommandoapparat (jf. kap. 1720)
90Lån til boligformål 5 133 000
4860Statnett SF
90Avdrag 400 200 000
5310Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 2410)
90Avdrag og renter 8 067 000 000
91Tap og avskrivninger 581 000 000
93Omgjøring av studielån til stipend 4 353 000 000
5312Den norske stats husbank (jf. kap. 2412)
90Avdrag 9 685 000 000
5322Statens miljøfond, avdrag
91Innbetaling av avdrag 13 200 000
5325Innovasjon Norge (jf. kap. 2421 og 5625)
90Avdrag på utestående fordringer 30 300 000 000
5326SIVA SF (jf. kap. 2426 og 5613)
90Avdrag på utestående fordringer 50 000 000
5341Avdrag på utestående fordringer
91Alminnelige fordringer 11 322 000
5999Statslånemidler
90Lån 22 446 000 000
Totale inntekter 76 896 173 000

IIa Fullmakt til overskridelse

Stortinget samtykker i at Utenriksdepartementet i 2006 kan overskride bevilgningen under kap. 101 Utenriksstasjonene post 90 Lån til norske borgere i utlandet som ikke er sjømenn, ved behov for bistand fra aktuelle transportselskaper ved evakuering av norske borgere i kriserammede land. Fullmakten gjelder i de tilfeller og på de betingelser som gjelder for denne typen bistand.

III Forskudd på rammetilskudd

Stortinget samtykker i at Kommunal- og regionaldepartementet i 2006 kan utgiftsføre uten bevilgning:

  • 1. inntil 250 mill. kroner på kap. 571 Rammetilskudd til kommuner post 90 Forskudd på rammetilskudd i statsbudsjettet for 2006 som forskudd på rammetilskudd for 2007 til kommuner.

  • 2. inntil 50 mill. kroner på kap. 572 Rammetilskudd til fylkeskommuner post 90 Forskudd på rammetilskudd i statsbudsjettet for 2006 som forskudd på rammetilskudd for 2007 til fylkeskommuner.

IV Utbetaling under garantiordninger (trekkfullmakter)

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2006 kan foreta utbetalinger til Garanti-Instituttet for Eksportreditt (GIEK) uten bevilgning i den utstrekning behovet for utbetalinger under den enkelte garantiordning overstiger innestående likvide midler tilknyttet ordningen innenfor følgende rammer:

  • 1. Saldoen for nytt og gammelt trekk på trekkfullmaktskontoen for ny SUS/Baltikum-ordning skal ikke overstige 30 mill. kroner. Utbetalinger på trekkfullmakten posteres under kap. 2460 Garanti-Instituttet for Eksportkreditt post 97 Utbetaling iflg. trekkfullmakt – ny SUS/Baltikum-ordning.

  • 2. Saldoen for nytt og gammelt trekk på trekkfullmaktskontoen for byggelånsgarantiordning skal ikke overstige 200 mill. kroner. Utbetalinger på trekkfullmakten posteres under kap. 2460 Garanti-Instituttet for Eksportkreditt post 98 Utbetaling iflg. trekkfullmakt – byggelånsgarantiordning.

V Statstilskudd til finansiering av folketrygden

Stortinget samtykker i at statstilskudd til finansiering av folketrygden, jf. folketrygdloven § 23-10, gis med 70 359 300 000 kroner, hvorav 14 897 400 000 kroner gis til dekning av utgifter som fullt ut skal dekkes ved tilskudd fra staten, jf. § 23-10 tredje ledd.

Presidenten: Her vil presidenten gjøre oppmerksom på at det ved en inkurie er to romertall II i innstillingen. Det rettes opp til romertall II og romertall IIa.

Presidenten antar at Fremskrittspartiet vil stemme imot innstillingen.

Votering:Komiteens innstilling – med den foretatte rettelse – ble bifalt med 84 mot 25 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.12.50)